Şanlıurfa Klasiği mi Diyelim Urfaya Yapılan Zulüm Bitmedi mi Diyelim Bilemedik..;

Şanlıurfa Klasiği mi Diyelim Urfaya Yapılan Zulüm Bitmedi mi Diyelim Bilemedik..

Urfa'da DEDAŞ, borcunu ödeyeni de mağdur ediyor Şanlıurfa'da sulama mevsiminin başlamasıyla birlikte geçen yıllardaki gerginlikler yine ortaya çıkmaya başladı. Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İpar, yüzde 50 enerji desteğinin devam etmesi gerektiğini söyledi. DEDAŞ'ın tutumunu eleştiren İpar, 'Hattın tamamını kesince borcunu ödeyen çiftçi de mağdur oluyor.' dedi....


Şanlıurfa'da sulama mevsiminin başlamasıyla birlikte yine kırsal mahallelerde elektrik kesintileri başladı. 

Viranşehir kırsalında bazı elektrik trafoların Jandarma eşliğinde söküldüğünü sosyal medyadan duyuran DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, ''Tam da ekin zamanında elektrik trafolarını söküp halkı karanlığa, açlığa, yoksulluğa mahkum ediyorlar. Artık bu düşmanca tavrınızdan vazgeçin. Halkın üzerinden elinizi çekin, DEDAŞ zülümüne son verin'' ifadelerini kullandı. 

ALLAH ÇİFTÇİNİN YARDIMCISI OLSUN

Siverek Ziraat Odası Başkanı Ahmet Ersin Bucak, önceki gün 18.00'de başlayıp gece 23.00'e kadar süren 5 saatlik elektrik kesintiye dikkat çekerken, ''Allah çiftçilerin yardımcısı olsun'' ifadelerini kullandı. 

DERHAL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, Urfa ve Mardin'deki elektrik kesintilerine tepki göstermek amacıyla geçtiğimiz hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde sabaha kadar oturma eylemi yapan CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal da, 'Şanlıurfa ve Mardin’deki keyfi elektrik kesintilerine artık tahammül kalmadı! Bölgeyi teslim ettiği özel elektrik şirketini kayıran AKP iktidarından derhal çözüm bekliyoruz!' çağrısı yaptı. 

ENERJİ DESTEĞİ DEVAM ETMELİ 

Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar da, enerji desteğinin devam etmesi konusundaki çağrısını yeniledi. 

Daha önce devlet destekli enerji indiriminin söz konusu olduğunu, bu sene indirimin olmayacağına dikkat çeken İpar, şu çağrıyı yaptı:

''Çiftçiye verilen destek hazineden karşılanıyor. Hazine Bakanlığına, hükümet yetkililerine çağrı yapıyorum. Yüzde 50 civarında enerji desteği verilmeli, olmazsa çiftçi rekolte düşüşüne gider ve alan daraltmaya gidecektir. Bu durum önümüzdeki pamuk ve mısır üretimine olumsuz yansıyacak, bu ürünler için dışarıya daha fazla döviz ödenecektir. 

Bölgede çiftçinin büyük bölümü kendi açtırdığı kuyulardan enerjiyle su çekerek sulama yapıyor. GAP bitseydi, enerjiye ihtiyaç kalmayacaktı. Kuyu açtırmak yüksek maliyetli bir iş ve bunu çiftçi kendi imkânlarıyla yapıyor.

Elektrik ücretinin tamamını ödemek çiftçiyi zor duruma sokacak. Dünyanın en pahalı sistemi, elektrikle sulama yapılan sistemdir. Başka alternatifimiz olmadığından pahalı da olsa kullanmak zorundayız. 

DEDAŞ borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizin elektriklerini kesiyor.  Hattın tamamını kesince borcunu ödeyen çiftçi de mağdur oluyor. DEDAŞ’ın elinde böyle bir imkân var, çiftçiye karşı silah gibi rahatlıkla kullanabiliyor.''

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Öte yandan DEDAŞ Elektrik A.Ş. , üreticiye gönderdiği uyarı mektubuna bir yenisini daha ekledi. Daha önce borcunu ödeyemeyen çiftçilere elektrik verilmeyeceğini duyuran Dicle Elektrik, bu kez de kesintileri engellemeye çalışanlara hapis cezası verilebileceği uyarısında bulundu. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 6 ilde elektrik dağıtım hizmeti verildiği, Şanlıurfa ve Mardin başta olmak üzere tarımsal sulamada kullanılan elektrik borcunun 27 milyar lirayı aştığı belirtilen mektupta daha önce de "borcunu ödemeyen kişilere elektrik verilmeyecek" uyarısının yapıldığı anımsatıldı.

Abonelere özel olarak gönderilen iadeli taahhütlü uyarı mektubunda, mevzuat gereği elektriği kesilecek olan ancak bu kesintiye kaba kuvvetle karşı koyacak olan abonelerin TCK'nin 'Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi' suçu kapsamında 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceği vurgulandı. 

Borcu bulunan abonelere gönderilen mektupta şu ifadeler yer alıyor:

"Sayın abonemiz; aboneliğinize ait muaccel olan borçlara ilişkin olarak ekiplerimiz tarafından 18.03.2024 tarihinde Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin 'Zamanında ödenmeyen borçlar' başlıklı 35. maddesi hükümleri uyarınca kesme işlemi için aboneliğinizin bulunduğu sayaca gelinmiş ancak tarafınızca mukavemet gösterilmesi sebebiyle kesme işlemi gerçekleştirilememiştir. Aynı tesisat ve borca ilişkin ekiplerimiz tarafından tekrar kesme işlemi uygulanacak olup, tarafınızca mukavemet gösterilmesi halinde hakkınızda suç duyurusunda bulunacağımız konusunda tarafınıza ihtarda bulunulmuştur."

Kaynak: urfabir ajans

İlgili Konular :
, , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum