Kadınlara yönelik sağlıklı yaşam önerileri;

Kadınlara yönelik sağlıklı yaşam önerileri

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadınların sağlığı ve enerjisini koruyabilmesi için gerekli olan besin kaynakları hakkında önerilerde bulundu...

İş, ev gibi yoğun hayat temposunun yanı sıra cinsiyete bağlı hormonel ve fizyolojik özeliklerin etkisi kadınların sağlığını etkileyip vücutlarını yorabiliyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadınların sağlığını ve enerjisini koruması için doğal besinlerle beslenmelerine ilişkin tavsiyelerde bulundu.

Arpacı, yorgunluğun vücutta vitamin ve minerallerin emilim oranı yüzde 35 oranında azalttığı bilgisini vererek, şunları kaydetti:

“Bu durum da özel besin kaynakları ile vücuda destek sağlamak gerekir. Vücut direncinizi yüksek tutmak ve vücut sistemlerinizin dengesini korumak için beslenme planınızda sıklıkla bazı besinlere yer vermeniz önemlidir. Bunun için maydanoz, ıspanak, roka, lahana, kereviz, bezelye, havuç, turp, enginar, kırmızı pancar, ve sarımsak gibi besinleri dengeli bir şekilde ana öğünlerinize dahil edin. Ay çekirdeği ve yeşil çay da yorgunluğu önleyen ve gün içinde tüketebileceğiniz diğer besinlerdir.”

SAĞLIKLI SİNDİRİM İÇİN NOHUT VE KETEN TOHUMU

Sağlıklı yaşam için sağlıklı sindirimin olması gerektiğini ifade eden Arpacı, tavsiyelerini şöyle sürdürdü:

“Lif oranı yüksek olan bazı besinleri beslenme planına almak gerekir. Kadınların bu nedenle nohut ve keten tohumunu dengeli bir şekilde tüketmesi fayda sağlar. Nohut, lif oranının yüksek olmasından dolayı sindirim düzenini korur ve kabızlığa karşı etkilidir. İçerisinde barındırdığı fitoöstrojen ile kadınlarda östrojen hormonunu dengeleyen bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle menopoz döneminde iyi bir destek sağlar. Birçok araştırma nohutun meme kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu da ortaya koymaktadır. Eğer herhangi bir özel durumunuz yoksa keten tohumunu da beslenme planınıza alabilirsiniz. Keten tohumu kadınların fizyolojik ve metabolik fonksiyonlarına yarar sağlayan, hastalıklardan korumaya destek veren sağlıklı yaşam için önemli bir kaynaktır. Dengeli miktarda tüketilen keten tohumu bağırsak düzenini sağlamaya yardımcı olur.”

HIZLI BİR ŞEKİLDE ENERJİ KAZANIN

Diyetisyen Arpacı, enerji kazanmak istediğinde daha çok yemek yemeyi ya da porsiyonlarınızı artırmayı düşünmemek gerektiğini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu:

“Bu size sadece fazla kilo olarak geri döner. Bu noktada yapmanız gereken size hem enerji hem sağlık katacak doğru besinleri almanızdır. Enerji kazanmak için muz, avokado, ananas, çilek, kivi, kayısı, elma, üzüm, nar gibi meyveleri ara öğünlerinizde tüketmeniz yeterlidir. Bu konuda yoğurt da etkili gıdalar arasındadır. Bir kase yoğurtla tükettiğiniz bir meyve kısa zamanda size enerji verir. Seçtiğiniz meyveyi az yağlı bir yoğurtla karıştırın ve ara öğün olarak ya da enerji kazanmak istediğinizde tüketebilirsiniz. Yine enerji kaybı yaşamamak için günlük su tüketiminizi 2 litre olarak tamamlamaya çalışın”.

BİHA

 

 

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum