Fıstık fiyatları arttı! Baklavanın tadı kaçtı
Şanlıurfa’nın en önemli tarımsal ürünlerinden fıstığın fiyatı son dönemlerde adeta fırladı. Kilosu 400 lirayı bulan fıstığın ücretindeki artış hem vatandaşları hem de baklava üreticilerini olumsuz etkiledi. Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerinden olan baklavanın kilosu 200 liraya dayanmış durumda. Şanlıurfa Şıracı ve Kuruyemişçiler Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aslan’a göre, baklava fiyatlarındaki artışı sadece fıstığa bağlamak doğru değil....
ŞANLIURFA - Türkiye’de son dönemde gıda fiyatlarındaki artıştan fıstık fiyatları da nasibini aldı. Eski fiyatlarına oranla fıstığın fiyatları rekor seviyede yükseldi. Kilosu 400 liraya kadar çıkan baklavalık fıstığın fiyatı vatandaşların ve baklava üreticilerinin tepkisini çekti. Yükselen fıstık fiyatları hem baklava üretimini azalttı hem de fıstık satışlarını etkiledi.
Şanlıurfa da fıstık üretiminde ülkede ilk sırada yer alıyor. Özellikle Birecik, Bozova, Halfeti ve Karaköprü’de yetiştirilen fıstıklar ülkenin dört bir yanına satılıyor.
Bizim Haber Ajansı'na (BİHA) açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Şıracı ve Kuruyemişçiler Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aslan, fıstıkta bu sene verimin az olabileceğini, ekonomideki dalgalanmalarla fıstık fiyatlarındaki artışın normal olduğuna dikkati çekti.
ASLAN: KALİTEYE GÖRE FİYAT DEĞİŞİYOR
Ahmet Aslan, fıstık fiyatlarında geçen yıla nazaran yüzde 40 gibi bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Kabuklu fıstığın kilosunun 70 ila 100 lira arasında, baklavalık fıstığın da kalitesine göre 155 ila 400 lira arasında değiştiğini belirten Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçen yılınki fiyatlarla bu yıl ki fiyatları kıyaslarsak yüzde 40 gibi bir artış var fıstık fiyatlarında. Geçen yıl biz kabuklu fıstığı kilosu 65-70 liraya satarken bu fiyat kalitesine göre değişiyor. Bu yıl ise kabuklu fıstık fiyatları kalitesine göre kilosu 95-100 lira olarak değişkenlik gösteriyor. Baklavalık olarak sattığımız, kavlak dediğimiz içi yeşil olan fıstık var, o fıstıklarımız da bugün kilosu 145-155 lira içindeki kaliteye göre değişiyor.
Bir de baklavada kullanılan işlenmiş, hazır vaziyette olan iç fıstık var. Baklavanın kalitesine göre iç kullanıyorlar. Sıra iç dediğimiz yani kırmızısı da vardır içerisinde yeşili vardır, o için kilosu 200-220 lira arası değişiyor. Kabuklunun kırıp içini çıkardığımız kırmızı iç vardır, onun kilo fiyatı da 200-230 lira civarında.”
Ahmet Aslan, baklavada birinci kalite yani yeşil iç olarak belirlenen için kilosunun da bugün dışarıda lanse edildiği gibi 500-600 lira olmadığını söyledi. “Öyle fiyatlar yok” diyen Aslan, yeşil için kalitesine göre kilosu 370-400 lira civarında satıldığını kaydetti.
“MALİYETLER YÜKSELİNCE FISTIK FİYATI DA ARTIYOR”
Şanlıurfa Şıracı ve Kuruyemişçiler Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aslan, Türkiye ekonomisinde zamlanmayan bir şey bulunmadığına vurgu yaparak, “Tüm bunlardan fıstık da etkilenmiştir. Çiftçimiz geçen yıl bir litre mazotu 7 liraya alıyordu, bu yıl 25 liraya alıyor. Fıstık üreticilerimiz veya çiftçilerimiz gübreyi geçen yıl 1-2 lira alırken bu yıl ise gübre 12-13 lira olmuş. Maliyet yükseldiğinden dolayı her tarafta olduğu gibi fıstık piyasası da etkilenmiştir. Dışarıda lanse edildiği gibi kimse mağdur değildir. Fıstıkta sadece yüzde 35-40 bir artış olmuştur” diye konuştu.
