Eğitimci Sarmış’tan İl Sağlık Müdürlüğüne anlamlı çağrı;

Eğitimci Sarmış’tan İl Sağlık Müdürlüğüne anlamlı çağrı

Eğitimci-yazar Mehmet Sarmış, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne çağrıda bulunarak Doktor Mehmet Ali Alkaya'nın isminin kentte bir sağlık ocağına verilmesi önerisinde bulundu....

ŞANLIURFA - Eğitimci-yazar Mehmet Sarmış, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla Şanlıurfa’da uzun yıllar hizmet etmiş ve vefat edince Harrankapı Mezarlığına defnedilmiş olan doktor Mehmet Ali Alkaya için İl Sağlık Müdürlüğüne çağrıda bulundu.

Sarmış’ın çağrısıyla, Şanlıurfa’nın vefa borcu olan Mehmet Ali Alkaya isminin sağlık ocağında yaşatılması önerisi takdirle karşılandı.

Mehmet Sarmış, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:


"URFALILARIN BU İSMİ TANIMASI LAZIM

Ben adını ilk defa kendisiyle röportaj yaparken Dr. Faruk Subaşı'dan duydum.

Doktor Mehmet Ali Alkaya… Urfalı değil ama Urfa’ya çok uzun yıllar hizmet etmiş, 1935 yılında vefat edince de Urfa’ya, Harrankapı Mezarlığına defnedilmiş. Hacıymış. Çok da dindarmış. Hiç para biriktirmemiş. Fakir hastalardan para almadığı gibi çok zaman ilaç paralarını da kendisi verirmiş. Vefat edince, başka parası olmadığı için eşeğini satıp defin işlerine harcamışlar. (O zamanlar doktorların birer Şam eşeği olurmuş. Şimdi pek kalmadı ama çocukken bu eşekleri çok görürdük. Oldukça iri, güçlü kuvvetli ve çoğunlukla beyaz renkli olurlardı.)

Çok sonraları Harrankapı Mezarlığında yapılan yol açma çalışmaları sırasında mezarı yola denk gelince Dr. Faruk Subaşı’nın söylemesi üzerine damadı devrin Bayındırlık Müdürü Ahmet Al tarafından Eyyüp Peygamber Camiinin haziresine nakledilmiş.

Faruk Beyin anlattıkları beni çok etkilemişti; içimden keşke o mezarı bulabilsem diye geçirmiştim. 30 Kasım Salı günü Seyyid İsmail Özbek ile beraber Eyyübiye yürüyüşüm sırasında Eyyüp Peygamber Camiinin doğusundaki mezarlığı ziyaret ederken büyük bir tevafuk eseri o mezara denk geldim. Sanduka biçiminde oldukça eski bir mezar. Kapağının bir tarafında yeni yazı ile “Emekli Tabip Yarbay Urfa Memleket Hastanesi Başhekimi Dahiliye Mütehassısı Mehmet Ali Alkaya Ruhuna Fatiha 22 Şubat 1935” yazıyor. Diğer tarafında ise eski yazı ile iki kıtalık bir şiir var:

“Urfa'yı bu münevver etdi ihata nâm û nişanı
Hakikat pek âli idi bu zatın şanı
Hem vatan uğrunda zeki hizmetleri can û gönülden
Ne yazık ki hâk içinde defneyledi o nazik canı

Mezarlıklar bir kenar Bedr'e anlatır esrar-ı Hakk'dan
Kabirlerden oku dehşetle encam-ı hal dünyalı (dünyayı)?
Hastagânı eyler idi nidâ-yı bu âli zat
Bir fatiha ile şâd et zair sen de rûh ü revanı”

(Mahmut Karakaş, “Şanlıurfa Mezar Taşları”, s. 177)

Ayak tarafında da mezarın “Mayıs 1982’de kızı tarafından onarıldığı yazıyor.

Bu mezara rastlamak özellikle beni çok memnun etti. Urfa’ya bu kadar hizmet etmiş olan bu güzel insanın ruhuna bir Fatiha gönderdim, dualar ettim.
O anda değil ama bu satırları yazarken aklıma şöyle bir fikir geldi: Keşke Urfa sağlık teşkilatı bu insanın adını, en azından bir sağlık ocağına verse...

Bu paylaşımı okuyup uygun görenler sesime ses verir mi?

Dahası konuyu ilgili yerlere iletenler olur mu?"


BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum