Türkiye'de en fazla yoksul ailenin bulunduğu il Şanlıurfa
TÜİK’in araştırmasına göre, Türkiye’de en fazla yoksul ailenin bulunduğu illerin başında Şanlıurfa yer aldı....
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan İstatistik Araştırma Dergisi’nden yer alan “Türkiye'de Hanehalkı Yoksulluğunu Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi” başlıklı makalede en yoksul iller ve yoksulların oturduğu konut tipleri ele alındı.
Buna göre, en fazla yoksul aile Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yer aldı. En az yoksul hane Zonguldak, Karabük ve Bartın bölgesinde bulunuyor.
TÜİK Uzmanı Onur Şentürk ve Gebze Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nuri Çelik imzasını taşıyan makaleye göre, yoksulların yüzde 70,8’i müstakil evlerde oturuyor.
Araştırmada en fazla yoksul hanenin yüzde 16 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesinde, en az yoksul hanenin ise yüzde 0,5 ile Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinde olduğu belirtildi.
Çalışmada kullanılan verilerde ayrıca yoksul hanelerin yüzde 70,8’i müstakil konutta, yüzde 15,1’inin 10 daireden az yerleşim yeri olan apartmanda, yüzde 9,4’ünün 10 daireden fazla yerleşim yeri apartman ve yüzde 4,6’sının ise ikiz ya da sıralı evde oturdukları ifade edildi.
TÜİK’e göre yoksulluk, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamaması durumu olarak özetleniyor. Yoksulluk kavramı kurum tarafından iki farklı şekilde ele alınıyor.
Dar anlamda yoksulluk: Açlıktan ölme ve barınmadan yoksunluk.
Geniş anlamda yoksulluk: İnsan hayatının sürdürülebilmesini sağlayan gıda, giyim ve barınma gibi temel ihtiyaçlara sahip olmasına rağmen yaşadığı çevrenin genel seviyesinin gerisinde kalmayı ifade ediyor.
Öte yandan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) mart ayı araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de açlık sınırı 4 bin 928, yoksulluk sınırı ise 16 bin 52 TL olarak belirlendi.
“YOKSULLARIN YÜZDE 65’İ GEREKLİ HARCAMALARI ZOR YAPIYOR”
Araştırmada yoksulların gerekli harcamaları nasıl karşıladıkları verisi de yer aldı. Yoksulların yüzde 65,5'inin hanelerinin genellikle gerekli harcamalarını zor yapabildiklerini, yüzde 33,7'sinin ne zor ne kolay ve yüzde 0,8'inin ise gerekli harcamaları kolay yapabildiklerini beyan ettikleri görüldü.
BİHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.