Şanlıurfa da Fıstık Üreticileri Kaderine Terk Edildi;

Şanlıurfa da Fıstık Üreticileri Kaderine Terk Edildi

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, kentte kuruyan fıstık ağaçlarında yaşanan hastalığın önüne zirai ilaçlarla geçilebileceğini belirtti....

Türkiye’de en çok fıstık hasadının yapıldığı il olan Şanlıurfa’da, bazı bölgelerde fıstık ağaçları fitoplazma hastalığından dolayı kurumaya başladı. 
Ülkemizde en çok fıstık hasadı Şanlıurfa’da yapılıyor. Ancak Gaziantep’in fıstığı tescil etmesinden dolayı Şanlıurfa’da da üretilen ve ‘yeşil altın’ diye adlandırılan fıstık, “Antep Fıstığı” olarak geçiyor. 28.5 milyon Antepfıstığı ağacının bulunduğu Şanlıurfa’da, bazı bölgelerde ağaçların kurumaya başladığı görüldü. Bu durumun kamuoyunda demir eksikliğinden olduğu belirtilse de aslında bunun fitoplazma hastalığından kaynaklandığı bildirildi.
 
MELİK: ZİRAİ İLAÇLARLA HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, kentte kuruyan fıstık ağaçlarında yaşanan hastalığın önüne zirai ilaçlarla geçilebileceğini belirtti. Şanlıurfa’nın, Türkiye’de Antep Fıstığı’nın üretim bakımından neredeyse yüzde 50’sini karşıladığını vurgulayarak, “Urfa’da yaklaşık olarak 28 milyon dikili Antep Fıstığı ağacı var ve yeşil altın olarak tabir ediliyor. Antep Fıstığı ancak 8-10 yıl bakım yapıldıktan sonra ürün vermeye başlıyor ve katma değeri yüksek bir ürün. Maalesef Antep Fıstığı son yıllarda kurumalar başlamıştır. Bu kurumalar genellikle halk tarafından demir eksikliği olarak bilinse de nedeni fitoplazma hastalığıdır. Fitoplazma hastalığı bir bakteri hastalığıdır ilacı bulunmamaktadır ancak yardımcı tekniklerle bitkinin dal iz düşümünden bir çember şeklinde 30-35 cm çukur kazaraktan burada demir sülfat, azot, humik asit, fosfor bu çukurlara koyup bol su verilerek bu hastalığın önüne geçilebilir ve hastalık önlenebilir. Bu tekniği birkaç kere uygulamak gerekir. Hastalığın yayılma nedenlerimden biri de aşı ve budama da kullanılan alet ve ekipmanlardır. Bu alet ve ekipmanlar özellikle aşı da ve budama da yaşlı ağaçlarda ve kuruyan dallarda yani fitoplazma hastalığına maruz kalmış dallarda eğer aşı ve budama işlemi yapılmışsa bu aletleri muhakkak çamaşır suyuyla dezenfekte etmemiz gerekiyor” ifade etti.
 
YAŞLI YAPRAKLARDA GÖRÜLÜYOR
Melik, fitoplazma hastalığının öncelikle yaşlı yapraklarda görüldüğüne de dikkat çekerek, “Yapraklardan sonra dallara gövdeye oradan da bitkinin köküne kadar gider. Bunu önlemek için dal yaprak iz düşümünden aşılayıp çember şeklinde çukurlar kazarak gerekli bitki besin maddelerini ekleyerek bu hastalığın bitkilere bulaşmasını önleyebiliriz” dedi.

“ŞANLIURFA İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR KAYIP”
Şanlıurfa’da 28 milyon Antep Fıstığı ağacı bulunmasına rağmen ve Türkiye’nin yüzde 50 üretimine sahipken Urfa’da bir Fıstık Araştırma Enstitüsü veya Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü bulunmadığını ifade ederek, “Bu da Şanlıurfa için çok büyük bir kayıptır. Çiftçiler ağaçlarını bir şekilde Ziraat Mühendislerine ya da çevrelerinde bulunan tarım danışmanlarına gösterirlerse tedavi amaçlı arkadaşlarımıza gösterebilirler” şeklinde konuştu.
Melik, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu durumdan çok fazla mağdur olan çiftçi var şimdi özellikle bu hastalık kıraç bölgelerde ve fakir olan topraklarda toprak katmanının az olduğu yerlerde kendini gösteriyor. Kırmızı toprakta bu hastalık fazla görülmemekte ve bu hastalıktan dolayı birçok sayıda ağaç kurumaktadır. Bu ağaçlar 25-30 yaşlarında hatta belik 50 yaşındaki ağaçları da bulmaktadır ve ileriki dönemlerde ürün kayıplarına da sebep olabilmektedir ve bu durumdan dolayı üreticilerimiz sıkıntı yaşamaktadır.
Zarar gören çiftçilere herhangi bir destek yok teknik olarak Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ndeki hocalarımıza sorabilir ve destek bulabilirler."
BİHA


 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum