Şanlıurfa’da kaçak çayın tadı kaçtı!;

Şanlıurfa’da kaçak çayın tadı kaçtı!

Şanlıurfalıların yoğunlukla tükettiği “kaçak çayın” fiyatı arttı. Tiryakisi oldukları çayın kilosunun 200 lira seviyesine çıkmasının ardından Türk çayına dönenler bulunurken, esnaf daha önce her müşteriye 3-5 kilo sattıkları kaçak çayı artık yarım kilo satabildiklerini söyledi....

ŞANLIURFA – Türkiye genelinde “kaçak çay” olarak bilinen Sri Lanka çayı Şanlıurfalıların vazgeçilmez içeceği arasında yer alıyor. Ev ve iş yerlerinin yanı sıra kıraathanelerde ve bugünün modern kafelerinde dahi ithal çay tüketiliyor. Ancak ithal çayın fiyatı her geçen gün artıyor. Son dönemlerde gelen zamlar ithal çaya olan talebi azaltmış durumda.

Geçen yılın son aylarında dolar kurunda yaşanan yükselişin artından fiyatları tavan yapan “kaçak çayda”, Çaykur’un çay fiyatlarına yaptığı zammın ardından artış dikkati çekiyor.  Şanlıurfa’da “kaçak çayın” fiyatı birkaç ay öncesine göre ciddi oranda arttı. İthal edilen çayın kilo fiyatı 140 liradan 180 liraya yükseldi. Şanlıurfa’da kent merkezinde tarihi çarşılarda çay satan esnaf da fiyatların yükselmesi ve halkın alım gücünün düşmesiyle “kaçak çay” satışlarının düştüğünü söyledi.

ÇAYCI SOFİ: 3-5 KİLO ALANLAR YARIM KİLO ALIYOR

Bizim Haber Ajansı'na  konuşan esnaflardan ‘çaycı sofi’ lakaplı Selahattin, çaya sürekli zam geldiğini kaydetti. Kilosu 140-150 lira olan ithal çayın, bugünlerde 180 liraya çıktığını belirten Selahattin, çayın kaliteli olduğu zaman fiyatının da yüksek olduğunu vurguladı. Selahattin, “Kaliteli çay olunca pahalı oluyor. Sri Lanka’daki gelişmelerden dolayı ürünün sıkıntılı gelmesi, dövizin yükselmesi fiyatın yükselmesindeki sebepler. Umarım bir çözüm bulunur. Bütün bunlar satışı da etkiliyor. Gelip 3-5 kilo alırlardı, şimdi ise yarım kilo alıyor ya da daha düşük fiyatlı çayları tercih ediliyorlar. Bu da bizim kaybımıza” diye konuştu.

DEMİRTAŞ: BİZ DE İSTERİZ UCUZA VERMEYİ AMA…

Esnaflardan çaycı Murat Demirtaş, Sri Lanka’daki gelişmelerin çay fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu kaydetti. Çayın kilosunu 10 dolara ithal ederken dükkanda 170-180 liraya verdiklerini belirten Demirtaş, “Sri Lanka’da olaylar çıktığı için 20 gündür ürün gelmiyor. Onun için piyasada fiyatlar sıkıntılı. Çayın olması da iyi değil, bin 500 çeşit çay var, hepsi bir değil. Kalite kalite değişiyor, herkes en iyisini almak istiyor. Biz de isteriz ucuza vermeyi, ne kadar ucuz verirsek o kadar çok satarız. Müşterilere eskiden 10 kilo tartıyorduk şimdi ise 1 kilo. Görüyorsunuz işte müşteri yok sıra yok” ifadelerini kullandı.

ÇAYCI YUSUF: TÜRK ÇAYINA BAŞLAYAN VAR

Çay satan esnaflardan Yusuf Demirtaş da “kaçak çaya” talebin eskisi gibi olmadığını kaydetti. Müşterilerinden Türk çayına başlayanların olduğunu kaydeden Yusuf Demirtaş, “Hem dolar yüksek hem de çayı ithal ediyoruz. Ayrıca 2,50 dolar da vergi veriyoruz. O yüzden10 dolara geliyor. Talep de eskisi gibi değil, eskiden 100-120 kilo satıyorduk şimdi ise 50 kilo bile satamıyoruz. Geçen sene fiyatı 80-90 lira idi şimdi 180 lira. Artış epey etkiledi. Müşteri gelip çayı soruyor, 180 lira diyorum almadan gidiyor. Türk çayına başlayanlar var ama ona da zam geldi bizi de etkiledi” dedi.

ASUDE ARTAN – MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER/ BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum