Dünyanın ilk mobil güneş pili sulama makinesi
Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran Atay tarafından yürütülen Tübitak projesi kapsamında 12 yıl önce imal edilen Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi hala aktif olarak kullanılıyor....
Mobil güneş pili sulama makinesi, Şanlıurfa GAP Tarımsal
Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından yürütülen TÜBİTAK-1001 110O541 nolu
proje kapsamında 12 yıl önce üretildi. Birçok kuruluştan ödül alan “mobil güneş
pili sulama makinesi” dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Güneş pili sulama
makinesine 2015 yılında Türk Patent Enstitüsü Patent Dairesi Başkanlığı
tarafından patent de verildi.
Aradan geçen 12 yıla rağmen mobil güneş pili sulama makinesi hala kullanılıyor. GAPTAEM Tarım Makinaları ve Teknolojileri Bölüm Başkanı olan Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran Atay, sosyal medya hebasından “12 yıl önce düşündük, tasarladık ve yaptık. Tübitak TOVAG- 1001 desteğiyle yaptığımız ‘Dünyanın ilk Mobil Güneş Pilli Sulama Makinesi’ 12 yaşında ve hala faal” paylaşımında bulundu.
Mobil güneş pili sulama makinesinin dünyada ilk olması, mobil kullanıma olanak vermesi, güneşi hidrolik güç kullanarak otomatik takip edebilmesi ve panel temizleme ünitesinin bulunması özelliklerinden kaynaklanıyor.
Güneş enerjisiyle tarımda sulama imkanı sunan mobil pil, sulamada enerji giderlerini azaltırken sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyerek elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri de ortadan kaldırıyor. Sistem sulamaların yoğun yapıldığı yaz aylarında güneş enerjisiyle yaklaşık 14 saate kadar kesintisiz çalışabiliyor. Ayrıca sisteme gece sulaması için akü ilavesi de yapılabiliyor.
Üreticiye teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlar sağlayan sistem en fazla 340 metreden su çıkarabiliyor. Bitkinin su ihtiyacına göre değişmekle birlikte günlük 50-500 dekar alanı sulayabiliyor.
BİHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.