“SADECE FISTIĞA BAĞLAMAMALARI LAZIM”
Artan fıstıklı baklava fiyatlarının sadece fıstık fiyatlarına dayandırılmaması gerektiğinin altını çizen Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Baklava üreten arkadaşlara seslenmek istiyorum. Birinci kalite bir kilo baklavanın birinci kalite un kullanmak şartıyla, birinci kalite iç kullanmak şartıyla, Urfa yağını kullanmak şartıyla bir kilo baklavanın maliyetini çıkaralım. Biz yaptığımız araştırmalara göre bir kilo baklava üç kiloluk tepside maliyeti 315 liradır. Bir kilosu 105 lira tekabül ediyor. Bugün Şanlıurfa’da en kaliteli üç dört firma vardır. Biz onlara gidip en düşük fıstıklı baklava almak istesek 170-220 lira. Artan maliyetleri sadece fıstığa bağlamamaları lazım.”
Bir kilo baklavanın maliyeti 105-110 lira iken dışarıda 200-300 lira arası satıldığına vurgu yapan Aslan, “Bir kilo baklavada yüzde yüz para kazanıyorlar” diyerek baklava üreticilerini eleştirdi.
“HODRİ MEYDAN”
Baklava üreticilerinin fıstıktaki fiyatları protesto etmek için artık fıstıklı baklava üretmeme kararına değinen Ahmet Aslan, “Hodri meydan! İsterseniz cevizli yapın isterseniz fındıklı ama siz bu fıstık piyasasını etkileyemezsiniz” dedi.
Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağ olsun tatlıcılar, üretici arkadaşlar çıkıp ulusal kanallarda sosyal medyada paylaşım yapıp gerekirse fındıklı, cevizli baklava yaparız diyorlar. Biz de diyoruz hodri meydan. İsterseniz cevizli yapın, isterseniz fındıklı ama siz bu fıstık piyasasını etkileyemezsiniz. Biz de elimizden geldiği kadarıyla kendilerinin karşısında dik duracağız, esnafımızın yanında olacağız. Tatlıcı camiasına ezdirmeyeceğiz. Biz de onlara lazımız, onlar da bize lazım. Birbirine ihtiyaç duyan iki tane esnaf kesimiyiz, çıkıp da piyasaları etkilemek adına boy boy resim atmak yerine gelip maliyetleri hesaplayabilirler. Bir kilo baklavanın maliyetini çıkaralım, satışlarını da çıkaralım. Yüzde yüz karla mı satacak arkadaşlarımız?”.
PEHLİVAN: MİLLET BAKLAVA ZEVKİNDEN VAZGEÇMİYOR
Haliliye’de tatlı işletmesi bulunan Şevket Pehlivan, fıstık fiyatlarındaki artışı baklava fiyatlarına hemen yansıtmadıklarını söyledi. Fıstıkta ihracata dikkati çeken Pehlivan, bu ürünün pahalı olmasında ihracatın da payı bulunduğuna vurgu yaptı. Şevket Pehlivan, boş baklava ve bazı tatlıcıların fıstıklı baklava üretmeme kararını da eleştirdi.
Pehlivan, şunları söyledi:
“Boş baklava üretmek isteyenler abartıyor. Bunun bir söylenti olduğunu düşünüyorum. Müşteriler fıstıklı baklava yeme zevkinden vazgeçmiyorlar. Az da olsa alırlar. Boş baklava üretmeyi de düşünmüyorum. Millet damak tadından vazgeçmez. Bu artış sadece fıstıkta değil, fıstık gibi şeker, un yağda da artış oldu. Sadece biz ürüne gelen zammı hemen yansıtamıyoruz.”
ASUDE ARTAN – MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / BİHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.