Fırıncı Süte Su Katmıyor Şanlıurfa'da Ekmeğe Zam ;

Fırıncı Süte Su Katmıyor Şanlıurfa'da Ekmeğe Zam

Şanlıurfa Haber; Urfa'da ekmek fiyatlarına zam geliyor....

Şanlıurfa Haber; Türkiye ekim ayına zamlarla başladı bu defa da ekmeğe zam geliyor..

Şanlıurfa'da ekmek fiyatının ay sonunda 2 liraya yükseleceğini açıklayan Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, un fiyatlarının aşırı artması durumunda somun ekmek, pide ve lavaş fiyatlarının 2,5 ya da 3 lira olabileceğini bildirdi.

Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanlığı geçtiğimiz ay tırnaklı ekmeğin gramajını 170 gramdan 150 grama, sonra da 130 grama düşürdü. Ekmeğe zam yapmamak için bu yola başvuran fırıncılar, son dönemde un, odun, maya ve diğer ürünlerin zamlanmasıyla fiyat artışını yeniden gündemlerine aldı. Şu an 1,75 liraya satılan ekmeğe bu ay sonunda 25 kuruşluk bir zam bekleniyor.

 

Ekmek zammıyla ilgili açıklama yapan Urfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, hammaddelerine gelen zamlarla fırıncıların çok zor durumda kaldığını söyledi. Gizli zam yapmadıklarının altını çizen Karaatlı, un fiyatlarına yeni zamlar gelmesi durumunda ekmek fiyatının ay sonunda 2 lira olabileceğini açıkladı.

 

Fırıncı süte su katmıyor diyen Karaatlı, gizli zam iddialarına tepki gösterdi. Ekmeğin üretiminde kullanılan her ürüne açık zam yapıldığını aktaran Karaatlı, “Biz niye gizli zam yapalım ki? Biz de açık açık zam yapıyoruz” dedi.

 

“GRAMAJI ARTTIRIP, FİYATA YANSITACAĞIZ”

Bir ay önce ekmeğin fiyatına herhangi bir zam yansıtmadan gramajı düşürerek güncelleme yaptıklarını hatırlatan Karaatlı, Türk Gıda Kodeksi standartları gereği gramajı düşüremedikleri somunun fiyatını 2 liraya çıkardıklarını söyledi. Tırnaklı ve açık ekmeğe ise 20 gramlık bir zam yaptıkları bilgisini veren Karaatlı, “Gizli zam değil. Bunu özellikle belirtiyorum. Una, mayaya, oduna ve kağıda açık zam yapılıyor. Elektrikle doğalgaza da açık zam yapılıyor. Biz niye gizli zam yapalım ki? Biz de açık açık zam yapıyoruz. 25 günlük zaman zarfında unun torbasına 15 lira zam geldi. Maya fiyatlarına, oduna, gazete kağıtlarına da öyle. Öte yandan işçi de zam istiyor. İşçiye de vereceğimiz zam için artık bu saatten sonra ekmeğin küçültülmesine gerek kalmadı. Nihayetinde ekmeğin gramajını artırıp, bunu fiyata yansıtacağız” ifadelerini kullandı.

 

“UN AŞIRI ARTARSA 2,5 DA OLUR 3 LİRA DA”

Ekmek için 1 lira 75 kuruşun artık yetmediğini sözlerine ekleyen Karaatlı, tırnaklı ve açık ekmek için kafalarındaki fiyatın şuan 2 lira olduğunu açıkladı. Önlerinde 20 günlük bir zaman zarfının olduğunu söyleyen Karaatlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sürede eğer un fiyatlarında aşırı bir artış söz konusu olmazsa, şimdiki gibi haftalık 5 lira seyrederse, pide ve açık ekmeğin fiyatını 2 lira olarak belirleyeceğiz. Fakat unda aşırı bir artış olursa, ekmeğin fiyatı 2,5 lira da olur 3 lira da olur. Bunun sorumlusu fırıncı veya fırıncılar odası değildir. Defalarca söyledik. Bizim birinci hammaddemiz undur. Gazeteyi, odunu, mayayı kenara bırakıyorum. Unun artışını durduramıyorsak, ben ekmek zammını nasıl durduracağım?”

 

“UN ZAMMINI DURDURAMIYORUZ”

Fırıncıların çektiği eziyeti hiçbir esnafın çekmediğini ifade eden Karaatlı, “Una durmadan zam yapıldı, unun zammını durduramıyoruz. Biz de doğal olarak ekmeğe zam yapmak zorunda kalıyoruz. Artık gramajla kurtulacak bir şey değil. Ekmeği illaki biraz büyüteceğiz, gramajın üzerine koyacağız, 2 lira olduğu zaman gramaja da yansıyacak tabii ki. Ancak un fiyatları bu seyirde artışa devam ederse ne 2 lira yeterli olur ne de gramajı düşürmek. Böyle önümüzü göremiyoruz. Yarın ne olacağı belli değil” diye konuştu.

Şanlıurfa Haber

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum