Şeyh Mesud Tekkesi tehlike altında!;

Şeyh Mesud Tekkesi tehlike altında!

Eğitimci Mehmet Sarmış, Urfa Kalesi’nin güney tarafında bir tepenin üzerinde bulunan İslami döneme ait eski eserlerden Şeyh Mesud Tekkesi’nin kırılıp yok edilme tehlikesi altında bulunduğunu belirtti....

ŞANLIURFA – Eğitimci Mehmet Sarmış, Urfa Kalesi’nin güney tarafında bir tepenin üzerinde bulunan İslami döneme ait eski eserlerden Şeyh Mesud Tekkesi’nin yok olma tehlikesine dikkati çekti.

Sarmış, yakın zamanda restorasyon çalışması yapılan Şeyh Mesud Tekkesi’ni yürüyüşü sırasında gidip gördü. Tekkenin uyuşturucu bağımlılarının mekanı haline geldiğini ve güvenlik tedbiri olmadığından her türlü tehlikeye açık olduğunu ifade eden Sarmış, izlenimlerini sosyal medya hesabından paylaştı.

“Yarın çok geç olabilir” diyen Sarmış, bir an önce gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.


Mehmet Sarmış’ın yaptığı paylaşım şöyle:


“ŞEYH MESUD TEKKESİ TEHLİKE ALTINDA

Urfa Kalesi’nin güney tarafında bir tepenin üzerinde Urfa’nın İslami döneme ait en eski eserlerinden biri var: Şeyh Mes’ud Tekkesi.

Şeyh Mes’ud, 12. Yüzyılda, Anadolu’nun İslamlaşması sürecinde Türkistan taraflarından gelen “Horasan Erenlerinden” biri. Gelmiş o tekkeyi kurmuş. Hemen batısındaki eski kaya mezarlarını genişleterek bir mescit yapmış. Mescidin çevresindeki kayalara da, öğrencilerin için ders çalışmaları ve ibadet etmeleri için odalar oydurmuş. Ortada bir sarnıç, onun hemen yanında da Miladi 1183 yılına ait Selçuklu kufi yazısı ile yazılmış Urfa’nın en eski kitabelerinden biri var.

Eyyübiye yürüyüşüm sırasında gidip gördüm.

Yakın zamanda Tekke restore edilmiş, çevresi bakımdan geçirilmiş. Her şey çok güzel.

Ancak, yeterli güvenlik tedbiri olmadığından her türlü tehlikeye açık.

Uyuşturucu bağımlılarının mekanı olmuş.

İnsan boyunda ve açıktaki o tarihi kitabe her an kırılıp yok edilebilir.

O ibadet ve ders çalışma odalarında ateşler yakılmış, duvarları is içinde. Yazılar yazılmış. Affedersiniz, tuvalet olarak kullanılmış.

Yarın çok geç olabilir. Bir an önce gerekli tedbirler alınmalı”.

BİHA




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum