Sağlık Bakanı Koca Şanlıurfa için Önemli Açıklama;

Sağlık Bakanı Koca Şanlıurfa için Önemli Açıklama

Bakan Koca'dan Urfa için önemli açıklama...

Sağlık Bakanı Koca'dan Şanlıurfa için açıklama

Bilim Kurlu toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Diyarbakır, Konya, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere bazı illerimizde vaka sayısı pik seviyesinde" dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 17.00'de toplandı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.

Maske ve mesafeye için uyarılarda bulunan Bakan Koca, “Sizden bu ölümlerin, önlenebilir sebeplere bağlı olduğunu hatırlamanızı rica ediyorum. Covid-19’dan kaçınmak mümkündür ve maske tüm dünyada kabul gören önemli bir tedbirdir. Yakın mesafede maske yetersizdir, mesafe kuralı da tartışılmaz bir tedbirdir. El temizliği ise olmazsa olmaz bir kuraldır” ifadelerini kullandı.


SALGININ ARTIŞ GÖSTERDİĞİ YERLER

Vakalarda atışın gözlemlendiği yerleri açıklayan Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı;

*Nişan törenleri, düğünler, taziyeler, pazar yerleri, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, asker uğurlamaları, plajlar, açık ve kapalı mekanlar koronanın yayıldığı yerler.

*Büyük kentlerin kalabalığından uzaklaşanlar, başka kalabalıkları tercih etmezse buna müteşekkir kalırız. Düğünlerde bir çiftin sevincine gölge düşürmemek için tedbirli olunmalıdır.

*Filyasyon çalışmalarında vaka artışlarının düğünlerden kaynaklandığını gördük. Asker uğurlamasına da dikkat edilmeli. Ne uğurlayan ne de uğurlanan risk almamalıdır. Sağlık da vatani göreve saygı da bunu icap ettirir. Gençlerimiz, testi pozitif çıkan Mehmetçikten mesuldür.

 

SON VAKA SAYILARI AÇIKLANDI

Toplantıda güncel koronavirüs verilerini de paylaşan Bakan Koca "Bugünkü vaka sayımız bin 41. Bugün vefat eden vatandaşlarımızın sayısı 22. Bugün yapılan test sayısı 49 bin 302. Bugün iyileşen hasta sayımız 2 bin 219. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayımız bin 172. Entübe edilen hasta sayımız ise 406" dedi.

 

ŞANLIURFADA VAKA SAYISI PİK SEVİYEDE

Salgının yayılmasında ilk sırada yer alan illeri de açıklayan Bakan Koca, Şanlıurfa’nın da listede olduğunu duyurarak şu ifadelere yer verdi: "Diyarbakır, Konya, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere bazı illerimizde vaka sayısı pik seviyesinde. Buradaki vaka artışlarının hala tedbirlerle düzeleceğini düşünüyoruz. Hastalığın şu an tırmanışta olduğu ülkeler, sonbahar için karamsar. Bunu hesaba katmamız kaçınılmazdır. Mücadelemizi verirken, hayatın da hakkını verelim. Yeter ki kurallara uyalım. İllerimizin pik yapma durumunu gösteren tabloda, İstanbul’un piki tamamladığını, giderek aşağı düşen bir tablo olduğunu görüyoruz. Ama Anadolu’daki illerimizin bu piki daha tamamlamadığını Eskişehir, Sakarya ve Ankara örneklerinden anlıyoruz.  İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizde, Trabzon 6. haftada, Kayseri 7. haftada, diğer illerimizde ise 14. haftada Hakkari ve Kütahya, 15. haftada Batman, Şırnak ve Gaziantep, 16. haftada Bursa, Konya, Mardin ve Van ile 17. haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Afyonkarahisar’ın piki oluşturma döneminde olduğunu görüyoruz. Yani Anadolu’da hala birinci dalga devam ediyor.


EN ÇOK VAKANIN GÖRÜLDÜĞÜ 7 İLDEN BİRİ ŞANLIURFA

"13 ilimizde en yüksek haftalık vaka sayılarına son 1 ay içinde veya yeni ulaşılmaktadır. Yeni vakalar belli illerde yoğunlaşmaktadır. Son 3 gün ortalamasıyla, en çok vakanın görüldüğü 7 ili söylemek istiyorum: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. Ayrıca son 3 gün, en az vaka görülen 7 il ise, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik."


KURBAN BAYRAMINDA İL BAZLI TEDBİRLER GELEBİLİR

Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağının gelip gelmeyeceği konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Koca, "Ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Ama bir takım tedbirlerin olabileceği, özellikle il bazında bazı kısıtlamaların gündeme gelebileceği görüşüldü. Oradaki tedbirleri biraz daha sertleştirmek gerekebilir. İllerdeki vaka sayılarına göre, il hıfzıssıhha kurulları kararları alma konusunda yetkili. Bu nedenle il bazında bazı kısıtlamalar olabilir. Gelecek hafta yeniden konuşacağız.


OKUL AÇILMA TARİHİ ERTELENECEK Mİ?

31 Ağustos tarihinde okulların eğitime kesin olarak açılıp açılmayacağına dair soru işaretlerini de gideren açıklamalar da geldi. Bakan Koca, *31 Ağustos olarak açıklandı. Salgının seyrinde farklılık olmazsa 31 Ağustos’ta okullar açıklanacak. Bir farklılık olursa eğitim devam eder ancak online eğitim ve hibrit yöntemler olabilir. Bilim Kurulu o zaman önerisini yapar ve karar da alınmış olur. Uygulanabilirliğiyle ilgili 4 metrekare her okul için önerilen bir metrekare değil. Kapalı alanın, bütün bina olarak 4 metrekare düşünüyoruz. Önümüzdeki haftalar gerekli açıklamalar yapılmış olur. Maskeyle okula gitmeyi öneriyoruz. Sırasında oturduğunda maskeli olmasını önemsiyoruz ama devamında maskeyi takma zorunluluğu olsun istemiyoruz." diye konuştu.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum