Ahmet Hakan sordu, Beyazgül cevapladı;

Ahmet Hakan sordu, Beyazgül cevapladı

Ulusal medyanın tanınan isimlerinden Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Hakan, Beyazgül ile İstanbul’da bir araya geldi. Gurme olduğunu dile getiren Beyazgül’e, Şanlıurfa’nın yöresel yemekleri ve kültürüyle ilgili sorular yönelten Hakan, aldığı cevapları köşesine taşıdı....

ŞANLIURFA- Köşe Yazarı Ahmet Hakan, ‘Şanlıurfa Tanıtım Günleri’ nedeniyle İstanbul’a giden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile buluştu. Bir araya gelen ikili bir süre sohbet etti.  Beyazgül’ün, Hakan’a gurme olduğunu ifade etmesinin ardından Hakan, kendisine Urfa’nın yöresel lezzetleriyle ve kültürüyle ilgili sorular yöneltti. Hakan, Urfa’nın yöresel lezzetlerinden ve kültüründen, baklava, kebap lahmacun, mırra, kadayıf, şıllık ve sıra gecesinin konuşulduğu sohbeti köşesine taşıdı.

Ahmet Hakan’ın köşesindeki Urfa ile ilgili bölüm şöyle:

“Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, İstanbul’a gelmiş. Yenikapı’da düzenlenen “Şanlıurfa Tanıtım Günleri”ne katılmak amacıyla... Dün kendisiyle buluştuk. Çok sakin, çok huzurlu, çok hoşsohbet bir yerel yöneticiydi karşımdaki. Uzun ve temiz bir sohbet ettik. Sohbetin bir aşamasında Beyazgül, kendisinin gurme olduğunu fısıldayınca... Ben hemen atıldım ve konuyu Urfa’nın lezzetlerine getiriverdim. Sordum, anlattı. Sordum, anlattı.

- BAKLAVA: Bizim baklavamız cevizlidir. Baklavanın orijinali de cevizlidir. Fıstıklı baklavayı yapana ve sevene bir şey demem ama baklavanın aslının cevizli olduğunu vurgulamadan da geçemem.

- KEBAP: Adana kebabı acılıdır. Bizim Urfa’nın kebabı ise acısızdır. Biz acının kebabın lezzetini baskıladığını, gölgelediğini düşünürüz. Bu nedenle kebabımız acısızdır. Acıyı yan unsur olarak kullanırız.

- LAHMACUN: Lahmacunun boyutuyla oynama işi sonradan çıktı. Ortalama bir boyuttadır lahmacun. Antep lahmacunu sarımsaklı, bizim lahmacunumuz ise soğanlıdır. Fark budur.

- ÇİĞKÖFTE: Etsiz olmaz. Etsiz olur diyenlere “O zaman çiğ kelimesinin anlamı nedir?” diye sormak lazım. Taş ve tokmakla et dövülür, tuzla yoğurulur. Çiğköfte yoğuracak kişinin eli sıcak olmayacak.

- MIRRA: Kahvenin özünün özünün özüdür. Dört kapta kaynatılır. Vücuttaki şekeri ayarlar. Kulpsuz fincanda ikram edilir. Espresso denilen İtalyan kahvesine çok benzer. İtalya’ya gittiğimde mırra özlemimi espresso içerek gidermiştim.

- KADAYIF: Bizim kadayıfımızın Antakya’nın künefesinden bir farkı yok. Biz Urfa sade yağı ve Urfa peyniri ile yaparız. Biz adına “kadayıf” deriz, Antakya “künefe” der. Benzer demiyorum, aynıdır.

- SIRA GECESİ: Bu bir kültür. Yakın arkadaşların sırayla ev sahipliği yaptığı bir sohbet ortamıdır. Biz bu kültürü sürdürüyoruz. Son dönemde turistik müzikli sıra geceleri yapılıyor. Ona da karşı değiliz.

- ŞILLIK: Bu bizim baklavaya benzer meşhur tatlımızdır. Hakkı verilerek yapılırsa müthiş bir tatlıdır. Baklavaya benzer. Cevizle yapılır. Evet, ismi biraz yadırgatıcı. Ama tadan unutamaz bu tatlıyı.

- GÜZEL SES: “Urfa’da herkesin sesi güzel” denir. Bunun acı yemeyle ilgisi olduğu söylenir. İki bilgi de kesin bilgi değil. Evet, bizde güzel türkü söyleyen çok. Ben bunun biraz da sıra gecelerinin sunduğu ifade imkânıyla ilgili olduğunu düşünüyorum”.

BİHA

 

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum