Şanlıurfa'da 1000'in üzerinde esnaf kepenk kapattı ;

Şanlıurfa'da 1000'in üzerinde esnaf kepenk kapattı

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı M. Şefik Bakay, pandemi döneminde esnafın çok zor günler geçirdiğini belirterek, bu süreçte Şanlıurfa’da 1000’in üzerinde esnafın dükkânına kepenk vurduğunu belirtti. ...

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı M. Şefik Bakay, pandemi döneminde esnafın çok zor günler geçirdiğini belirterek, bu süreçte Şanlıurfa’da 1000’in üzerinde esnafın dükkânına kepenk vurduğunu belirtti.
Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 1 yılı aşkın süredir tüm Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Pandemi döneminde en çok etkilenen sektörler ise küçük esnaflar oldu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle 383 bin esnaf ve 2 milyonun üzerinde çalışanın doğrudan etkilendiği istatistiklere yansıdı. 1 yılı aşkın süredir zor günler geçiren esnaf, tam kapanmanın ardından iflasın eşiğine geldi ve kepenk kapatmaya başladı.
 
BÜYÜK ARTIŞ YAŞANIYOR
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, 2021’in ilk çeyreğinde kapanan esnaf sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 29 bini aştı. Yine pandemi kısıtlamaları altında geçen 2020 yılında ise 99 bin 588 esnaf kepenk kapatmıştı.
 
ŞANLIURFA’DA DURUM VAHİM
Şanlıurfa’da kepenk kapatan esnaf sayısında son 2 yılda büyük artış yaşandığı belirtildi. Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı M. Şefik Bakay, pandemi döneminde esnafın çok zor günler geçirdiğini belirterek, bu süreçte Şanlıurfa’da 1000’in üzerinde esnafın dükkânına kepenk vurduğunu belirtti.
 
BAKAY: ÇEK, SENET VE KREDİ ÖDEMELERİ ERTELENMELİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaf ve sanatkarlara yönelik açıkladığı destek paketini de değerlendiren Bakay, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı destek paketi  bir nebze de olsa küçük esnafımızı sevindirmiştir. Ama tam yeterli değildir. Çünkü esnaflarımızın kredi ödemeleri var, bu kredi ödemelerinin ertelenmesini ve faiz uygulanmamasını talep ediyoruz. Esnafın çek ve senet ödemelerinin pandemi döneminde kapalı kalmalarından dolayı en az 2-3 ay ertelenmesini istiyoruz” dedi.
 
İNTİHAR OLAYLARI ARTTI
Bu arada pandemi döneminde Şanlıurfa’da intihar olaylarının da artması dikkat çekti. Son 1 ayda 20’ye yakın intihar olayının gerçekleştiği kentte, son olarak Haliliye ilçesine bağlı Devteşti Mahallesi’nde esnaflık yapan 29 yaşındaki İshak Değerli, ekonomik kriz nedeniyle intihar girişiminde bulunmuştu. İntihar olaylarının büyük kısmının işsizlik ve maddi krizden dolayı yaşandığı belirtiliyor.
 
5 BİN LİRA HİBE VERİLECEK
Bu arada pandemi sürecinde olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlara yönelik destek paketinin birinci grubunda yer alan kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler yer alıyor. Sayıları toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapılacak.
 
3 BİN LİRA ALACAK 1 MİLYON 150 BİN İŞLETME VAR
İkinci grupta ise bakım, onarım, tamirat, kaporta işleri ile uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacıları, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, zücaciyeler, kurs işletmecileri yer alıyor. 1 milyon 150 bini aşkın işletmeyi kapsayan vatandaşlara bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi yapılacak. Ayrıca ikinci gruba daha önce yapılan destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terziler, berberler, taksici, minibüsçü ve pazarcılar da dâhil edildiği duyuruldu.
 
İŞTE KAPALI DURUMDA OLAN İŞLETMELER
Öte yandan İçişleri Bakanlığı, 17 Mayıs - 1 Haziran arasında uygulanacak kademeli normalleşme kurallarını açıklamıştı. Bakanlığın genelgesine göre, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, sinema salonu, gazino, taverna, birahane, nargile salonu, halı saha, spor salonu, sauna ve hamam gibi işletmelerde kısıtlama devam edecek.
 
KAHVEHANE, KAFE, HALI SAHA, GAZİNO, SİNEMA SALONU, İNTERNET KAFELERDE KAPANMAYA DEVAM
Genelgede, işletmelere ilişkin yapılan açıklamada ise, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, sinema salonu, gazino, taverna, birahane, nargile salonu, halı saha, sauna, spor salonu, yüzme havuzu, hamam gibi yerler 1 Haziran'a kadar sürecek kademeli normalleşme kurallarına göre kapalı kalmaya devam edecek.
 
RESTORANLARDA GEL-AL VE PAKET SERVİS
Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme-içme yerleri, hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecekler.
Alışveriş merkezleri ise hafta sonları kapalı olacak fakat, hafta içi saat 10.00 ile 20.00 arasında açık olacak.
BİHA
 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum