75 yıldır Urfa'nın en eski ustası!;

75 yıldır Urfa'nın en eski ustası!

Şanlıurfa’da, bir zamanların gözde mesleklerinden biri olan, her sokakta bulunan kalaycılar şimdilerde bir elin parmaklarını geçmiyor. Kentteki tarihi çarşıda sadece birkaç kalaycı ustasından biri olan, 75 yıldır bu mesleği yapan emektar Mustafa Usta, artık işini bırakmayı düşünüyor. Emektar işçinin yetiştirdiği çıraklardan biri vefat etmiş, diğeri de hala yanında çalışıyor. Mustafa Usta, “Benden sonra bu mesleğe devam edileceğini sanmıyorum” dedi....

ŞANLIURFA - Şanlıurfa’nın geçmişten bu yana gelen önemli kültürlerden biri olan kalaycılık, eski değerini kaybetti. Kent merkezindeki tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda eskisi kadar kalaycı ustası kalmadı. Özellikle bakır kapların kullanımının azalmasıyla kalaycılık unutulmaya yüz tutan mesleklerin arasında yer alıyor.

İlkokul çağından beri bu mesleği yapan Şanlıurfalı kalaycı Mustafa Ozan, tam 75 yıldır bakır kapları kalaylayarak geçimini sağlıyor. Çocukluğunu mesleği öğrenerek geçiren Mustafa Usta, yaşlanana kadar birçok iyi ve kötü gün geçirmiş. 3 yıl önce 80 yaşını deviren Mustafa Usta, artık yaşlılığın getirdiği zorluklarla işini bırakmayı düşünüyor.

Bizim Haber Ajansı’na (BİHA) konuşan emektar ustanın en büyük korkularından biri de mesleğinin kaybolup gitmesi.

MUSTAFA USTA: KALİTE DEMEK BAKIR DEMEKTİR

Yeni nesil insanların bakır ürünler yerine hep çelik ve alüminyum ürünleri tercih ettiğini, bu malzemeden ürünlerin de sağlığa çok zararı olduğunu belirten Mustafa Usta, “Kalite demek bakır demektir, kıymet bilmediler” dedi.

Urfa’da halkın eskisi kadar bakır kullanmamasının yanı sıra insanların teknoloji ve zamana yenik düşüp rahatlığa alışmasından dolayı bir zamanların gözde mesleğinin yavaş yavaş kaybolduğunu belirten Mustafa Usta, “7 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. 2 çırak yetiştirdim, onlardan biri vefat etti, biri de hala yanımda çalışıyor. Benden sonra devam edileceğini sanmıyorum bu mesleğe. Eskiden Urfa’da bütün evler bakır doluydu. Bu bakırın yemeği de başkaydı lezzeti de bir farklıydı. Şifaydı, her derde devaydı. Kalite demek, bakır demektir. Kıymet bilmediler. Bakırdan uzaklaşıp alüminyum, çelik kullanmaya başladılar, onlar da zaten zararlı. Şu an kaliteli yerlerdeki tüm ürünler bakır. Hem sağlıklı hem de ucuz diğerlerine göre. Bundan bir yemek ye canına şifa olur” diye konuştu.

“URFA’DA BU MESLEĞİ YAPAN 2 DÜKKAN KALDIK”

Kalaycılığın eskisi kadar para kazandırmadığına vurgu yapan Mustafa Usta, mesleğin de zor bir zanaat olduğunu kaydetti. Mustafa Usta, şunları  söyledi:

“Çocuklarıma bu mesleği öğretmedim, öğrenmediler. Bu meslek çok zor zaten, uğraş verilmesi gereken, bir de parası az olan bir meslek. Geçen sene 1 kilo kalayı 100 TL’ye alırken şimdi 800 TL’ye alır olduk. İşler de durgun olunca kimse mesleği devam ettirmek istemiyor. Benden sonra bakacak kimse de kalmadı. 1 çırağım var, o da usta olamadı tam istediğim gibi. İşi benim gibi bilen yok. Hastaydım, iyileştim, direkt işime dönmek istedim. Ben yapmazsam içim rahat etmiyor. Müşteri memnuniyeti benim için çok önemli. Urfa’da artık 2 dükkan kaldı. Artık yapsalar bile bu işi hakkıyla yapan yok.”

“VAKTİ ZAMANINDA 50 USTAYDIK”

“Bu işin meraklısıyım. Bu işi önemseyerek yapmak lazım” diyen Mustafa Usta, şunları söyledi:

“Eskiden burada 50 dükkan vardı, her yerde bu meslek yapılırdı. 50 usta vardı, yanlarında da çırakları. Hiç kimse kalmadı artık. Ustalar ölünce dükkanlar da kapandı. Kimse devam ettirmedi bu mesleği. Kalaycılık öldü. Urfa’da her yer kalaycıydı. Ustalar ölünce, devam ettiren de olmayınca meslek onunla birlikte ölüyor. Benden sonrada kimse yapmaz... Ben bu mesleğimle 4 sefer hacca gittim, çocuklarımı evlendirdim, evi geçindirdim”.

BİHA - ÖZEL HABER- ASUDE ARTAN- MUSTAFA EKİNCİ

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum