Klima fiyatlarına bakıp soğuyorlar;

Klima fiyatlarına bakıp soğuyorlar

Şanlıurfa’da sıcak havalar iyice kendini hissettirmeye başladı. Bunaltan sıcaklıklardan kurtulmak isteyen vatandaşlar klima satan dükkanların yolunu tutuyor. Esnaf ise artan klima fiyatlarının yanı sıra sürekli zamlanan elektrik kullanım ücretiyle müşterilerin iklimleme cihazı almaktan caydığını söylüyor. Vatandaşlar daha ekonomik olduğu için yer klimalarına yönelmiş durumda....

ŞANLIURFA –Türkiye’nin en sıcak illerinin başında gelen Şanlıurfa’da sıcaklık arttı. Yazları sıcak ve kurak geçen bölgede şimdiden 40 dereceyi aşan sıcaklık vatandaşları olumsuz yönde etkiliyor. Bunaltan sıcaklıklara karşı serinlemek isteyen vatandaşlar da klima satıcılarının yolunu tutuyor. Klima fiyatlarını yüksek bulan vatandaşlar elektrik kullanım ücretlerine sürekli gelen zamlar nedeniyle iklimleme cihazı alırken iki kere düşünüyor.

Klima çeşitleri, kapasite ve kullanım açısından farklılık gösterse de fiyatlar geçen seneye göre belirgin oranda artmış durumda. Fiyatı 12 bin lirayı bulan klimalar karşısında müşteriler hem ekonomik hem de elektrikten tasarruf sağlayan yer klimalarına yönelmiş durumda. Klima satanlar da artan maliyetler ve vatandaşın talebinin azalmasından şikayetçi.

ÖNKOL: ELEKTRİK FİYATLARI ARTINCA İNSANLAR KLİMAYA SOĞUK BAKABİLİYOR

BİHA’ya konuşan klima satan esnaflardan Faik Önkol, klima satışlarının eskiye nazaran azaldığını söyledi.

İlerleyen günlerde hava biraz daha etkisini gösterince klima satışlarında biraz daha hareketliliğin yaşanacağını düşünüyoruz” diyen Önkol, insanların alım gücünün düşmesinin satışlarını etkilediğini kaydetti. Önkol, müşterilerin klima fiyatlarını yüksek bulunca alternatif olarak yer klimalarına yöneldiğini ifade ederek, “Yer klimaları daha ekonomik. 18’lik klima 9 bin ila 12 bin lira arasında değişiyor. Yer kliması ise bin 500 ila 2 bin lira arasında; büyüklüğüne, küçüklüğüne ve modeline göre değişiyor. Yer kliması normal bir klimanın yerini tutmuyor. Geçen seneye göre bu yıl vantilatör de isteniliyor. Burada etken sadece klima fiyatlarının artması ya da sıcaklığın olması değil, insanlar artan elektrik faturalarından şikayetçi. Vatandaşlarda klimaya karşı biraz soğuma oluyor. Elektrik fiyatları artması bizi de etkiliyor. Elektrik fiyatları artınca insanlar klimaya soğuk bakabiliyor” dedi.

İNÖNÜ: MÜŞTERİLER HEM KLİMA ALMAK İSTİYOR HEM DE CAYIYORLAR

Şanlıurfa’da artan sıcaklıklara rağmen vatandaşın ekonomik nedenlerden dolayı klimayı almada tereddüt ettiğini söyleyen esnaflardan Aynur İnönü da şunları söyledi:

“Hafta başı itibarıyla sıcaklıklar aniden bastırdı. Biz de klima satışlarını tam hızlandırıyoruz derken, fiyatlar yükseliyor. Bizde de alışlar çok yüksek oluyor. Müşteriler hem klima almak istiyor hem de cayıyorlar. Hava sıcak ama iş yapamıyoruz. Talep yine yüksek ama gelen fiyatları görünce tekrar gidiyorlar.”

Türkiye’de hiçbir şeyin fiyatının düşmediğini aksine yükseldiğini ifade eden İnönü, “Biz bile satsak mı satmasak mı, zam gelecek mi gelmeyecek mi diye sürekli soruyoruz. Bu durumdayız yani. Müşteriler de ikilemde kalıyor. Yer klimaları bu aralar talep ediliyor. Devletin beyaz eşya satanlara destek sağlamasını talep ediyoruz. Gerekirse ÖTV vergilerinin düşürülmesini istiyoruz” diye konuştu.

SİNAN ÖZDEMİR – MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum