Karaköprü Ali Baba Hayratı Yoğun ilgi Gördü;

Karaköprü Ali Baba Hayratı Yoğun ilgi Gördü

Şanlıurfa Karaköprü'de Ali Baba hayratına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. ...

Karaköprü'de Ali Baba Hayratı pandemi şartlarından dolayı son 2 yıldır düzenlenemiyordu. 


Ali Baba hayratı, iki yıllık aranın ardından coşkuyla düzenlendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği hayratı imece usulüyle düzenlediklerini söyleyen Ali Tutluoğlu, hayrat geleneğinin 300 yıldır sürdüğünü söyle

Şanlıurfa Karaköprü ilçesinde yaklaşık üç asırdır düzenlenen Ali Baba Hayratı geleneği yaşatılmaya devam ediliyor. Korona virüs salgınından dolayı 2 yıldır yapılamayan Geleneksel Ali Baba Hayratı iki yıllık aranın ardından bu yıl düzenlendi. Ali Baba Camii önünde Karaköprü Alibaba Kültür ve Dayanışma Derneği ile Karaköprü’deki Mahalle Muhtarları tarafından ortaklaşa düzenlenen hayrata katılım yoğun oldu.

 

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan hayratta Grup Dergah da sahne alırken Grup Dergah’ın ilahileri eşliğinde semazen gösterisi düzenlendi.  İlahi dinletisinin ardından hayrata katılan vatandaşlara yemek ikram edildi. 2 yıllık aranın ardından düzenlenen hayrata vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken vatandaşlar hayratta emeği olan kişilere teşekkür etti.  

 

“İMECE USULÜYLE DÜZENLENDİ”

Ali Baba hayratının Karaköprü’nün yerel halkının imece usulüyle yapmış olduğu yüzyıllardır devam eden bir gelenek olduğunu belirten Karaköprü Alibaba Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Tutluoğlu, bu yıl da Karaköprü’de yaşayan insanların yardımlarıyla imece usulü bu organizasyonu yapmaya çalıştıklarını söyledi.

 

“300 YILDIR DEVAM EDİYOR”

Hayratın son iki yıldır pandemiden dolayı yapılmadığını hatırlatan Tutluoğlu, Ali Baba hayratının tarihini şöyle anlattı:

“Ali Baba Şazeli Ali Dede diye bilinir ve Şazeli Tarikatının lideridir.  4. Murat döneminde yaşamıştır. 4. Murat ile Bağdat fethinin dönüşünde şuan Balıklıgöl olarak bilinen yere yerleşir. Yaşlı olduğu için İstanbul’a dönemez. 4. Murat da Urfa’nın kuzeyini yani Karaköprü bölgesini ona vakfediyor. Ancak vakfederken her yıl fakir fukara için hayrat düzenlenmesi şartını koşuyor. 4. Murat hayratında o bölgede yaşayan insanların zekatından öşüründen toplanarak hayrat yapılmasını istiyor. Bu hayrattan dolayı da bu bölgeden vergi aldırmıyor. Çocukları da askere almıyor. Her günde hatim indirilmesini istiyor. Biz de bugün hatim indireceğiz inşallah. Ali Baba’nın bu geleneği 300 yıldır devam ediyor.”

 

Hayrat hatmi şerif duasının okunmasıyla son buldu.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum