Yüksekyayla: “Pandemi bitmedi, filyasyon çalışmaları tekrar başlatılmalı”;

Yüksekyayla: “Pandemi bitmedi, filyasyon çalışmaları tekrar başlatılmalı”

TTB Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Yüksekyayla, bir ay öncesine göre Urfa’da ciddi oranda artan vaka sayılarının bir uyarı niteliği taşıdığını belirtti....

ŞANLIURFA – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı haftalık koronavirüs verilerine göre, birçok ilde olduğu gibi Şanlıurfa’da da vaka oranında ciddi artış yaşanıyor. Virüsün hızla yayılmasıyla artan vakalar kentlerdeki hastanelere de yansıyor.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla, kentte son dönemdeki vaka artışlarını BİHA’ya değerlendirdi.

Yüksekyayla, son varyantla virüsün daha hızlı yayıldığına dikkati çekerek bir önceki aya göre vaka oranında ciddi artış gözlendiğini, bunun da hastanelere yansıdığını kaydetti. Pandemi sürecinde eskisi gibi filyasyon uygulamasının yapılmadığını belirten Yüksekyayla, sağlık çalışanlarının arasında virüse yakalananların da fazlalaştığını ifade etti.

 

“TEST YAPILSA ÇOK VAKANIN ORTAYA ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Yüksekyayla, şunları dile getirdi:

 “Şanlıurfa’da bir ay öncesine göre çok ciddi vaka artışı oldu. Kentte test oranları maalesef düşük, test yapılmıyor. Filyasyon uygulaması çok fazla yok. Bir ailede koronavirüs çıktığında ailenin geri kalanlarına test yapılmıyor. Vaka sayılarının düşüklüğünü biz buna bağlıyoruz. Toplumda bir tarama, test yapılsa Urfa’da çok sayıda Kovid-19 vakasının ortaya çıkacağını düşünüyorum.”


“VAKA ARTIŞINI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÜZERİNDEN GÖREBİLİYORUZ”

Vatandaşların özellikle mevsimden kaynaklı grip olduğunu varsayarak test yapmadığı belirten Yüksekyayla, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlar kötüleşmeyene kadar da hastaneye başvurmuyor. Biz artışı sağlık çalışanlarının üzerinden görebiliyoruz. Son zamanlarda çok sayıda sağlık çalışanının testinin pozitif olduğunu biliyoruz. Şanlıurfa’daki tüm hastanelerde bazı servislerde hizmet üretilemez noktaya gelecek kadar pozitif çalışanımız oluyor. Bazı servislerde 10 kişiden 6’sı 7’si Kovidli, servisi 3-4 kişiyle devam ettirmeye çalışıyorlar. Sağlık çalışanlarının pozitif göstergesi aslında toplumun da göstergesidir.  Toplumda da virüs çok fazla ki sağlık çalışanlarında da çok fazla oluyor.”


“PANDEMİ BİTMEDİ, HALEN DEVAM EDİYOR”

Dr. Osman Yüksekyayla, sağlık çalışanlarının iş yükü artarak hizmet sunmaya çalıştığını belirterek, “Bizim çağrımız açık ve nettir. Pandemi halen devam ediyor, pandemi bitmedi. Bu yüzden hem tedbirlere uyulmalı hem de başta bakanlık olmak üzere tüm hükümetin artık sanki pandemi bitmiş gibi yaptığı açıklamalardan vazgeçmesi lazımdır” diye konuştu.


“FİLYASYON ÇALIŞMALARI TEKRARDAN BAŞLATILMALI”

Salgın nedeniyle her gün çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğine vurgu yapan Yüksekyayla, “Böyle bir pandemi bitmiş olamaz. Pandemiyle ilgili tedbirlere ciddi bir şekilde uyulması gerekiyor. Filyasyon çalışmaları tekrar başlatılmalı. Test sayısı artırılmalı ki pozitif hasta yakalanabilip izole edilebilsin” ifadesini kullandı.

BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum