Medeniyetin kahramanları ‘Dahi’ sergisinde;

Medeniyetin kahramanları ‘Dahi’ sergisinde

Şanlıurfa’da tarihe ve medeniyete ışık tutan önemli şahsiyetlerin yer aldığı ‘Dahi’ resim sergisi, İstanbul Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun katılımıyla törenle açıldı....

KARAKÖPRÜ- Karaköprü’de Battani Uzay ve Havacılık Bilim Merkezindeki serginin açılışına İstanbul Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, meclis üyeleri, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergide medeniyet tarihine ışık tutan Harezmi, İbni Sina, El Cezeri, Akşemsettin gibi birçok önemli şahsiyetle ilgili resimler yer alıyor.


GÖKSU: “SERGİNİN URFA’DA AÇILMASI AYRI BİR ANLAM KATIYOR”

Programda konuşan İstanbul Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, “Şehir tarihçileri şehirleri anlatırken ikiye ayırırlar. Birincisi mevcut medeniyetlerin kurduğu şehirler, ikincisi medeniyetler kurmuş şehirler. Gerçekten bugün medeniyetler kurmuş bir şehirdeyiz. Şanlıurfa denilince aklımıza medeniyet dokusu ve değerleri gelir. Şanlıurfa’da dahi sergisinin açılması ayrıca bir anlamdır” dedi.


GÖKSU: “ARZU ETTİĞİMİZ ŞEY YAŞADIĞIMIZ TOPRAĞIN FARKINA VARMAKTIR”

Günümüz gençlerinin gerçek kahramanları bilmeden sahte kahramanları örnek aldığına dikkati çeken Göksu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizler günümüzde sahte kahramanları çok okuyoruz. Özellikle bu dönemde Z kuşağına kahramanları anlatırken gerçek kahramanların üstüne örterek, farklı kahramanlar olan medeniyet bozuntularını görüyoruz. Biz öyle kadim bir medeniyetin çocuklarıyız ki eğer bizim medeniyetimizin inşa ettiği şeyler olmasaydı örneğin El Ceziri olmasaydı robotik kodlama diye bir şey olmayacaktı.

Bugün bilgisayar yazılımında kullanılan en çok şey sıfırdır. Sıfırın mucidi yine bizim medeniyetimiz. Aslında medeniyetimiz bugün insanlığın üzerinde yükseldiği, insanlığın üzerinde ne değer varsa, özellikle bugün tanımlamaya çalıştıkları 8. yüzyıl ile 12. yüzyıl arasında Endülüs’ten Buhara’ya bu toprakların her birinde aklınıza gelen her alanda mutlaka bir ölçüm, mutlaka bir değer, mutlaka bilimsel bir veri üretilmiştir. Akşemsettin Hazretleri olmasaydı bugün mikrop kavramını daha yıllarca uğraşacaktık. Bizler ve bizim çocuklarımız dün atalarının bırakmış olduğu izi sürerek yeni medeniyetleri inşa eden, yeni dahiler olarak insanlığın hizmetine koşmak için bir gayret gösterirler. Bastığımız topakların kıymetini bilelim. Arzu ettiğimiz şey yaşadığımız toprağın farkına varmaktır.”


BEYAZGÜL: “EĞER ‘0’ HAYATIMIZDAN ÇIKARSA ORTA ÇAĞIN GERİSİNE DÜŞERİZ”


Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de insanların geçmişi bilmeyince köle olduğunu söyledi. Beyazgül, şunları söyledi:

“Harezmi’nin bulduğu ‘0’ çok önemlidir. Eğer sıfırı hayattan çıkarırsanız biz orta çağın gerisine düşeriz. İlk mikrobu bulan Akşemsettin Hazretleridir.  Akşemsettin Hazretleri buradan yola çıkarak mikrobu buldu. Bunlar niye şimdiye kadar anlatılmadı? İnsanlar geçmişi bilmeyince köle oluyor. Lüzumsuz, gereksiz şeyleri hayatımızdan çıkarmamız lazım. Allah’ın bize verdiği beyni çok güzel kullanmamız lazım.”

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli ise, “İstanbul’da çok güzel hizmetler yapan Esenler’i Esenler yapan Tevfik başkanımız bugün aramızdadır. Buradaki Dahi serginin vesile olduğu için başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.


Sinan ÖZDEMİR / BİHA




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum