Şanlıurfa'da Göz Bankası ve Kornea Servisi Başka Şehre Gitmeye Gerek Yok
Şanlıurfa'dan başka şehre gitmeye gerek kalmadan Göz hastalıklarını tedavi ediyor.....
Şanlıurfa'dan Göz bankası ve Kornea Servisiyle başka şehre gitmeye gerek yok..
Urfa'da karanlık dünyalara ışık oluyor
Harran Üniversitesi Hastanesinde açılan göz bankası ve kornea servisi sayesinde artık görmeyen gözler, ameliyat ve nakille görebiliyor. Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Doç. Dr. Ali Şimşek, gerçekleştirdiği iki nakille, iki kişinin görmesini sağladı.
Harran Üniversitesi Hastanesi, Kornea servisinin hizmete açılmasıyla birlikte Şanlıurfa ve bölge illerinde göremeyenlerin umudu oldu.
Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Doç. Dr. Ali Şimşek, Göz Bankası ve kornea nakliyle ilgili yaptığı açıklamada, göremeyen kişilerin görmesini sağladıkları için mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“ Harran Üniversitesi Göz kliniğinde en önemli projelerimden biri olan Göz Bankasını Mart 2022’de açtık. Kornea servisimizin ve göz bankasının açılmasında bizim yanımızda olan üst yönetime teşekkür ediyorum. Bu günlerde başarılı iki tane göz naklini gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşamaktayım. Hastalarımız 96 yaşındaki Sultan Uçak ve 34 yaşındaki Hatice Kızılkan çok şükür sağlıklarına kavuştu.
Organ yetmezliklerinin tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilse de son dönem doku ve organ yetmezliklerinde asıl tedaviyi doku veya organın donörden (verici) alıcıya nakledilmesi oluşturur. Kornea nakli de gözün önemli bir bölümü olan kornea dokusunun yenilenmesiyle tedavide uygulanan yöntemler arasında yerini almıştır. Kornea naklinde, kornea dokusunun tamamı veya bir kısmının nakledilmesi yapılmaktadır. Kornea dokusu böbrek veya karaciğer dokusu gibi doku uyumu gerektirmediğinden kolaylıkla nakledilir. Kornea nakli genel olarak en başarılı uygulanan nakillerdendir.”
KORKULACAK BİR AMELİYAT DEĞİL
Gözün tamamının değiştiği algısı nedeniyle vatandaşların kornea nakli olmaktan korkuyor. Gözün tamamen değil sadece korneasının değiştiğini vurgulamak istiyorum. Hastaların ameliyat öncesi çok ciddi çekinceleri oluyor. Ameliyatın zor olmadığını vurgulamak istiyorum.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kornea Bankası hastaların umudu olacak. Şanlıurfa’mızda daha önce kornea bankası olmadığı için hastalar farklı illere sevk edilmekteydi. İlimiz; tarihi, kültürü, medeniyeti ve nüfusuyla büyük bir öneme sahip olan kadim bir metropoldür. Aynı zamanda Ortadoğu ve bölgemize hitap edebilecek bir kapasiteye sahip Şanlıurfa’mız hak ettiği değer olan göz bankasıyla tanıştı. Hastalarımız, nakillerin ilimizde yapılmasından dolayı ve herhangi bir ücret ödemeden sağlıklarına kavuştuklarından dolayı mutlular.”
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek de, Göz Bankası ve kornea servisinin açılmasıyla beraber vatandaşların hastaneye gelerek şifa bulduğunu, bu durumun da kendilerini onurlandırdığını ve mutlu ettiğini belirtti.
BAŞKA ŞEHRE GİTMEYE GEREK YOK
Bu anlamda büyük çaba sarf eden Doç. Dr. Ali Şimşek’e teşekkür eden Güzelçiçek, “Öncelikle hastanemizde kornea servisinin açılmasından son derece mutluyuz ve gururluyuz. Gözleri görmeyen vatandaşlarımız artık hastanemize gelerek sağlıklı bir şekilde gidebiliyorlar. Kornea servisinin açılmasında büyük çaba sarf eden ve başarılı ameliyatlar gerçekleştiren Ali Şimşek hocama çok teşekkür ediyorum. Tüm hastalarımıza da acil şifalar diliyorum.” dedi.
ORGAN BAĞIŞI BEKLİYORUZ
Kornea nakli bekleyen hastaların ışığa kavuşması organ bağışına bağlı. Doktorlar, ''Bağış ne kadar çok olursa görmeyen gözlere o kadar çok umut oluruz' diyorlar.
Gözün renkli kısmının önündeki saydam tabaka kornea olarak adlandırılıyor. Kornea nakli, yaşamını yitirmiş bir kimseden alınan şeffaf kornea dokusu ile hasta korneanın değiştirilmesi işlemi..
Ülkemizde kornea naklinin en çok yapıldığı durumlar keratokonus (korneanın öne doğru sivrileştiği bir şekil bozukluğu), psödofakik büllöz keratopati (katarakt ameliyatı sonrası kalıcı kornea ödemi) ve kornea yaralanmalarıdır. Korneanın saydamlığını kaybettiği ve distrofi adı verilen kalıtsal hastalıklar da kornea nakli ile tedavi edilmektedir. Herpetik keratit adı verilen göz uçuğu da ileri olgularda kornea nakli gerektirebiliyor.
Ülkemizde morgdan kornea alma yetkisi sadece Göz Bankası personeline ait bir yetki.
Kornea bir organ değil, doku. Normal şartlarda damarsızdır. Damar olmayışı bağışıklık hücrelerinin nakil sahasına giremeyişi anlamına gelir. Bu da korneayı karaciğer, kalp, vb. gibi organ nakillerinden farklı kılıyor. Kornea için doku uyumu diye bir kavram yok.
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı organ bağış kartları aşağıdaki kuruluşlardan temin edilebilmektedir:
Sağlık Müdürlüğü Organ Bağış Birimi
Sağlık Grup Başkanlıkları
Devlet hastaneleri ve semt poliklinikleri
Üniversite hastaneleri
Özel hastaneler (bazıları).
Bu kuruluşlara başvurduğunuzda, öncelikle 2 şahidin huzurunda organ ve doku bağış senedi doldurulur. Daha sonra size doku ve organ bağış kartı örneği verilir.
Ailenize ve sevdiklerinize, vefatınızdan sonra organlarınızı bağışlamak istediğinizi söyleyiniz. Böylece bağış kartınız olmasa bile, aileniz organlarınızı bağışlayabilir. Bu kararı onlar değil, siz vermiş olduğunuz için de o acılı anlarında daha huzurlu olurlar.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.