Tahir KALKAN ALS Hastalarının Sesi Oldu;

Tahir KALKAN ALS Hastalarının Sesi Oldu

Tahir Kalkan Türkiye'de tüm ALS motor nöron hastalarının sesi oldu....

Şanlıurfa'dan ALS Hastalarının sesi oldu..

Yaşadığı hastalık nedeni ile sosyal medyadan sesini duyurmaya çalışan Tahir KALKAN Türkiye'de ki ALS hastalarının da sesi oldu. 


Çalışmaların mimarlarından ABD Northwestern Üniversitesi ALS Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Dr. Hande Özdinler, Türkiye’deki ALS hastalarının artık dünyada yapılan ilaç çalışmalarına katılabileceğini söyledi. Türk Nöroloji Derneği Nöromüsküler çalışma grubu ile ALS-MNH Derneği’nin iş birliği sonucunda Türkiye’den üç merkezin NEALS konsorsiyumuna üyeliğinin kabul edilmesiyle, klinik çalışmaların ülkemizde başlatılması için ilk adım atıldı. Bu çalışmaların arkasındaki isimlerden biri de yıllardır ALS konusunda çalışmalar yapan, beyindeki ölen motor nöronları iyileştiren ilk kimyasal maddeyi keşfeden Dr. Hande Özdinler.“Bu hastalıklara yönelik bir çok şeyi öğrendik ve artık onları ilaca dönüştürme fazındayız. Dünyada ALS konusunda ABD, Avrupa ülkeleri, Kanada ve Japonya’nın ortak çalıştığı bir konsorsiyum var. Ben de bu platform içinde çalışmalarımı sürdürüyorum. Yeni keşfettiğimiz NU9’u bu platforma taşımaya çalışıyoruz. Neden Türkiye bunun dışında kalsın dedik ve harekete geçtik” dedi.

Sosyal medyayı da sıkça kullanan Dr.Özdinler Şanlıurfa'dan tüm dünyaya sesini duyuran Tahir KALKAN'a da ALS Hastalarının sesi olduğunu ve çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.  



Türkiye'de hangi kuruluşlar ALS merkezi olarak kabul edildi? 


Dr. Özdinler’in verdiği bilgiye göre, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü (Prof. Dr. Yeşim Parman) ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği (Prof. Dr. Piraye Oflazer) ile birlikte Adana’dan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji kliniği (Prof. Dr. Filiz Koç), Antalya’dan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği (Prof. Dr. Hilmi Uysal), Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği (Doç. Dr. Aylin Yaman) ortak tek merkez olmak üzere NEALS üyeliği için başvurdu ve ardından konsorsiyuma kabul alındı.



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
  • Şerife ada / 04.08.2022 16:14

    Emeği geçen herkeze allah kolaylık versin biran evvel ilaç çıksın hastalık çok çabuk ilerliyor eşim halil ada als hastası tüm hastalara faydalı olur