Suriyelilerin kaydına 16 ilde izin verilmiyor;

Suriyelilerin kaydına 16 ilde izin verilmiyor

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye milyonlarca Suriyeli göç etti. Suriyelilerin Türkiye'de demografik yapıyı bozmaması adına şimdi "seyreltme" planı devrede. Bu kapsamda 16 ilde Suriyelilerin kaydına artık izin verilmiyor....

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyelilerin Türkiye’de nüfusun demografik yapısını bozmaması için “seyreltme” uygulandığını ve yüzde 25’in üzerinde Suriyeli nüfusun olduğu bölgelerde hiçbir yabancıya ikâmet izni verilmeyeceğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Soylu'nun açıkladığı seyreltme planıyla ilgili ayrıntıları paylaşan Hürriyet yazarı Hande Fırat, "Suriyelilerin bir mahallede, ilçede adeta gettolaşmalarına müsaade edilmiyor. Yabancı nüfusunun mahalle nüfusunun yüzde 25’ini aşmasına izin verilmiyor" dedikten sonra yüzde 25’i aşan yerlerde hayata geçirilen uygulamayı şöyle özetledi:

16 İL TAMAMEN KAPALI! İŞTE O YABANCILARA KAPALI O İLLER

Öncelikle bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor. Yine Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 16 il (Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova) her statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.

52 İLDE 800 MAHALLE KAPALI

52 ilde toplam 800 mahalle ile İstanbul’da Fatih ve Esenyurt ilçeleri de her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.

Kayıt kapama dışında atılan ikinci adımda ise yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler gönüllülük esasıyla farklı ilçe ve illere yerleştiriliyor.

URFA’DA NE KADAR SURİYELİ VAR?

Göç İdaresi Başkanlığı’nın 27 Ocak tarihli verilerine göre Şanlıurfa’da 427 bin 818 Suriyeli bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) verilerine göre,  Şanlıurfa nüfusu 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 2 milyon 143 bin 20 kişi oldu. Kentin Suriyelilerle birlikte nüfusu 2 milyon 570 bin 838 ediyor.

BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum