Şanlıurfalı Tekstil işçileri 4 gündür Soğukta Eylemdeler;

Şanlıurfalı Tekstil işçileri 4 gündür Soğukta Eylemdeler

Şanlıurfa'da işten çıkarılan tekstil işçileri soğuk havaya rağmen eylemlerine devam etti....

Şanlıurfa'da işten çıkarılan arkadaşlarının geri işe alınması ve sendikal haklarının tanınması için iş durdurarak fabrika önünde direnişe geçen Özak Tekstil işçilerinin eylemi 4. gününde sürüyor. Valilik kentte eylem ve etkinlikleri yasaklarken, fabrikanın bulunduğu sokakta çok sayıda TOMA ve jandarma hazır bulunuyor. BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen, işten atılan arkadaşlarının işe geri alınana kadar direnişlerinin süreceğini söyledi.

Şanlıurfa’da bulunan Özak Tekstil’de Birleşik Tekstil Dokuma Deri İşçileri Sendikası’na (BİRTEK-SEN) üye olduğu için bir kadın işçinin işten atıldığı ve fabrikada baskı ve tehdit iddiaları sonrası yüzlerce işçinin fabrika bahçesinde başlattığı direniş dördüncü gününde devam ediyor.

Eylemlerini sürdürmek üzere sabah saatlerinde fabrika önüne gelen işçiler, fabrikanın bulunduğu sokakta çok sayıda TOMA ve jandarmayla karşılaştı.

Şanlıurfa Valiliği dün kentte eylem ve etkinliklerin 2 Aralık gece 23.59’a kadar yasaklandığını duyurmuştu.

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, işçilerle fabrika önünde direnişe katılan isimler arasında.

Şanlıurfatv haber'e konuşan Mehmet Türkmen, işçilerin meşru haklarını kullandığını söyledi.

Özak işçilerinin yaklaşık 1 ay önce “patron yandaşı olan sarı sendikaya” tepki olarak istifa edip BİRTEK-SEN'e toplu halde üye olduklarını hatırlatan Türkmen, işçilerin sendika seçme özgürlüğünün anayasayla güvence altına alındığını ifade etti.

TÜRKMEN: İŞÇİLER SENDİKAMIZDAN İSTİFAYA ZORLANDI

Türkmen, işçilerin demokratik iradesini kullanarak BİRTEK-SEN’e üye olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Çünkü içeride yetkili olan sarı sendika Öz İplik-iş Sendikası 6 yıldır burada yetkili ve 6 yıldır bu fabrikada her türlü haksızlık, hak ihlali yaşandı. Daha önce işçiler topluca tazminatsız işten atıldı. İçeride kadın işçilere olmadık baskılar, tehditler uygulanıyor, mobbing uygulanıyor ve sendika değiştirdikten sonra da bu baskılar daha da arttı. İçerde resmen sorgu odası kurdular. İçerideki yetkili sendikanın temsilcileri ve fabrikanın yöneticileri, özellikle kadın işçileri tek tek sorgu odalarına çekerek, şantajla, baskıyla, tehditle hatta bazı kadın işçileri özel hayatlarıyla tehdit ederek, aileleri üzerinde baskı kurarak sendikamızdan istifaya zorladılar. Bu baskılar sonucunda 4 gün önce bir kadın işçi arkadaşımız bu yüzden işten atıldı. Özak’ta 500’e yakın işçi de bu baskı ve tehditlere karşı ayağa kalktı, iş durdurdular. 4 gündür bu fabrikanın önünde içerideki baskıların tehditlerin son bulması, haksız yere işten atılan arkadaşlarımızın yeniden işe alınması için direniyorlar.”

Kendilerinin de sendika olarak işçileri yalnız bırakmadığını belirten Mehmet Türkmen, fabrika  yönetimiyle diyalog talep ettiklerini ve sorunları uzlaşmayla çözmek istediklerini söyledi.

“Bugüne kadar çağrımıza fabrika yönetimi hiçbir şekilde yanıt vermedi” diyen Türkmen, “Bunun yerine içeride kalan işçileri tehdit ediyorlar. İçeride kalan işçi arkadaşlarımız var, dışarı çıkmak istiyorlar, içeride zorla tutuldular dün. İçerideki işçilere resmen işkence ediyorlar” dedi.

