Son ankete göre yeni hükümet sistemine güven kalmadı;

Son ankete göre yeni hükümet sistemine güven kalmadı

YÖNEYLEM'in şubat ayında yaptığı son anket sonucuna göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine vatandaşların inancı kalmadığı görülüyor....

YÖNEYLEM, Şubat 2022 araştırma sonuçlarını yayımladı. Toplam 27 ilde, 200 noktada 2 bin 488 kişiyle yapılan araştırmada katılımcılara ekonomi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ilişkin sorular soruldu. Anket sonuçlarında ülkede yoksulluğun geldiği boyut ve yönetimsel sorunlar gözler önüne serildi.

Anket sonuçlarına göre, “Ekonomik sorunlarının nedeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir” önermesine seçmenin yüzde 56,4’ü katılıyor. Yalnızca 36,3 bu fikre katılmadığını ifade ediyor. Kararsızların oranı yüzde 6,8 olurken fikir belirtmeyenler ise yüzde 2,5 oranında.

“Ekonomik krizin nedenleri, ekonomi politikalarında yapılan yanlışlardır” önermesine halkın yüzde 45’i ‘tamamen katılıyorum’ yanıtını verirken yüzde 27,8’i ‘katılıyorum’ yanıtını verdi.

Buna göre katılımcıların toplam yüzde 72,3’ü hükümetin yanlış politikalarının ekonomiyi olumsuz etkilediğini düşünüyor. Bu önermeye ‘hiç katılmıyorum’ diyenler ile ‘katılmıyorum’ yanıtını verenlerin oranı ise toplamda yüzde 19,2’de kalıyor.

VATANDAŞLAR ‘DIŞ GÜÇLER’ SÖYLEMLERİNE İNANIYOR MU?

Hükümet, krizin nedeni olarak sık sık ‘dış güçler’ algısını devreye sokuyor. Ancak ankete göre halkın gözünde bu söylemlerin bir inandırıcılığı yok. Katılımcıların yüzde 51,8’i bu düşünceye katılmıyor. Ekonominin ‘dış güçler’ nedeniyle kötü olduğunu düşünlerin toplam oranı yüzde 37,5’te kalıyor. Bu soruya kararsız kalanların oranı yüzde 10,1 olurken yüzde 2,4 de cevap vermemeyi tercih ediyor.

EKONOMİK SORUNLARIN NEDENİ 'ADAM KAYIRMA'MI?

Ekonomik sorunlarının nedeninin liyakat eksikliği ve ‘adam kayırma’ olduğunu düşünenlerin oranı da hayli yüksek. Yüzde 67’lik bir oran bu düşünceye katılırken yalnızca yüzde 23,5’lik bir kesim bu fikre katılmadığını ifade ediyor.

"Sahip olduklarımı kaybetmekten korkuyorum” diyenlerin oranı yüzde 70’i geçiyor. Sağlık ihtiyaçlarını karşılayamamaktan endişe duyanlar ise toplamda yüzde 60’ın üzerine çıkıyor. İşini kaybetmekten ya da iş bulamamaktan korkanların oranı ise yüzde 61,1’e ulaşmış durumda.

 BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum