Ötekileştirilen Şehir Şanlıurfa

...

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ötekileştirdiği Şehir Şanlıurfa.

‪İmge, bilincimizde oluşturduğumuz ve meydana gelmesi olağan durum, düş, hayal, umut ve imaj olarak tarif edilmektedir. İmge birçok alanda kullanılmakla beraber Amerikan ekolüne göre tarih ve sosyoloji incelemesi olarak yerini almıştır. ‬ ‪İmge kodlamasının argümanı toplumsal ve kültürel durumların dışa vurum şeklini oluşturmakta ve bu durum “ötekiye” olan merakın giderilme çabası içerisinde vücut bulmaktadır.Buna bağlı olarak “ötekileştirme” ise farklılaştırma ve ayrıştırma olarak zihinlerde bir imge oluşturmakta.‬

Şanlıurfa’nın toplam tarım alanı Türkiye tarım alanının 4.2’si, Gap bölgesi içerisindeki tarım alanının ise 36.4’lük bölümünü oluşturmaktadır.  
Şanlıurfa, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’sı içinde tarım sektörü 42 pay ile en yüksek orana sahiptir. Kısacası Şanlıurfa Türkiye Tarımının Başkentidir. 

2018’in Temmuz ayında Bekir Pakdemirli Tarım ve Orman Bakanı olarak açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle bağlantılı olarak sistemsel değişikliğe girmesi bizlerin bilincinde “Şanlıurfa, tarım sektöründe öncülük edecek bir konumda olabilir” imgesini canlandırdı.  Çünkü Şanlıurfa; GAP bölgesi ve “öteki” tarım şehirlerden hem üretim hem de tarım alanı noktasında üstünlük kurabilecek bir potansiyele sahiptir. 

Biz diğer şehirleri öteki olarak görürken sistem değişikliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “ÖTEKİLEŞTİRİLMİŞ” şehri olduk. Söz konusu ötekileştirme ise  2018’de tarımsal desteklemelerin Şanlıurfa özelinde düşürülmesi, Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi" Programı kapsamında “Tohum Hibe Destegi”ne 21 şehiri alması ve Şanlıurfa’nın saf dışı bırakılması, Tarım Bakanı’nın Şanlıurfa gibi önemli bir “Tarım Şehri”ne sadece 2 defa gelmesi şeklinde nitelendirilebilir. 

22 Mayıs 2020 tarihinde bakan Bekir Pakdemirli Şanlıurfa’ya gelerek proje açılışına katıldı. Söz konusu proje tabiki Şanlıurfa çiftçisine değildi. Bakan Pakdemirli, Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesinde yapımı tamamlanan sulama projesi için geldi ve yine hiç bir çiftçimiz derdini anlatamadan gitti. Çünkü; Harran, Akçakale, Suruç bölgelerinde tarımsal üretim yapan  insanların gerek sulama sıkıntıları gerek ise üretim aşamalarındaki projelerini dinleyecek ve çözüm üretecek bakanlık “Diş İşleri Bakanlığı”dır. Bu süreçte yankı uyandıran bir başka husus ise tarım bakanının Şanlıurfa’ya geldiği gün giydiği kıyafet ile alakalıdır. Sosyal medya’da  söz konusu husus işe ilgili bir çok yorum ve eleştiri geldi. Naçizane tavsiyem Bakan bey ve ekibi Şanlıurfa ile ilgili proje üretsin, çiftçinin sorunlarını çözsün isterse “şort üstü çeket” giysin. 


Kısaca Şanlıurfa, 2018’den beri Tarım Ve Orman Bakanlığı’nın “Ötekileştirilmiş Şehri”dir. Tabi aynı zamanda Mardin ve Diyarbakır’ın da yukarıda sayılan sıkıntıların benzerlerini yaşadığı ile ilgili yerel medyada yazılan haberler bulunmakta. Dilerim ki Tarım ve Orman Bakanlığı Şanlıurfa gibi önemli bir tarım şehrine yatırımlar yaparak “Milli Tarım”ı canladıracak projeler üretilir.

Etiketler :
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum