Şanlıurfa'nın Sıcaklarında Aman Dikkat! Yazın Sağlıklı Beslenme ve Sıvı Tüketimi;

Şanlıurfa'nın Sıcaklarında Aman Dikkat! Yazın Sağlıklı Beslenme ve Sıvı Tüketimi

Yaz Aylarında Sağlıklı Beslenme ve Sıvı Tüketiminin Önemi...

Şanlıurfa'nın sıcak yaz günlerinde sağlıklı beslenme ve sıvı tüketimi uyarısı..

Yazın artan sıcaklıklarla beraber vücudumuz normalden çok daha fazla sıvı ve elektrolit kaybı yaşamaktadır. Bu nedenle yeteri kadar Sıvı almadığımızda -baş ağrısı -bulantı -halsizlik ve baygınlık gibi ciddi sağlık problemler ile karşılaşırız.


Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi Diyetisyen Birsen Yılmazer, Urfanın sıcak günlerinde vatandaşları uyardı.

Günlük en az 2-2,5 litre su tüketimine özen gösterelim, ancak egzersiz yapıldığında, bu miktar değişip artmaktadır.

Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınalım. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak duralım.

Gün içinde sade maden suyu, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları ve soğuk bitki çaylarını da tercih edebiliriz.

Susamayı beklemeden mutlaka düzenli su içelim. Günlük beslenmemize; meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar gibi çeşitli yiyecekleri tercih edelim. Günde içinde toplam 6 porsiyon sebze- meyve tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli.

Özellikle yeşil renkli sebzeler folik asit, potasyum ve C vitamininden zengin olduğu için mutlaka tercih edilmeli. Yaz aylarında ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bu tür yiyecekler sindirimi zorlaştırabilir ve enerji seviyelerini düşürebilir. Bunun yerine hafif, ferahlatıcı yiyecekleri tercih edelim. Et tüketimini hafta da 2 veya 3 düşürelim. Yazın tatlıya olan ihtiyaç artar. Ancak çok fazla şekerli, şerbetli ve yağlı tatlı tüketmek sağlığınıza zarar verir.

Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için taze meyve, donmuş yoğurt, meyve salataları ve meyveli smoothieler tercih edelim. Tabi ki yaz aylarında tatil sezonunu açacağız ve yazın en büyük risklerden biri de açık büfelerde kontrollü porsiyon tüketiminin olmaması.

Tabağınıza Farklı yemekler alsanız da toplamının 1 porsiyonu aşmamasına dikkat edin. Özellikle tabağınızın dolu görünmesi için salata ve sebze çeşitlerine daha fazla yer verin. Bununla birlikte mayonez, krema, yağlı sos eklenmiş yiyecekleri tercih etmeyin veya miktarını sınırlı tutmaya çalışın.

Yazın özellikle Gıda zehirlenmelerinden korunmak için hijyene önem verin. Yaz aylarında artan besin zehirlenmelerine karşın dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmeyin. Çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri et, yumurta, süt, balık vb. yiyecekleri açıkta bekletmeyin.

Besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklanması aşamalarında hijyene dikkat etmeye özen gösteriniz. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı izlemek, yeterli su tüketmek, hafif yiyecekleri tercih etmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak, kilo kontrolü sağlamanıza yardımcı olacaktır Umarım bu bilgiler size sevdiklerinize faydalı olmuştur.


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum