Şanlıurfa Eczacıları Halk için Dertli..;

Şanlıurfa Eczacıları Halk için Dertli..

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Urfa’da da eczanelerde ilaçlara erişim sorunu atılan adımlara karşın devam ediyor....

Şanlıurfa'da Eczacılar cinnet geçiriyor..

İlaç tedarik sıkıntısına çözüm için şubat ayındaki fiyat güncellemeleri erkene çekilse de hala birçok ilaca ulaşılamıyor. Hastalar çoğu zaman eczane eczane dolaşarak reçetelerindeki ilacı aramak durumunda kalıyor. Özellikle çocuklarda kullanılan antibiyotiklerde, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlarda, bazı göz ve kulak damlalarında, kemoterapi ilaçlarında piyasada ciddi bir erişim sıkıntısı yaşanıyor. 

ENFEKSİYON HASTALARINDA KULLANILAN

ANTİBİYOTİKLERDE ÇOK BÜYÜK BİR SIKINTI VAR

Konuyla ilgili mikrofonu uzattığımız eczacı İbrahim Eren Çelik; “Şu an birçok ilaçta maalesef tedarik sorunu yaşanıyor. İlaçları ecza depolarından temin edemiyoruz. Özelikle çocuk şurupları, kadın doğum ilaçlarını ecza depolarından bulamıyoruz. İlaç firmalarından ecza depolarına ilaç gelmiyor ya da çok kısıtlı bir miktarda geliyor. Bununla birlikte halk sağlığı tehlike altında özellikle bazı enfeksiyon hastalarında kullanılan antibiyotiklerde çok büyük bir sıkıntı var. O raflarımızda ilaç yok yani o raflarımız boş” dedi.

ÇOĞU HASTA İLAÇ BULAMAYABİLİYOR

Yaklaşık 7-8 aydır eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşandığını ifade eden Eczacı Behran Kahyaoğlu; piyasada çocuk şurupları, antibiyotikler ve ağrı kesiciler başta olmak üzere birçok ilaçta tedarik sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

SON İKİ AYDIR İLAÇ BULMAKTA ÇOK ZORLANIYORUZ

Son olarak mikrofonu uzattığımız bir diğer eczacıda ; son 2 ayda sıkıntının büyüdüğüne dikkat çekerek,  ''Özellikle çocuk ve yetişkin hastaların kullandığı antibiyotiklerinde ciddi bir tedarik sorunu var.  Sabahtan akşama depoları arıyoruz, görevliler kendilerine de ilaç gönderilmediğini söylüyor. Bu sefer hastalarla karşı karşıya geliyoruz, hastalar bizi ilaç stoku yapmakla suçluyor, yani onlarla karşı karşıya geliyoruz. Hastalar mağdur, eczacılar mağdur, depocular mağdur. Bir an önce fabrikaların bu işe el atması lazım” dedi.

11 TANE ECZANE DOLAŞTIM

İlaçlarını bulabilmek için eczane eczane dolaştıklarını belirten bir vatandaş ise, “İlçeden gelip 11 eczane dolaştım. Neden yok eczanelerde bu ilaçlar? Neden biz vatandaş olarak bu sıkıntıları yaşıyoruz?” diye sordu. 

SAĞLIK BAKANI NE DEMİŞTİ?

Öte yandan söz konusu durum ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında ise şu ifadelere yer vermişti:

''Temininde zorluk yaşanan bazı ilaçların üretimi artırıldı. Şu an mevsimsel hastalıklara bağlı talep artışı, dünyada hammadde üretimi kaynaklı sorunlar var. Kısa zaman zarfında eksikliği hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dâhil olmak üzere, pek çok ilaç piyasaya verilecek. Çocukluk çağı enfeksiyonlarında kullanılan, temininde sıkıntı yaşanılan şurup formlu antibiyotiklerden piyasaya 2022 yılı Aralık ayında 1,8 milyon kutu, Ocak 2023’te ise 3,1 milyon kutu arz edildi. Şubat ayında üretim miktarını daha da artırmaya çalışıyoruz''


Kaynak: Urfa-Bİr Ajans

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum