Urfa Şehir Plancıları Odasından Uydu Kent Projesine Eleştiri;

Urfa Şehir Plancıları Odasından Uydu Kent Projesine Eleştiri

Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası’ndan Uydu Kent Projesi açıklaması...


Şanlıurfa'da yapılması planlanan uydu kent projesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği tarafından eleştirildi.


TMMOB Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Şanlıurfa ziyareti sırasında açıkladığı ve Haliliye’de yapılması planlanan uydu kent projesine sert eleştirilerde bulundu.

Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi M. Selim Açar, projenin planlama sürecinde “Kademeli birliktelik” ilkesinin göz ardı edildiğini belirtti. Açar, yazılı açıklamasında, şehir planlamasının temel ilkelerinden birinin, farklı ölçeklerdeki planlar arasındaki kademeli birliktelik olduğunu vurguladı. Bu ilkeye göre, çevre düzeni planları veya bölge planları gibi üst ölçekli planların, yerleşme düzeyindeki daha alt ölçekli planları yönlendiren ve denetleyen hükümler içermesi gerektiğini ifade etti.

Açar, uydu kent gibi yeni kentsel alanların yer seçiminde, yalnızca mülkiyet durumunun uygunluğunun değil, şehircilik bilimindeki kriterlerin de dikkate alınması gerektiğini belirtti. Projenin, planlama sürecinin temel ilkelerinden saparak, yerleşim alanlarının sürdürülebilirliğine zarar verebileceğine dikkat çekti. Bu durumun, şehir planlamasında uzun vadeli etkiler yaratabileceğini ve şehircilik bilimine uygun olmayan sonuçlara yol açabileceğini sözlerine ekledi. Açar, planlamanın şehircilik ilkeleri doğrultusunda, daha katılımcı ve bilimsel temellere dayandırılması gerektiğini ifade etti.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum