Şanlıurfa'da İnşaat Sektörü Ekonomik Depremle Karşı Karşıya..
Şanlıurfa'da depremin etkisiyle durdurulan inşaat sektöründe ekonomik depremle karşı karşıya.....
Depremlerin ardından İçişleri Bakanlığınca devam eden inşaatlardaki çalışmaların durdurulması, Şanlıurfa’daki inşaat sektörünü de derinden etkiledi.
Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, 1-2 ay inşaatlarda çalışma yapılamayacağı için yaklaşık 150 bin çalışanın evine ekmek götüremeyeceğini belirterek, “Urfa, 6 Şubat’taki depremden sonra inşaat sektörü şimdi de ekonomik depremle karşı karşıyadır” dedi. Devam eden inşaatların Urfa’ya girdisinin aylık 500 milyon lira civarında olduğunu belirten Önal, inşaatların çalışmalarına devam etmesi için yetkililere seslendi.
Kahramanmaraş merkezli depremden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen genelgeyle devam eden inşaatlardaki çalışmalar ve özellikle beton dökülmesi bir ay süreyle durduruldu. Genelgede, inşaat halindeki binalar için ilgili idarelerce en geç bir ay içinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum veya kuruluşlardan teknik rapor alınmasının zorunlu olduğu belirtildi.
İnşaat Mütahitleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, genelgeyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Önal, Şanlıurfa’da yaklaşık 3 bin inşaatın devam aşamasında olduğunu, bakanlıkça tüm inşaatların durdurulduğunu belirtti.
ÖNAL: 150 BİN ÇALIŞAN EVİNE EKMEK GÖTÜREMEYECEK
İnşaatın devam etmesi için bakanlıkça yetkilendirilen kurum veya kuruluşlardan teknik rapor istendiğini ifade eden Önal, “İl müdürlüğü elemanları yetersiz diye üniversiteden denetim yapılıp inşaatların devamı için rapor hazırlayacaklar. En iyi ihtimalle bu yöntemle en az 1-2 ay hiçbir inşaata çalışma yapılamaz. Bu durumda tahmini 150 bin çalışan inşaata gidemediği için evine ekmek de götüremiyor” dedi.
“YAPI DENETİMLERE İNŞAATLARI YENİDEN İNCELEME YETKİSİ VERİLMELİDİR”
“Şanlıurfa’da yapı denetime bağlı tek bir binada orta ve ağır hasarlı bina dahi yoktur” diyen Önal, yapı denetimlere inşaatları yeniden inceleme yetkisi verilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anki durumda yapı denetimlere deniliyor ki ‘Siz durun karışmayın’ biz inşaatlara bakacağız. Bu çalışma bu şekilde bitince yetki yine yapı denetime geçecek. İleri süreçte Bakanlığın kontrol ettiği binada sorun çıkarsa sorunlu kim olacak? Yapı denetim demeyecek mi ‘Bizi o süreçte devre dışı bıraktılar’. İşin doğrusu mevcut inşaatlarda çalışma başlaması için yapı denetimlere inşaatları yeniden inceleme yetkisi verilmesi ve inşaatlara bir an önce başlanmasıdır.”
Mustafa Önal, söz konusu sorunu AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı’nın bildiğini ve gerekli çabayı ortaya koyduğunu ifade etti. Ancak Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarının da bu konuyu gündemlerine alıp bakanlıkla gerekli görüşmeyi yapmaları gerektiğini belirten Önal, yerel yöneticilerin iyi niyetli yaklaşımlarına karşın sorunun çözülemediğini kaydetti.
“URFA EKONOMİSİNE BÜYÜK ZARAR”
İnşaatlarda çalışmaların durması dolayısıyla Şanlıurfa ekonomisin büyük zarar gördüğünün altını çizen Önal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çevre Şehircilik Bakanlığı ilgililerine bu durum net bir şey şekilde izah edilmeli, inşaatlarımızın çalışmalarına hemen başlanmalıdır. İnşaatlarda çalışma durduğu için başta beton firmaları olmak üzere 400 ayrı kalemle iş yapılamamaktadır. Bu durum Şanlıurfa ekonomisine de büyük zarar vermektedir. Devam eden inşaatların Urfa’ya girdisi aylık 500 milyon lira civarındadır. Yapı denetim firmalarının sistemleri maalesef kapalıdır. Özetle Urfa, 6 Şubat’taki depremden sonra inşaat sektörü şimdi de ekonomik depremle karşı karşıyadır. Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimizin konuya gerekli hassasiyet göstermelerini temenni ediyoruz”.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.