Urfa Barosundan YSK'ya Çağrı;

Urfa Barosundan YSK'ya Çağrı

Şanlıurfa Barosundan YSK’ye çağrı...

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Şanlıurfa Barosunun da aralarında bulunduğu 13 baro ortak açıklama yaptı.


Seçimlerin adil ve demokratik bir süreçle ilerlemesi gerektiğini belirten Şanlıurfa Barosunun da aralarında bulunduğu 13 baro, Yüksek Seçim Kuruma Asker ve polislerin seçim merkezlerine kaydırılmasına yönelik itirazları seri, etkili ve tarafsız bir biçimde incelemesine ilişkin açıklamada bulundu.


Şanlıurfa Barosunun aralarında bulunduğu 13 Barodan yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi “31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi bölgede birçok il ve ilçe merkezinde seçmen sayısı ve nüfus yoğunluğuyla orantılı olmayan asker veya polislerin seçmen olarak kaydedildiği, bu kayıtlara yapılan itirazların ise İlçe seçim kurullarınca reddedildiği yazılı basına yansımıştır” denildi. İl, ilçe seçim kurullarının ret kararlarının gerekçelerinin emniyet müdürlüklerinden gelen yazılara dayandığı hatırlatılan açıklamada, “Bu yazılarda asker veya polislerin seçim günü yapılacak görevlendirilme kapsamında seçmen olarak belirtilen merkeze kaydedildiği anlaşılmıştır. Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının temel insan haklarından olup demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğu vurgulanan açıklamada, “Halk iradesinin hiçbir etki altında kalmadan serbestçe sandığa yansıması da seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının vazgeçilmez temel unsurudur. Anayasa'nın 67. maddesine göre ise; seçimler yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Bu anlamda il-ilçe seçim kurullarının tamamen emniyet müdürlüğünden gelen yazıya dayanarak itirazları reddetmesi, belirtilen sayıda asker veya polise seçim güvenliği açısından ihtiyaç olup olmadığını belirlememesi yargısal yönetim ve denetimi de ortadan kaldırır niteliktedir” ifadelerine yer verildi.

13 BARODAN YSK’YA ÇAĞRI

13 Baronun ortak açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi; “14 Mayıs 2023 ve 29 Mayıs 2023 seçimlerinin sorunsuz geçtiği bölgede seçim güvenliği açısından bir tehdit olmamasına rağmen il ve ilçe merkezlerine binlerce asker veya polisin seçmen olarak kaydedilmesi seçimlerin serbest ve adilliğine gölge düşürmektedir. Özellikle birkaç farkla belediye başkanlığının el değiştirebildiği ilçe merkezlerine binlerce asker ve polisin seçmen olarak kaydırılması seçim sonuçlarının meşruiyetini de tartışılır hale getirecektir. Bu sebeple biz aşağıda imzası bulunan Barolar olarak; seçim sonuçlarına etkili seçmen taşımalarının halk iradesinin sandığa tam yansıması açısından ciddi sorunlar barındırdığını belirtiyor, Yüksek Seçim Kurulu'na seçim güvenliğinin sağlanması açısından asker ve polislerin seçim merkezlerine kaydırılmasına yönelik itirazları seri, etkili ve tarafsız bir biçimde incelemesi çağrısında bulunuyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum