CHP'nin Bedava Elektrik Önerisinden Sonra Bakan Dönmez'den Çiftçilere Bedava Elektrik Vaadi Geldi;

CHP'nin Bedava Elektrik Önerisinden Sonra Bakan Dönmez'den Çiftçilere Bedava Elektrik Vaadi Geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Urfa'da tarıma elverişsiz alanlarda GES Projeleri uygulayıp çiftçiye 'Bedava elektrik vereceğiz' sözünü vermişti. Bakan Dönmez'den karşı hamle geldi: 'Elektrik fiyatlarından yakınan çiftçi artık MOBİTEM ile kendi enerjisini üretecek!...

Mobitem ile Çiftçilere bedava elektrik açıklaması;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik fiyatlarından dolayı ciddi bir mağduriyet yaşayan çiftçileri yakından ilgilendiren bir açıklamada bulundu. Dönmez, çiftçilere destek olmak için taşınabilir güneş paneli uygulaması MOBİTEM’in geliştirildiğini açıkladı.

MOBİTEM'in seri üretiminin çok yakında başlayacağını dile getiren Dönmez, çiftçinin MOBİTEM'e Ziraat Bankasından sağlanacak sıfır faizli kredi ile sahip olabileceğini bildirdi.

Sanayi Gazetesi'nden Fatma Seçkin'in haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çiftçilere destek olmak için Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) tarafından taşınabilir güneş paneli uygulaması MOBİTEM‘in geliştirildiğini belirterek, “Çiftçimize yeni bir alternatif sunmuş olacağız böylece elektrik enerjisini bedavaya üretmiş olacaklar” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ankara’nın Ayaş ilçesinde bir tarımsal alanda TEMSAN tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen MOBİTEM’i inceledi.

Tarımsal sulamada daha ucuz ve temiz kaynaklara yönelme konusunda çalışmalar yürüttüklerini anımsatan Dönmez, bu kapsamda bir yıldır devam araştırma ve geliştirme çalışmaları olduğunu anlattı.

‘Kuru Tarım Yapılan Yerlerde Sulu Tarıma Geçiş Fırsatı Sunacak’

Bakan Dönmez, daha çok sanayi tesisleri ve kısmen konutların çatısında güneş enerjisinin kullanıldığına dikkati çekerek, “Lisanslı ve lisanssız olmak üzere güneş enerjisi kurulu gücümüz 8 bin 600 megavata ulaştı. Bunun 7 bin 500 megavatlık kısmı lisanssız elektrik üretimi kapsamında yer alıyor” dedi.

Tarımsal sulamanın yapıldığı alanda enerjiye ihtiyaç duyulduğu anlarda nasıl bir çözüm üretilebileceğine dair çalışmalar yaptıklarını belirten Dönmez, “TEMSAN’a bu kapsamda çalışması için talimatımız oldu. Bu aracın 2,1 kilovat olan en küçük modeli küçük arazileri sulamak için yapıldı. 5 ve 15 kilovatlık diğer güçleri de üretebilen tesislere de şu anda çalışılıyor. En kısa sürede gerçekleşmiş olacak. Bu sayede kuru tarım yapılan yerlerde sulu tarıma geçiş için bir imkan ve fırsat sunulmuş olacak. Maliyetler çevreye zarar vermeden azalmış olacak” değerlendirmesinde bulundu.

TEMSAN ÇOK KISA SÜREDE SERİ ÜRETİME BAŞLIYOR TARIM KREDİ ÜZERİNDEN ÇİFTÇİYE ULAŞTIRILACAK

Dönmez, çiftçinin ve dolayısıyla bitkinin ihtiyaç duyduğu suyun yine güneş enerjisinden temin edileceğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Çiftçimize başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere destek veriliyor. Geçen yıl Türkiye’de yaklaşık 14 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi tarımsal sulama faaliyetleri kapsamında tüketildi. Burada bu yılın ilk 6 ayında 5 milyar kilovatsaat tüketim var. Çiftçimize yeni bir alternatif sunmuş olacağız böylece elektrik enerjisini bedavaya üretmiş olacaklar. Bunun tedarikiyle ilgili bir bedel olacak. Orada da daha önce duyurduğumuz Ziraat Bankamızın sıfır faizle sunduğu krediden faydalanılabilecek. TEMSAN çok kısa sürede seri üretime de geçecek. Bu ürünleri Tarım Kredi Kooperatifleri bayileri üzerinden çiftçimizle buluşturmuş olacağız.”

CHP LİDERİ DE SÖZ VERMİŞ, URFA'YA HEYET GÖNDERMİŞTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, yöre çiftçisine 'Bedava elektrik' sözü vermiş, tarıma elverişsiz, taşlık arazileri bu amaçla GES'ler için değerlendireceklerini söylemişti. Bu amaçla ilimize gelen CHP Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, şu sözü vermişti: '

'İktidarımızın ilk 90 gününde tarımsal sulamada kullanılan elektriğe Türkiye genelinde yüzde 50 indirim yapacağız. Bunu nasıl yapacağız? EÜAŞ’ın kapasitesi artırılarak tarımsal sulama tarifesinde indirim yapacağız. EÜAŞ halihazırda ucuz elektriği şirketlere satıyor. Biz ucuz elektriği çiftçimiz için kullanacağız. 

Güneş enerjisi santralleri için iki alternatifimiz var. Birincisi, alternatif açık kanallar üzerine güneş panelleri kurulup hem arazi tasarrufunu sağlamak hem de açık kanallarda gerçekleşecek su buharlaşmasını engelleyip ve güneş panellerinin alttan serinlenmesi ile maksimum enerji üretimi sağlanabilir. İkincisi, alternatif atıl arazilerin değerlendirilmesi.

İktidarımızın birinci yılında, Şanlıurfa’dan başlamak üzere kamu önceliğinde kurulacak 10 bin megavat saat büyüklüğündeki güneş enerji santralleriyle tarımsal sulamada kullanılan elektriği bedava vermeye başlayacağız. 7,5 milyar dolar tutarındaki güneş enerjisi santralı yatırımı için yeşil ve sürdürülebilirlik tahvilini kullanacağız.''

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum