Sebze fidesine talep arttı;

Sebze fidesine talep arttı

Yağmurlu geçen günlerin ardından güneşin tekrardan yüzünü göstermesiyle vatandaşlar bahçelerinde, tarlalarında ve balkonlarında sebze-meyve fidelerini toprakla buluşturmaya başladı....

Fide fiyatları geçen seneye göre 3-4 kat artmış olmasına rağmen imkanı olan vatandaşlar yüksek sebze fiyatları karşısında ekip dikmeye yönelmiş durumda. Son yıllarda hobi amaçlı uğraşa dönen ekim dikim işleri artık ev ekonomisine katkı sağlamak için yapılıyor.

Akaryakıt, gübre fiyatları, soğuk havalar ve gıda fırsatçıları nedeniyle geçtiğimiz aylarda meyve ve sebze fiyatları alıp başını gitmiş, pazar tezgahlarında biberin kilosu 40, patlıcanın kilosu 50 lirayı görmüştü. Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlar düşüşe geçti. Ancak fiyatlar geçtiğimiz yıllara göre hala yüksek. Hal böyle olunca vatandaş da yeni çözüm arayışına girdi. Fiyatların yüksek olmasından şikayet eden vatandaşlar tarlalarında, bahçelerinde ve balkonlarında sebze-meyve yetiştirmeye başladı.

Eyyübiye’de bulunan bir alanda fide satan esnaflarda da hareketlilik gözleniyor.

BİHA’ya konuşan fide satıcıları, vatandaşların eskiden hobi olarak ektiği sebze fidelerini bu yıl ihtiyaçtan dolayı ektiklerini kaydetti. Vatandaşlar da geçen yıllara oranla daha fazla fide ekimi yaptığını ifade etti. Gerekçe ise sebze fiyatlarındaki artış.

ÖRGEL: GEÇEN YILLARA GÖRE FAZLA ALACAĞIZ

Sebze fiyatlarının yüksek olmasından dolayı geçen yıla oranla daha fazla fide ekimi yapacaklarını belirten Emine Örgel, biber, domates ve patlıcan fidesi almak için pazara geldiklerini söyledi. Örgel, “Suruç’a köyümüze götürüp tarla ve bahçelerimize ekeceğiz. Yetişen ürünler çok güzel oluyor. Bu yıl, geçen yıllara göre fazla alacağız. Çünkü sebze fiyatları çok yüksek. Domatesin kilosu 25 TL olduğu için alamıyoruz. Sadece domates değil bütün ürünler öyle. Hiçbir şey alınmıyor” dedi.

ÖZ: TARLAYA GÖTÜRÜP EKECEĞİZ

Muhittin Öz ise kendileri yetiştirdikleri ürünlerin daha ucuza mal olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Buraya fide ve fidan almaya geldik. Domates, patlıcan ve biber fidesi alıp, tarlaya götürüp ekeceğiz. Bu sene fiyatlar oldukça yüksek ama fazla alacağız. Çünkü sebze fiyatları çok yüksek. Biz yetiştirince, tarladan satmaya kalkınca ucuz oluyor, para etmiyor. Sonra kendi ürettiğimiz ürünü alamıyoruz.”

KEÇECİOĞLU: HOBİ OLARAK EKİLİRDİ ŞİMDİ MECBURİYETTEN

Fide satan esnaf Bekir Keçecioğlu, eskiden vatandaşların fideleri hobi için ektiklerini, sebze fiyatlarına gelen zamlardan sonra mecburiyetten ektiklerini ifade etti.

Fide zamanının başladığını söyleyen Keçecioğlu, “Geçen yıl 25 TL olan fide kutusu bu yıl 40 TL. Fiyatlarda iyi bir artış var. Gübreye, mazota gelen zamlardan dolayı fide fiyatları yüksek. Fiyatlar yüksek olmasına rağmen vatandaşlar mecburiyetten gelip fide alıyor. Eskiden hobi olarak ekilirdi, şimdi mecburiyetten ekiliyor. Biberin kilosu 30-35 TL oldu. Şimdi alıyorlar 50 TL’lik fide bol bol ekiyorlar. Bu şekilde maliyeti yarı yarıya düşüyor” diye konuştu.

SİNAN ÖZDEMİR – MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / BİHA

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum