Bakanlıktan Şanlıurfa'ya Sel, Su Baskını ve Taşkın Genelgesi;

Bakanlıktan Şanlıurfa'ya Sel, Su Baskını ve Taşkın Genelgesi

İçişleri Bakanlığı'ndan Şanlıurfa’ya sel, su baskını ve taşkın genelgesi!...

İçişleri Bakanlığı Şanlıurfa Valiliğine genelge göndererek, sel, su baskını, taşkın, heyelan, çamur ve moloz akması, kaya düşmesi, çığ gibi doğa olayları için tedbirlerin alınmasını istedi. 


İklim değişikliği ve mevsimsel geçişlerin etkisiyle Türkiye genelinde afet riski artıyor. Sel, heyelan, çığ, taşkın gibi olayların sıklıkla yaşandığı ülkemizde, İçişleri Bakanlığı bu tür afetlerin önüne geçebilmek için harekete geçti. 


ŞANLIURFA VALİLİĞİNE GENELGE GÖNDERİLDİ


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla Şanlıurfa dahil 81 ilin valiliğine gönderilen genelge, afet risklerinin önceden belirlenmesi ve önlemlerin alınması konusunda kritik adımlar atılmasını öngörüyor.


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından duyurulan genelgede, Türkiye’nin özellikle mevsim geçişlerinde ve iklim koşullarına bağlı olarak büyük afetlerle karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor. valiliklere gönderilen genelgede, sel, su baskını, heyelan ve kaya düşmesi gibi olayların önüne geçmek için erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.


RİSK AZALTMA ÇALIŞMALARI ZORUNLU HALE GELDİ


Genelge ile birlikte valiliklere, afetlere yol açabilecek doğal olayların önceden tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda somut adımlar atılması zorunlu hale getirildi. Valiliklerin, hidro-meteorolojik ve jeolojik kökenli afet risklerine karşı belirlenen periyotlarla toplantılar düzenlemesi ve bu toplantılarda, taşkın, heyelan ve çığ gibi afetlerin tehlike haritalarını güncellemesi bekleniyor.


AFAD’ın Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) üzerinden üretilecek tehlike ve duyarlılık haritaları, risklerin doğru bir şekilde belirlenmesi için kullanılacak. Ayrıca, taşkın tahmin ve erken uyarı sistemlerinin aktif olarak devreye sokulması gerektiği belirtildi.


VATANDAŞLARA ERKEN BİLGİLENDİRME VE EĞİTİM


Genelgeye göre, vatandaşların afetlere karşı bilinçlendirilmesi de önemli bir yer tutuyor. Sel, su baskını ve diğer doğal afetler konusunda, vatandaşların nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda düzenli bilgilendirme yapılacak. Ayrıca, kritik altyapıların bulunduğu bölgelerde afet risk değerlendirmeleri yapılarak, gerekli önlemler alınacak.


VARDİYALI ÇALIŞMA SİSTEMİ UYGULAMA KARARI


Meteorolojik uyarı durumlarında, acil müdahale ekiplerinin 24 saat esasına dayalı vardiyalı çalışma sistemine geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu sistem, afetlerin anında müdahale edilmesini sağlayarak, olası zararların önlenmesine katkı sağlayacak.


İçişleri Bakanlığı'nın, "olmadan önce önle" yaklaşımıyla aldığı bu tedbirler, Türkiye’nin afetlere karşı daha dayanıklı bir hale gelmesini amaçlıyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum