Şanlıurfa'da Vatandaşlar Şifayı Aktarlarda Arıyor..;

Şanlıurfa'da Vatandaşlar Şifayı Aktarlarda Arıyor..

Urfa'da Aktarlarda şifa arıyorlar.....

Şanlıurfa'da vatandaşlar şifayı aktarlarda arıyor..

Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel hastalıklarda dikkat çeken artış görülüyor. Piyasadaki ilaç sıkıntısı nedeniyle vatandaşlar şifayı bitkilerde arıyor. Vatandaşlar kentin tarihi çarşılar bölgesindeki aktarlara koşarken ıhlamur, ada çayı, hibiskus, zencefil, zerdeçal ve çubuk tarçın gibi ürünler yoğun talep görüyor.

Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla her yıl görülen mevsim hastalıkları yeniden ortaya çıktı. Pandemi nedeniyle maske ve mesafe kurallarına uyarak geçirilen iki yıldan sonra, özellikle grip vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Soğuk hava ve kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirilmesi bu hastalıkların görülme sıklığını artırıyor. Üstelik gribin yanı sıra, daha ziyade çocukları etkileyen respiratuvar sinsityal virüs (RSV), soğuk algınlığına sebep olan rinovirüs ve COVID-19 da yaygın olarak görülen hastalıklar arasında… İlaç bulmakta zorlanan bazı hastalar şifayı bitkilerde arıyor. Piyasadaki ilaç sıkıntısı nedeniyle vatandaşlar aktarlara yöneliyor.

Şanlıurfa’da kent merkezinde tarihi çarşılar bölgesindeki bulunan aktarlar, hastalıklarına şifa arayanların alternatif adresi olmuş durumda. En gözde ürünler ise ıhlamur, ada çayı, hibiskus, zencefil, zerdeçal, papatya ve çubuk tarçın.

Uzun yıllardır şifalı bitki satışı yapan aktar Mehmet Dişioğlu, BİHA’ya, eczanelerde yaşanan ilaç bulma sorunu nedeniyle işlerinde hareketlilik yaşandığını söyledi.


DİŞİOĞLU: İLAÇ İÇTİĞİ HALDE GEÇMEYİNCE PAZARA UĞRUYORLAR

Kış mevsiminin kendini iyice hissettirmeye başladığını belirten Dişioğlu, “Bu dönemde özellikle çocuklar mevsimsel hastalıklardan çok etkileniyor. Grip ve enfeksiyon insanları ağır etkiliyor. Bu hastalıklar nedeniyle hastanelerde de bir yoğunluk var. Pazarda da hareketlilik yaşanıyor… Tabii insanlar ilaç bulamayınca buraya gelip doğal ürünleri alabiliyor. Kuru öksürük kolay kolay geçmiyor. İnsanlar ilaç içtiği halde geçmeyince bu pazara uğruyor” dedi.

 

“HASTALIK AĞIRLAŞMADAN GELSİNLER”

İnsanlar hasta olmadan önce doğal bitkileri tüketmeleri halinde daha hızlı etki edebildiğini ifade eden Dişioğlu, “Hasta olmadan gelip bizim verdiğimiz doğal bitkileri kullanırlarsa bağışıklık sistemi hastalıklara direnç sağlar. Tabii vatandaşlarımız hastalığı ağırlaşınca buraya geliyor. Biz yine bu doğal bitkileri hasta vatandaşlarımıza veriyoruz ama geç iyileşebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

En çok ada çayı, hibiskus, tarçın, papatya, zardeçal, zencefil, ıhlamır, hatmi çiçeği gibi bitkilerin tercih edildiğini belirten Dişioğlu, “Çam kozalak ürünümüzü de insanlara tavsiye ediyoruz. İnsanlar bu ürünü sabah akşam bir kaşık tükettikleri zaman vücuttaki enfeksiyon, öksürük, astım, bronşit ve üst solunum yolu enfeksiyona çok fazla direnç sağlar. Eğer hastalık belirginleşmeden bu ürünler tüketilirse kalkan gibi etki edip, vücut direncini artırır. İnsanın bağışıklığı güçlü ise kolay kolay hastalanmaz… Vatandaşlar hasta olamadan günde bir bardak doğal bitki ürünlerini tüketseler kolay kolay mevsimsel hastalıklara yakalanmaz” diye konuştu.

HASTALIKLARA KARŞI TAZE ZENCEFİL TAVSİYESİ

Aktar Dişioğlu, 100 gram tarçını 20, 100 gram ada çayını 10, 100 gram papatyayı 10 ve 100 gram ıhlamuru 30 liraya sattıkları bilgisini verdi. Doğal ürünlerin fiyatlarının 20-30 lira bandında değiştiğini belirten Dişioğlu, “Karışık bir kış çayı yapılırsa dört dörtlük, 40 lira tutuyor. İnsanlar maddi açıdan zorlandığı için kiloyla alamıyor ancak gram gram alabiliyor. Yıllardır işin içindeyim benim en çok tavsiye ettiğim ürün taze zencefil. Bu üründe antiviral etkisi var. Vücuttaki bütün bakteriyel faktörleri öldürme ve iltihap kurutma özelliği bulunmakta. Bu ürün bir bardak içildiği zaman bir şey kalmaz. Taze zencefil rendelenip; bala, pekmeze ve yoğurda karıştırılıp da yenilenebilir” tavsiyesinde bulundu.

Bİ-HA

 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum