Şanlıurfa'daki Eczanelerin Kapanma Riski Devam Ediyor;

Şanlıurfa'daki Eczanelerin Kapanma Riski Devam Ediyor

Şanlıurfatv; Eczanelerde ilaçlara zam sıkıntısı...

Urfa'da eczane ve ilaç sıkıntısı

Şanlıurfa'da üç eczaneden birinin kapanma batma riski var..


Eczanelere giden vatandaşlar, ilaç yokluğu ile karşılaşırken, eczacılar ise ne yapacaklarını kara kara düşünüyor. Tüm bu olumsuzluklar devam ederken, Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ilaç kur fiyatlarına yüzde 30,5 oranında zam yapıldı.

Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, zammın beklentilerin altında kaldığını, yapılan yüzde 30’luk zammın sadece belli bir süre rahatlama sağlayacağını öne sürdü. İlaca yapılan zam ise son günlerde alım gücü iyice zayıflayan vatandaşa yeni bir sorun oldu.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Kararın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

“URFA’DA 3 ECZANEDEN 1 TANESİNİN BATMA RİSKİ VAR”

Acar, yapılan zammın eczacıları karlılığını düşürerek olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

 “Buradan tekrar devletimize sesleniyorum, nasıl ki ilaç firmalarının taleplerini yerine getiriyorsanız, eczacılarımızın da taleplerini görmezden gelmeyin eczanelerimiz bir bir batmak üzere. “ diyen Acar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yapılan zamma eczacılar açısından baktığımız zaman insanlar belki ön yargılı olarak zammın bize olumlu etki yaptığını düşünüyor. Fakat, tam tersine ilaçlarda fiyat arttıkça eczacıların karlılığı düşüyor. Eczacılara da bir şekilde bizim enflasyona karşı korumamız gerekiyor. Şu anda Urfa özelinde konuşmam gerekirse 3 eczaneden bir tanesin gerçekten batma riski ile karşı karşıya olduğunu ve para kazanmadığını söyleyebilirim. Bu insanlar bir şekilde hayatlarını idare ettirmek zorunda.  İlaç firmalarına gelince musluğu sonuna kadar açıyorsunuz fakat eczacılara karşı her türlü tasarruf tedbirini alıyorsunuz, biz hakkımızdan fazlasını istemiyoruz sadece meslektaşlarımızın enflasyon karşısında zaten yeterince ezildiler daha fazla ezilmesini istemiyoruz.”

Diğer taraftan yüzde 30,5’lik zam oranı pek çok firmanın beklentisinin altında kaldı. Zira güncel euro kuru 30 seviyesinde. Yapılan zam, ekonomik kriz nedeniyle alım gücü iyice zayıflayan vatandaşa yeni bir sıkıntı oldu.

Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, eczacılar olarak zam taraftarı olmadıklarını belirtse de güncel avro kurunun 30 lira civarında seyretmesi nedeniyle, 14,0387 liralık seviyenin sadece belli bir süre rahatlama sağlayacağını öne sürdü.

Acar, ayrıca ilaçlara yapılan zam oranının, devletle firmalar arasında yapıldığını belirterek, zammın vatandaşa yansıtılmasını doğru bulmadıkları ifade etti.

ACAR: ZAM FİRMALARIN TALEP ETTİĞİNİN ÇOK ALTINDA

İlaç fiyatlarına yapılan zammın firmaların talep ettiğinin çok altında olduğunu kaydeden Acar, “Şimdi şöyle,ülkemizde ilaç fiyat kararnamesi ile birlikte 2004 yılından beri geçerli olan bir kararname var, bu dönem dönem güncelleniyor. İlaç fiyatları euro’ya endeksli ve ilaçtaki euro kuru 10.75’di şu anda 14'e çıktı. Tabi bu bizim konumuz değil aslında, çoğu eczacıları ilgilendiren bir durum da değil. Yüzde 30’luk bir güncelleme oldu. Fakat bu firmaların telep etiğinin çok çok altında çünkü euro biliyosunuz 30 lira bandında.” dedi.


“ZAMMIN BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDÜYOR”

Yaşanan fiyat artışının en çok vatandaşı kötü etkileyeceğini ileri süren Acar, “Ülkemizde bugün baktığınız zaman her ne kadar resmi enflasyon biraz daha düşük olsa da reel enflasyon ne olduğunu hepimiz görüyoruz. En basiti ekmek fiyatlarına  bakabiliriz, yakıt fiyatlarına bakabiliriz bu artışa baktığımız zaman ilaç fiyatındaki artışında alt seviye bir oranda olduğunu görüyoruz ama yine muhakkak etkileyecektir. Burda bizim talebimiz şu, tabiki zam oranında belirli şeyler etkilenecek fakat sosyal güvenlik kurum tarafından çok ciddi fiyat farkları çıkarılıyor vatandaşlarımıza ilaç artışının sonucu yansıması olarak bu ilacın fiyatı arttığı zaman bunu bedelini kamudan ziyade vatandaşlarımız ödüyor. Bu fiyat farklarına biran önce bir çeki düzen verilmesi gerekiyor, vatandaşımızın daha fazla etkilenmemesi açısından.” şeklinde konuştu.

“ZAM İSTEDİKLERİ ZAMAN İLACI PİYASADAN ÇEKİYORLAR”

Acar, ilaç firmalarının döviz kurundaki hareketliliği öne sürüp, bazı ilaçları piyasaya vermeyerek eczacıları ve vatandaşları zor durumda bıraktıklarını belirtti.

İlaç temininde yaşanan sorunun devam edeceğini ileri süren Acar, şöyle konuştu:

“İlaç sanayisinin talebi çok çok daha fazlaydı. Yüzde 60-70’lerde diye biz duyduk ama bunun yarısı kadar bir şey  yaptılar. Firmalar güncelleme istedikleri zaman piyasaya ilaç vermiyorlar, eczacılar olarak bizlerde bundan çok olumsuz etkileniyoruz, vatandaşlarımızla birlikte. Biz defalarca yaptığımız gerek basın gerekse sosyal medya duyurularıyla devletin bu konuda firmalara ciddi bir yaptırım ve denetim mekanizması geliştirmesi gerektiğini ifade ettik. Devlete karşı bir şantaj aracı haline de getirmişler. Zam istedikleri zaman ilacı piyasadan çekiyorlar bir iki hafta sonra devlet zam yapıyor. Sonra iki ay üç ay böyle devam ediyor, 3 aydan sonra bir daha bunu yapacaklar. “

Bİ-HA



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum