Şanlıurfa Aman Dikkat, Doğalgaz Sayaçları Değişecek Değişmeyene Cezası Var.;

Şanlıurfa Aman Dikkat, Doğalgaz Sayaçları Değişecek Değişmeyene Cezası Var.

Doğalgaz sayaçları değişecek mi? Doğalgaz sayaçları ne zaman değişecek?...

Doğalgaz sayaç muayenesi nasıl olacak ?

Vatandaşlar doğalgaz sayaçları değiştirip, değiştirmeyeceklerini öğrenmek istiyor. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 81 ildeki mevcut doğalgaz sayaçlarını içine alan bir yönetmelik yayımladı. Peki “Doğalgaz sayaçları değişecek mi? Doğalgaz sayaçları ne zaman değişecek? Doğalgaz sayaçları ne zaman değişecek?” İşte merak edilen detaylar..


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleri ile bu muayenelerin kimler tarafından, nerelerde ve nasıl yapılacağı, aykırılık durumunda hangi idari yaptırımların uygulanacağına dair usul ve esaslar belirledi. Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki “Doğalgaz sayaçları değişecek mi? Doğalgaz sayaçları ne zaman değişecek?” İşte bu soruların araştırılan cevapları, 


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, tarafından hazırlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleri ile bu muayenelerin kimler tarafından, nerelerde ve nasıl yapılacağı, aykırılık durumunda hangi idari yaptırımların uygulanacağına dair usul ve esaslar belirlendi.


DOĞALGAZ SAYAÇ MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Sayaç muayeneleri Bakanlığın il müdürlükleri tarafından, kullanıcının kurduğu veya anlaştığı servislerde yapılabilir. Servislerin kullanımından dolayı Bakanlıktan ücret talep edilmeyecektir.


Yapılacak muayenede, sayacın tip onayının olmadığının veya tip onayını etkileyecek değişiklik yapıldığının tespiti durumunda, sayacın muayenesine devam edilmeyecek ve bu durum söz konusu sayaca dair düzenlenecek muayene raporunda belirtilerek gerekli işlemler başlar. Muayenesi yapılacak sayacın takılı bulunduğu yerden sökülüp servise getirilmesinden kullanıcı sorumludur. Sayaçların muayene müracaatı, kullanıcısı ya da kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne yapılacak. Periyodik veya stok muayeneleri sonucu uygun bulunan sayaçlar damgalanacak.


DOĞALGAZ SAYAÇLARI NE ZAMAN DEĞİŞECEK?

1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş ya da son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış gaz iletim şebekesinde veya iletim şebekesine doğrudan bağlı gaz sayaçları listesinin, kullanıcı tarafından ilgili il müdürlüğüne gelecek yılın şubat ayı sonuna kadar iletilmesi ve 2025 yılının sonuna kadar sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılmalıdır.


Aksi halde sayacın kullanıcısı hakkında damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı idari işlemler uygulanacak. Listeyi belirtilen süre içinde bildirmeyen, eksik veya hatalı bildiren kullanıcılar hakkında da idari yaptırım devreye girecek. Diğer yandan, Bakanlığın Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklikle elektrik, su ve gaz sayaçları bu yönetmelik kapsamından çıkarıldı.


Sayaç muayenesi için başvurular, kullanıcının kurduğu veya anlaştığı servislere yapılacak. Elektrik, su ve gaz sayaçları, ilk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrol türlerine tabi tutulacak. Muayene işlemleri Bakanlığın il müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek ve servislerin kullanımı için herhangi bir ücret talep edilmeyecek.


YAPMAYANLARA İŞLEM BAŞLATILACAK


Muayene sırasında, sayacın tip onayı olmadığı veya tip onayını etkileyecek bir değişiklik yapıldığı tespit edilirse, muayene işlemi durdurulacak ve bu durum muayene raporunda belirtilecek. Bu durumda söz konusu sayaca yönelik gerekli işlemler başlatılacak.


Muayene yapılacak sayacın kullanıcı tarafından takılı bulunduğu yerden sökülerek servise getirilmesi kullanıcının sorumluluğunda olacak.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum