Urfa’da daha temiz dünya için binlerce fikir;

Urfa’da daha temiz dünya için binlerce fikir

Şanlıurfa’da GAP Yeşil İnovasyon 2022 Proje Yarışması Final Sergisi’nin açılışı yapıldı....

ŞANLIURFA –Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen bölgede yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik proje kapsamında GAP Yeşil İnovasyon Projesi Final Sergisi’nin açılışı Şanlıurfa’da özel bir alışveriş merkezinde yapıldı.

GAP Yeşil İnovasyon Projesi Final Sergisi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının yanı sıra Harran Üniversitesi, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şanlıurfa STEM ve Bilim Merkezi iş birliğinde gerçekleştiriliyor.

GAP Bölgesinde var olan doğal potansiyelleri kullanmak ve başta öğrenciler olmak üzere toplumda bu konuya ilgiyi artırmak amacıyla 2016’dan beri yapılan yarışmanın bu yıl 5’incisi düzenleniyor.

TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİM DESTEĞİ

Ortaokul, lise ve üniversite çağındaki öğrencilerin başvurusuna açık olan yarışmaya, toplam bin 13 başvuru yapıldı.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden gelen başvuruların yüzde 49,8’i ortaokul, yüzde 37,8’i lise, yüzde 12,4’ü ise üniversite öğrencilerine ait.

Başvuruların ardından tüm illerden gelen çeşitli projeler titizlikle değerlendirildi ve 125 proje finale davet edildi.

“Sürdürülebilir Ekoloji ve Çevre” ile “Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği” kategorilerinde finale kalan ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri sergiye katıldı.

Sergi sonunda derece alan öğrenciler; bilimsel ve kültürel aktivitelerin yer aldığı ve önemli merkezlerin ziyaret edildiği yurtiçi gezisine katılacak.

 

AÇIKGÖZ: AMACIMIZ GENÇLERİ BİLİME TEŞVİK ETMEK

Serginin açılışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan GAP İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz, “Bu organizasyonun amacı, toplumun en dinamik kesinimi oluşturan ve idare olarak kalkınmanın hedef grubu olarak gördüğümüz gençlerimizi özellikle enerji verimliği alanında duyarlıklarını, hassasiyetlerini artırarak proje geliştirmelerine teşvik etmek. Gençlerimizin inovasyon kabiliyetlerini artırarak bilim ve teknolojiye teşvik etmek asıl bizim amacımız. Yarışmaya katılım baya yüksek oldu. Binin üzerinde başvuru yapıldı. Bu projelerin 125’i finale katılma hakkı elde etti. Bu projeler arasında da 18 tanesi ödüle layık görüldü” ifadesini kullandı.

ÇEVVİK: SU AKTIKÇA ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ

Sudan elektrik üretme projesiyle sergide yer alan Özge Nursel Çevik ise, “Projemizi akan su boşa akmasın, elektrik üretelim diye tasarladık. Bunu şehir şebekeleri suyuna, bina şebekeleri ya da evlerimizde akan suya bu cihazı bağladığımız zaman su aktıkça elektrik üreteceğiz. Oluşan elektriği akümüzde depoluyoruz. İsteğimiz taktirde aküye enerjiyi bağlantıyla kullanabiliyoruz. Biz diyoruz ki suyumuz boşa akmasın. Mümkün olduğu kadar bu cihazı her yerde kullanalım. Bu proje ile tasarruf sağlıyoruz” diye konuştu.

BİHA

 

 

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum