20 liralık madeni para Hatıra parası çıktı;

20 liralık madeni para Hatıra parası çıktı

Sosyal medyanın gündeminde 20 liralık yeni madeni para.. Peki nedir 20 liralık madeni para gerçekten basıldı mi? İşte haber detayı...

Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar, hayat pahalılığı ve enflasyon oranının yükselişi sık sık “yeni para mı basılacak?” sorularını gündeme getiriyor. Yeni banknot tartışması son günlerde yerini 20 liralık madeni paraya bıraktı. Üzerinde ‘20 Türk Lirası’ yazan bir madeni para videosu sosyal medyada gündem oldu. Peki 20 lira madeni para basıldı mı?

Arkasında Ayasofya Camii, önünde 20 Türk Lirası yazan madeni para, “Yeni 20 TL’lik madeni paramız hayırlı olsun” şeklinde sosyal medyada paylaşıldı. Paranın arka kısmında Atatürk olmamasına tepki gösterenler olduğu gibi madeni paranın ekonominin kötü gidişatını gösterdiğini belirtinler oldu. Üzerinde Ayasofya Camii olmasına kızanlar bile oldu.


Kısacası 20 TL’lik madeni para oldukça tartışılan bir konu oldu.


Peki nedir bu 20 TL’lik madeni para? Gerçekten artık 20 TL’lik madeni paramız mı olacak?


Gümüş üzeri altın kaplama paranın arka yüzünde, Ayasofya Camii’nin bir silüeti var ve altında 1453-2020 tarihleri yer alıyor. Ön yüzünde ise 20 Türk Lirası yazıyor ve altında 2020 tarihi bulunuyor.


20 TL’lik banknot elbette ki yürürlüğe girmedi. Böyle bir para kullanım için basılmadı.


Söz konusu para sadece Ayasofya Camii’nin yeniden cami olarak açılmasını simgeleyen ve sınırlı sayıda basılan hatıra parasıydı. Bu para Darphane’nin mağazalarında ise değeri olan 20 lira olarak basıldı ve bu rakamdan da satıldı.


Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün mağazalarından satın alınabilen 20 TL’lik madeni para, yalnızca hatıra niteliği taşıyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum