Şanlıurfa'lı Çiftçi ve Fidancıların Deprem, Sel Felaketlerinden Sonra Don Korkusu;

Şanlıurfa'lı Çiftçi ve Fidancıların Deprem, Sel Felaketlerinden Sonra Don Korkusu

Urfa'da deprem ve sel felaketlerinden sonra don korkusu...

Şanlıurfa’da yaşanan deprem ve sel felaketlerinde on binlerce fidanı zarar görerek büyük yara alan fidancı esnafını şimdi de geceleri etkili olan don ve soğuk korkusu sardı. Geçen yıllarda bu zamanlar fide ve çiçeklerin görüntüleriyle rengârenk gözüken tezgâhlar bu yıl boş kaldı. Esnaf, fide ve çiçek sezonu başlamasına rağmen don ve soğuk hava endişesi nedeniyle tezgâhlara ürün indiremediğini ve sezonun 1 ay uzadığını belirtiyor.

Türkiye'nin tarımsal üretimde önemli paya sahip illerinden Şanlıurfa önce deprem ardından da sel felaketi ile karşı karşıya kaldı. Mart ayındaki sel felaketinde, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Onikiler Mahallesinde bulunan fidan satış yerlerinin yakınında bulunan dere de taştı. Taşkında fidan satış yerlerini su bastı. On binlerce fidan suya kapılıp gitti. Fidan ekilecek arazilerin de zarar görmesi, fidan satışlarını da olumsuz etkiledi.

Felaketlerden kötü etkilenen esnafın şimdiki korkusu ise geceleri etkili olan soğuk ve don. Esnaf, fide ve çiçek sezonunun başlamasına rağmen 3. felaketi yaşamamak için tezgâha ürün indirmiyor. Geçen yıllarda fide ve çiçeklerin görüntüleriyle rengârenk gözüken tezgâhlar, bu yıl boş kaldı.

Bİ-HA ajansına konuşan fidan satıcıları, bu sezon zararlarının çok büyük olduğunu belirtiyor. Esnaf, felaketler nedeniyle fide ve çiçek fiyatlarının artacağını söylüyor.

KEÇECİOĞLU: ÇİÇEK SEZONU AMA ÇİÇEK GETİRMEYE KORKUYORUZ

Kentte fidan satışı yapan esnaftan Bekir Keçecioğlu, depremin kendilerini kötü etkilediğini ve tam toparlanacakken bu kez de sel felaketinden ciddi zarar gördüklerini söyledi.

 “Deprem bizi kötü etkiledi. Sonrasında fidanlarımız biraz iyi oldu derken, bu kez sel vurdu” diyen Keçecioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Selden çok etkilendik. Az ileriden dere geçiyor. Yoğun yağış sonrası dere dolarak taştı. Burayı sel götürdü. Hem komşularımızın hem bizlerin fidanları suya kapılarak gitti. Sonra sel fidan ekilecek tarlaları da vurdu. Her iki taraftan da zararımız oldu. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Şu an çiçek sezonu ama çiçek getirmeye korkuyoruz. Don ve soğuk çiçeklere zarar veriyor. Çiçek getiremediğimiz için şu an sezon 1 ay uzadı. Bayramdan sonra inşallah havanın yine durumuna göre fidelerimizi getireceğiz. Özellikle bostan ürünleri, domates, biber, patlıcan getireceğiz. Şu an fide sezonu olmasına rağmen biz mecburiyetten fidan sezonuna devam ediyoruz.”

“SEL, FİYATLARI KÖTÜ YÖNDE ETKİLER”

Urfalıların en çok fıstık, zeytin ve badem gibi yöresel ürünleri tercih ettiğini vurgulayan Keçecioğlu, “Hobi bahçesi olanlar da meyve fidanlarını çok satın alıyor. Fiyatlar geçen yıla göre çok yükselmedi ama sel fiyatları etkiler. Zeytine çok talep olduğu için o yüksek. Fıstık çok yüksek değil, 5 ila 10 lira arası bir yükselme oldu. Zeytin de 25 liradan 40-50 lira arasına kadar çıktı. Meyve fidanları da 30 ila 75 lira arasında değişiyor“ ifadesini kullandı.

DENİZ: BU KEZ DON TEHLİKESİ VAR

Fidan satışı yapan Mahmut Deniz de fide sezonun başlamasına rağmen soğuk ve don korkusundan ürün getiremediklerini kaydetti.

“Birçok ürünümüz deprem ve özellikle selde zarar gördü” diyen Deniz, “Fidan sezonu sona eriyor ve fide sezonu başlayacak. Fakat biz fide getirmeye korkuyoruz. Bu kez don tehlikesi var. Havalar kötü ve fideler yanıyor. Şu anda bir tır malzeme gelse içinde 400-500 bin liralık ürün oluyor. Bu da yandı mı kötü olur. Havalar düzeldikçe fideleri getireceğiz. Tahminen bayramdan sonrayı bulur“ diye konuştu.

“FİYATLARDA DEPREM VE SELİN ETKİSİNİ HENÜZ HİSSETMEDİK”

Fiyatların çok yüksek olmadığını ama deprem ve sel etkisiyle yükseleceğine vurgu yapan Deniz, “Fiyatlar geçen yıla göre normal. Fakat bu depremin ve selin etkisini henüz hissetmedik. Bunlar fiyatlarını yükseltir. Birçok fidan ve fide yandı. Bu da fiyatları yükseltir. Vatandaş yine talep ediyor. Çünkü deprem sonrası birçok vatandaş kırsala gitti. Sezon açıldı mı talebin artacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ÖZEL HABER / Bİ-HA 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum