Başkan Beyazgül, Fıstık Hasadında Duyurdu Fıstığın Başkenti Şanlıurfa'dır;

Başkan Beyazgül, Fıstık Hasadında Duyurdu Fıstığın Başkenti Şanlıurfa'dır

Türkiye’de fıstığın anavatanı olarak bilinen Şanlıurfa’da, Büyükşehir Belediyesi Tarlada Fıstık Hasadı Şenliği düzenledi. Fıstık hasadına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “ Dünya’da fıstığın başkenti Şanlıurfa’dır, Bu lezzetleri tatmak isteyen herkesi Şanlıurfa’ya davet ediyorum” dedi....


Türkiye'de fıstık üretiminin yüzde 50’den fazlasının gerçekleştirildiği Şanlıurfa’da çiftçiler ürünlerini hasat etmek için kolları sıvadı. Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu  Mahallesinde başlayan Urfa fıstığı hasadına katılan Başkan Beyazgül, tescilli lezzet "Keten Köyneği" fıstığı olarak bilinen Urfa fıstığını topladı.

 Şanlıurfa fıstığı ile yapılan fıstıklı şıllık, fıstıklı helva, fıstıklı isot dolması, fıstıklı sucuk gibi onlarca çeşit yemek ve tatlının da damaklara ve gözlere hitap ettiği hasat etkinliği 600 - 700 yıllık fıstık ağaçlarının olduğu Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine bağlı Esemkulu Mahallesinde gerçekleştirildi.

 Ağaçların altına fıstık bezleri serildi, kırmızı altın fıstık dallardan toplanmaya başlandı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de ağaçtan fıstık hasat ederek çiftçilere bereketli bir hasat dönemi geçirmeleri dileğinde bulundu.

Hasat etkinliğine Başkan Beyazgül’ün yanı sıra Karaöprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, Şanlıurfa Şireciler ve Fıstıkçılar Odası Başkanı Ahmet Aslan, STK temsilcileri, Çiftçiler, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BAŞKAN BEYAZGÜL: FISTIK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADAYIZ 

Şanlıurfa’nın fıstık üretiminde Türkiye’de birinci sırada olduğunun altını çizen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “ Keten Köyneği Fıstığımız Şanlıurfa adına tescillenmiş bir fıstıktır. Şanlıurfa Fıstığı bir yemeğe veya tatlıya girdiği zaman o ürün lezzetli olur. Yediğiniz zaman bu lezzeti fark edeceksiniz. Burada fıstıklar yapılan çok çeşitli ürünler var ama fıstığın kendi başına da çok lezzetli bir ürün olduğunu biliyoruz. Biz Fıstığın merkezindeyiz. Dünya’da fıstığın merkezi Şanlıurfa’dır. Esemkulu Mahallemizdeyiz. Burada 600 yıllık fıstık ağaçlarımız var. Fıstık Türkiye’de en fazla Şanlıurfa’da üretiliyor. Bu durum TÜİK verileriyle de sabittir. Fıstığın merkezi Şanlıurfa’dan tüm dünyaya sesleniyoruz. Bu lezzetleri tatmak, bu çeşitleri görmek istiyorsanız sizleri Şanlıurfa’ya davet ediyoruz.” Sözlerine yer verdi.

BAŞKAN BEYAZGÜL: BİRÇOK LEZZETİN ANA YURDU ŞANLIURFA’DIR

Şanlıurfa’nın fıstık ormanlarını içerisinde barındırdığına dikkati çeken Başkan Beyazgül, “Gastronominin çok fazla ön plana çıktığı bir durumda bir şeye dikkat çekmek istiyoruz. Diyoruz ki fıstığın ana yurdu Şanlıurfa’dır. Mutfaklarımızda fıstıkla neler yapıldığını buradaki sergide gösteriyoruz. Bu ürünleri ve bu ürünlerle yapılan yemekleri tanıtmak çiftçimiz bakımından çok önemlidir. Aslına bakarsanız birçok lezzetin ana yurdu Şanlıurfa’dır. Bu ürünleri bu tarz etkinliklerle tanıttıkça o çiftçimiz de buradaki hasadından daha fazla verim alıyor, kazanç sağlıyor. Keten Köyneği fıstık gibi Keten Köyneği İncir de bizdedir. Biz Keten Köyneği Şanlıurfa Fıstığını tescilledik. Bu fıstık türü yalnızca Şanlıurfa’da yetişiyor. İpeğimsi bir ince kabuğa sahip bu fıstık lezzeti itibariyle çok güzel ve diğer fıstıklara göre daha iri bir yapıya sahiptir. Güneşin, havanın ve suyun bu kadar verimli olduğu bir şehirde elbette ki çokça lezzetimiz önemli bir yere ve duruma geliyor. Türkiye’de en fazla fıstık üreten bir şehir olarak yolumuza devam ediyoruz. Fıstık ormanlarımızın sayısı daha da artıyor. Biz fıstık üreticilerimize, çiftçilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi diliyoruz. Tarımın şehrinden tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. Gelin Şanlıurfa’ya ve tüm bu lezzetleri yerinde görün. Şuan fıstığı tanıtıyoruz ama fıstığın yanında birçok ürünümüz var. Yine birçok ürünün hammaddesi Şanlıurfa’dadır. Eğer baklavadan bugün Urfa sadeyağını çıkaracak olsak baklava bugünkü güzelliğinde olur mu? Urfa İsotunu çıkaracak olsak çiğköfte olur mu elbette ki olmaz. Burada emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

BAYDİLLİ: FISTIĞI DAHA İYİ YERLERE TAŞIYALIM

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli ise, “ Şanlıurfa’nın en önemli değerlerinden biri olan Urfa fıstığının Türkiye’de yüzde 50’sinden fazlası Şanlıurfa’da üretiliyor. Bundan dolayı biz bu değeri en iyi şekilde korumalı ve tesisleşmeye giderek fıstığı hak ettiği yere taşımaya devam etmeliyiz.” Dedi.

 EYYÜPOĞLU: FISTIK DENİLİNCE AKLA ŞANLIURFA GELİR

Şanlıurfa Ziraat Odası Ahmet Eyyüpoğlu ise, Fıstık denilince akla gelen şehir Şanlıurfa’dır diyerek hasat etkinliği düzenleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

ASLAN: HASAT ETKİNLİĞİ TANITIM İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ

Şanlıurfa Şireciler ve Fıstıkçılar Odası Başkanı Ahmet Aslan da Şanlıurfa’nın fıstık üretimi noktasında önemli bir yere sahip olduğunu aktararak Urfa Fıstığı’nın daha ileriye gitmesi açısından böylesi tanıtım programlarının, hasat etkinliklerinin yapılması son derece önemlidir. Bu programı düzenleyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum dedi.

Programın sonunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu fıstık budama makası ve çadırlar Başkan Beyazgül tarafından çiftçilere hediye edildi.




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum