Şanlıurfa İçin Bir Temenni
...
12.000 yıllık Göbeklitepe haricinde Şanlı Şehrimiz 9.000’li yıllara uzanan Ebla- Akkad- Sümer- Babil- Asur- Arrumi- Pers… uygarlıklarının egemenliğinde kalmış kadim bir şehirdir. Şehrimiz bilindiği üzere Türkiye’nin en büyük 7’nci şehri olmakla birlikte Peygamberler Şehri olarak lanse edilmektedir.
Şanlıurfa 2017 yaş ortalaması ile ülkemizin en genç nüfusuna sahip ilidir. En genç nüfusa sahip bir şehrin sosyal siyasal ve tecimsel yani ticari anlamda belirli bir gelişmişlik düzeyinde olması gerekmektedir. Fakat günümüzde “eğitimden iş olanaklarına" sosyal yaşamdan kültürel değerlerimizin tanıtımına” kadar pek çok eksikliklerimiz mevcuttur. Söz konusu eksiklerin ise artık can sıkıcı bir boyuta geldiği açıkça ortadadır. Bana göre bahse konu eksiklerin temel nedenleri ve bu nedenlerin çözüm noktası aşağıdaki maddeler ışığında giderilebilir;
1-Günümüzde şehrimizin siyasi" ticari ve sosyal anlamda büyük eksiklikleri olduğunun veya büyük değişimlere ihtiyacı olduğunu herkes hissetmekte ve bu durumu konuşmakta…
2-Milletvekillerimizin bir kaçı dışında diğer vekillerimizin şehrimiz ile ilgili hiçbir projesi olmadığı gibi şehrin gelişimine sekte olduğu noktaların mevcut olduğuna umarım hepimiz mutabıkızdır.
3-Aynı şekilde yerel kurumsal yapılarda da aynı süreçlerin gözlemlendiği açıkça ortadadır. Birkaç karar verici mülki amir ve belediye başkanı dışında diğer kamu elemanları ve seçilmiş kişiler menfaat ve çıkar ilişkilerinden dolayı şehrimizin önünü tıkamaktadır.
4-Nepotik faaliyetlerin apaçık mücessemleştiği şehrimizde bir “sosyal patlama” yani “siyasal ekonomik ve sosyal olumsuzluklara karşı gösterilen toplumsal direncin kırılmasıyla ortaya çıkan hareket”in olması muhtemeldir.
5-Devamlı olarak projeler hakkında Ankara’da toplantı yapan seçilmiş karar alıcıların proje diye nitelendirdiği unsurlar hayata geçirilmemektedir. Söz konusu sözde projeler Ankara’dan sunulmakta ve bize güzel şekilde pazarlanmaktadır.
6-Düşündüğümüzde “tarımsal sorunlar" ulaşım sıkıntısı ve Tedaş” gibi can sıkıcı problemler her yıl önümüzde parlatılarak sunulmakta ve parlatılarak sunulan problemlerin çözümü ile ilgili hiçbir adım atılmaktadır.
7-Dolayısıyla Hızlı Tren- Tedaş- Efsane Çevik Kuvvet Kavşağı Projesi- Tarımsal Üretim ve türevi sosyo"ekonomik diğer bütün hususların 3!4 ayda bir sunulması komik bir durumun göstergesi olmaktadır. (Kısacası Gülüyoruz…)
8-Toplamda 14 vekilden sadece 3’ünün şehir; 1’nin uluslararası platformlarda çalışmalar yaptığını görmekteyiz… Ayrıca seçimlerde ikinci parti olan Hdp’nin milletvekillerinin nerde olduğu merak konusu olmakla birlikte bu vekillerin isimlerinin google’da bile zor bulunduğunu belirtelim…
9-Peki ne yapmalıyız. Süreç devamlı böyle ilerleyemez. Açıkça söylemek gerekirse sürecin devamlı kandırılma odaklı ilerlemesinin can sıkıcı olduğu ve bu durumun “sosyal patlama”ya ön ayak olduğunu belirtmeliyim.
10-Artık şehrin bir sosyal patlamaya değil de siyasal" ekonomik ve sosyal bir gelişime girmesi elzemdir. Bu gelişim sadece seçilmiş siyasiler ve mülki amirlerle değil toplumsal birliği sağlayarak vatandaşların katkılarıyla oluşturabilir.
11-Mesela; Konsensuslar oluşturularak tecimsel yani ticari faaliyetlere başlanılabilir.
a-)Sosyal ve siyasal problemlerde toplumsal birlik saglanabilir. Menfaatsiz bir şekilde Doğruya doğru; yanlışa yanlış denilebilir.
b-)Şehirde kimseye bağlı olmayan “think tank” tarzı bir araştırma merkezi kurulabilir.
c-)Güçlü bir Şanlıurfa Lobisi ile Ankara'da ki kurumlarla iletişim kurulabilir.
d-)En önemlisi ise insanların devamlı bel altı eleştiri yapması durdurulabilir.
Bu şıklar çoğaltılabilir...
Belki karmaşıktır yazdıklarım veya çok sıkıcı gelebilir fakat bilinmesi gerekiyor ki en genç nüfusa sahip şehrimizin sosyal" siyasal" ekonomik anlamda acilen değişime ve gelişime girmesi gerekiyor...
Belirtilen değişim ve gelişimin ise “siyasal ve toplumsal birlik” ile sağlanabileceği ve bu noktada her bir Şanlıurfalının elini taşın altına koyması gerektiği kanısındayım. Elini taşın altına koymak istemeyenler ise “HASUT”luk yaparak söz konusu değişime sekte olabilir...
Bu bir temennidir….
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.