“TALEPLERİMİZ KABUL EDİLİNCEYE KADAR HİÇBİR YERE AYRILMAYACAĞIZ”

BİRTEK-SEN Başkanı Türkmen, işçilerin talebinin net olduğunu ifade ederek, işçilerin taleplerini şöyle ifade etti:

“İşten atılan arkadaşımızın işe geri alınması. İçeride işçilerin sendika seçme özgürlüğüne müdahale edilmemesi. İçerideki baskıların ve tehditlerin son bulması. Bu talepler karşılanana kadar da buradaki işçi arkadaşlarımızla sonuna kadar direnmekte kararlıyız. Direnişte geçen patronun sorumluluğu yüzünden, suçları yüzünden işçilerin çalışmadığı günlerin, direnişte geçen günlerin ücretleri kesilmeden bütün işçiler işe alınmalı, işten atılan işçiler geri alınsın ve işçiler geçip işbaşı yapsın istiyoruz. Bu taleplerimiz kabul edilmeden hiçbir yere ayrılmayacağız.”

Mehmet Türkmen dün gözaltına alındıklarını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Valilik Urfa genelinde 3 günlük yasak kararı aldı. Biz bu yasağın, burada işçilerin hakkını arayanların mücadelesini engellemek için ve Özak patronunun isteğiyle, emriyle alındığını biliyoruz. Burada mülki amirlik bütün Urfa halkına karşı olan yetki ve sorumluluğunu bir tek patronun, üstelik işçilere karşı günlerdir suç işleyen, anayasayı çiğneyen, içeride işçilere işkence eden, psikolojik işkence ile baskı yapan bir patronun yanında durduğunu göstermiştir. Dün bu yasak kararı doğrultusunda jandarma, biz fabrika önünde beklerken işçilere bir açıklama yapmamıza bile izin vermeden, hiçbir tebligatta bulunmadan, hukuksuz bir şekilde şiddet uyguladılar, coplarla ve kalkanlarla işçi arkadaşlarımız darp edildi. Sendika başkanı ve diğer iki sendika temsilcisi arkadaşımız zorla yaka paça gözaltına alındık.”

“DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE AÇIK BİR HAPİSHANE GİBİ…”

Bugün de sabahtan beri fabrikanın dört bir yanının TOMA’larla jandarmalarla barikat kurularak kuşatma altına alındığını kaydeden Mehmet Türkmen, “Burada saatlerdir tuvalete, camiye, lavaboya gitmek isteyen arkadaşlara bile izin verilmiyor. Fabrika kapısın kapatmış. Arkadaşlarımız karşı fabrikaya giderek lavabo ihtiyaçlarını karşılıyordu, bugün jandarma oraya da gitmelerine izin vermiyor. 100 metre ileride bir cami var, arkadaşlarımıza namaz kılmaya bile gitmeye izin vermiyorlar. Gideni geri bırakmıyorlar. Burada dünyanın gözü önünde 450 işçi resmen açık bir hapishane içinde toplu işkenceye maruz kalıyor” diye konuştu.

KARACA: BU HAKKIN ENGELLENMESİ YASA DIŞI

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da Özak fabrikasının çok büyük markalara üretim yapan bir yapı olduğunu belirterek, fabrikada işçilerin çalışma koşullarının ağır olduğuna dikkati çekti. Karaca, şunları söyledi:

“Özellikle kadın işçilere yönelik ağır bir baskı, mobbing, şiddet ve taciz söz konusu. İşçiler burada aynı zamanda kendi seçtikleri sendikaya üye olma haklarından da edilmek isteniyor. Öz İplik-iş Sendikası’ndan BİRTEK-SEN’e geçmek isteyen işçiler içeride çok ağır bir baskıyla karşı karşıya kalıyorlar, bir işçi arkadaşları işten atıldı. Bunun üzerine direnişe geçtiler, 4 gündür burada soğukta fabrikanın önünde direnişteler. Valilik bir yasak kararı getirdi, ona rağmen işçiler hakları için mücadeleye devam ediyorlar. Anayasal bir hak olan örgütlenme hakkını kullanmak elbette her işçinin hakkı, Özak işçileri bu haklarını kullanmak istiyorlar. Bunun da engellenmesi kesinlikle yasa dışıdır”.



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum