Spotçular yeni evlenen çiftlerin gözdesi oldu;

Spotçular yeni evlenen çiftlerin gözdesi oldu

ÖZEL HABER- Son zamanlarda ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve fiyatlardaki artış sıfıra yakın ikinci el eşya satan spotçuların müşteri profilini değiştirdi. Şanlıurfa’da özellikle öğrencilerin ve bekar memurların alışveriş yaptığı ikinci el eşya satan spotçuların müşterileri yeni evlenecek çiftler olmaya başladı....

ŞANLIURFA- Türkiye’de gittikçe etkisini hissettiren ekonomik kriz özellikle yeni evlenecek çiftleri derinden etkilemiş durumda. Şanlıurfa’da da evlenmek isteyen bir çiftin sıfır ev eşyalarına en az 100 lira bütçe ayırması gerekiyor. Eşyalardaki fiyat artışı yeni evlenecek çiftleri kara kara düşündürüyor. Bu da kentte yeni evlenecek çiftleri mağazalar yerine spotçulardaki sıfıra yakın eşyalara itti. Bir başka deyişle yeni evlenecek çiftlerin imdadına spotçular yetişiyor.

Eyyübiye ilçesinde spotçuların yer aldığı Eyyüp Çarşısında esnaf, öğrenciler ve bekar memurlardan ziyade artık çarşının yeni evlenecek çiftlerin gözdesi olduğunu belirtiyor.

TOKYAVUZ: ÇEYİZLER ARTIK 2. ELDEN DÜZÜLÜYOR

Bizim Haber Ajansı’na konuşan Eyyüp Çarşısı Spot Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Tokyavuz, evlenecek çiftlerin çeyizlerini artık sıfıra yakın ikinci el eşyalardan düzdüğünü söyledi.

Tokyavuz, çeyizlerini tamamlamak isteyen çiftlerin ikinci el eşyaya yoğun ilgi gösterdiklerini belirterek, “Düğün sezonu müşterilerimiz az. Biz sıfır satıyoruz, gelen evlenecek çiftler ise ikinci ele yönelmiş durumda. Çeyizlerini ikinci elden düzüyorlar. Geçen yıl 15-20 bin TL’ye verdiğimiz çeyiz şimdi 50-60 bin TL. Pahalı olduğu için gelip sıfır almıyor. Ucuz olsun diye ikinci elden alıyor” dedi.  

“ESNAF KİRASINI ÇIKARAMIYOR”

Vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı kendilerindeki alışverişin azaldığını vurgulayan Tokyavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fiyatlarımız Türkiye standartlarına göre uygundur. Ama şöyle bir şey var; alım gücü düştü. Şu anda iş yapamıyoruz. Esnaflar siftahsız eve gidiyor. Kiralarını çıkaramıyor, vergi borçlarını ödeyemiyorlar. İş yok denecek kadar az. Devlet yetkililerine sesleniyorum; ÖTV ve KDV indirimi bekliyoruz.”

İNÖNÜ: EVLİ ÇİFTLERİN SPOTA VE İKİNCİ ELE TALEBİ ARTTI

Beş yıldır spot pazarında esnaflık yapan Aynur İnönü, alışverişlerde geçen yıllara oranla büyük bir düşüş olduğunu söyledi.

İnönü, yeni evlenecek çiftlerin çeyizi daha ucuza mal etmek için spota ve ikinci ele yöneldiğini belirterek, “En çok kırsal kesimdeki vatandaşlar geliyor… Özellikle evli çiftlerin spota talebi arttı. Çeyiz düzmek isteyenler, 5 parça beyaz eşya buzdolabı, çamaşır, bulaşık, televizyon ve fırın, orta kalitede bu ürünler için 30 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor. Küçük ev eşyalarını da eklersek 35 bin TL’yi bulur“ diye konuştu.

NAZLI: BİR EVLENEN ÇİFTLER GELİYOR

Çarşıda ikinci el eşya alım satımı yapan esnaf Nurullah Nazlı ise ikinci el eşya fiyatlarında da ciddi anlamda bir artış olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Üniversiteler kapalı. Atamalar yok. İkinci el eşya satışı yapamıyoruz.  Müşteri bekliyoruz, kimse gelmiyor. Arada yeni evlenecek çiftler geliyor. Onlar için de ucuz değil. Geçen yıllarda bir bazayı 150-200 TL’ye alırdın, şimdi 400 TL. Sıfırı da bin ile bin 500 TL arası. Buzdolabına eskiden 200 TL veren yoktu, şimdi 20 bin TL. Öğrenci alamıyor. Memurun ataması yok, gelmiyor. Bir evlenen çiftler geliyor. Onlar da birkaç parça sıfıra yakın eşya varsa onları alıyor”.

MUSTAFA EKİNCİ – ASUDE ARTAN - ÖZEL HABER – BİHA 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum