Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Açar: İlaç zammı vatandaşa yansıtılmamalı;

Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Açar: İlaç zammı vatandaşa yansıtılmamalı

Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, ilaçlara yapılan yüzde 37’lik zammın vatandaşa yansıtılmasını doğru bulmadıkları söyledi....

ŞANLIURFA - Tüm ilaçlara beklenen avro kuru güncellemesiyle geçen hafta yüzde 37,43 oranında zam geldi. Zamlı tarife 19 Şubat’tan itibaren uygulanmaya başlandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılan açıklamada, “Fiyat Değerlendirme Komisyonu Toplantısı” başlıklı duyurusunda “2022 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değeri 4,5786 TL'den 6,2925 TL'ye artırılmıştır” denildi.

İlaç fiyatlarına gelen yüzde 37,43’lük zammın en üst sınırdan yapıldığı ileri sürülürken, zammın yeterli olamayabileceğini belirtenler de bulunuyor.

BİHA’nın sorularını yanıtlayan Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, ilaçlara yapılan zam oranının, devletle firmalar arasında yapıldığını belirterek, zammın vatandaşa yansıtılmasını doğru bulmadıkları ifade etti.

 

AÇAR: “FİRMALAR ZAMMI BAHANE EDİP PİYASAYA İLAÇ VERMİYOR”

SGK’da ilaçların fiyatlarının güncel olmadığına vurgu yapan Açar, “Genel bir ilaç tedarik sorunu vardı ama fiyat güncellemesiyle sorunun düzelebileceğini tahmin ediyoruz. İlaçlara yapılan zam oranı bizim konumuz değil, zam oranı devletle firmalar arasındaki olan bir durum ama biz zam oranının vatandaşa yansıtılmasını doğru bulmuyoruz. Firmalar zammı bahane edip piyasaya ilaç vermiyor, vatandaş da eczacı da mağdur oluyor” diye konuştu.

İlaç zamlarının daha geçen hafta yapıldığını hatırlatan Açar, etkisini ilerleyen zamanda göreceklerini kaydetti. Açar, “Zam oranı olumlu mu olumsuz mu yansıyacak göreceğiz. Zam, zorunlu bir durumdu” ifadesini kullandı.

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ UYARMIŞTI

Türk Eczacılar Birliği, döviz kurunun artışına bağlı olarak ithal yollarla temini sağlanan ilaçlarda sıkıntı açığa çıktığını açıklamıştı. Önlem alınmazsa ilaç krizinin derinleşeceği uyarısında bulunan birlik, bulunamayan ilaç sayısında da artış yaşanacağını ifade etmişti. Geçen hafta tüm ilaçlara yapılan yüzde 37,43'lük zamdan sonra bile birçok ilacın piyasada bulunamadığı ileri sürülüyor. Bazı antibiyotikler, diyabet ve kanser ilaçlarının yanı sıra antidepresanların da temin edilemeyen ilaçlar arasında yer aldığı ileri sürülüyor.

Sinan ÖZDEMİR -ÖZEL HABER / BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum