Eğitimin bir yılı nasıl geçti?
Türkiye Eğitim Derneği tarafından hazırlanan “2021 Eğitim Değerlendirme Raporu” 2021 yılının eğitim alanındaki özetini ortaya çıkardı....
Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 2021 Eğitim Değerlendirme Raporu eğitimin son 1 yılını değerlendirdi.
Geçtiğimiz hafta 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının ilk dönemi sona erdi. Eğitim sistemi kronikleşmiş sorunlarına bir çözüm bulunamamışken TED tarafından hazırlanan “2021 Eğitim Değerlendirme Raporu” ise 2021 yılının eğitim alanındaki özetini ortaya çıkardı.
Raporda birçok başlıkta eğitimdeki sorunlar ele alındı. Koronavirüs salgını ile eğitimin aldığı darbelerden ders alınarak gelecekte karşılaşılacak krizlere karşı bir eylem planı uygulanması yönünde öneri sunulurken, eğitimin sadece salgından değil birçok noktada sorunlar ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.
TYT’DE HER 10 ADAYDAN 3’Ü BARAJI GEÇEMEDİ
Lise eğitimini tamamlayan her öğrencinin eğitimini üniversitede devam ettirebilmesi amacıyla uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili verilerinde değerlendirildiği raporda, iki aşamalı olarak uygulanan YKS’de TYT aşamasına giren 2 milyon 416 bin 974 adayın 789 bin 435’inin bir tercih yapabilmek için uygulanan 150 barajını aşamadığı belirtildi. Veriler ışığında YKS’ye katılan her 10 adaydan üçü TYT’de 150 barajının altında kalmış oldu. YKS’ye başvuran 2,5 milyon adayın 1 milyonu bir lisans programına yerleşebilirken, böylece YKS’ye giren her 10 adaydan ancak 4’ü yükseköğretim programına yerleştiği kaydedildi.
EN DÜŞÜK ÖĞRETMEN ATAMASI 2021 YILINDA GERÇEKLEŞTİ
Raporda, 2021 yılında gerçekleştirilen öğretmen atamalarından da bahsedilirken, Türkiye’de öğretmen ihtiyacının 100 binin üzerinde olduğu kaydedildi. 100 binin üzerinde olan ihtiyaca karşın 2021 yılında Türkiye’de 21 bin 407 öğretmen ataması gerçekleştirildiği hatırlatılarak, önceki yıllarla kıyaslanması durumunda özellikle son 16 yılın en düşük öğretmen atamasının gerçekleştirildiğinin altı çizildi. Raporda, öğretmen açığının benzer rakamlar ile uzun bir süre kapatılamayacağını da vurgulandı.
15 YAŞ GRUBUNDA HER 5 ÖĞRENCİDEN 1’İ YAŞAMINDAN MEMNUN DEĞİL
Raporda, OECD tarafından yapılan “ Sosyal ve Duygusal Beceriler Araştırması” tarafından ortaya çıkarılan hayatlarından memnun olma derecelerine de yer verildi. Araştırma ile elde edilen verilere göre araştırmaya katılan ülkelerin tamamında 15 yaş grubu öğrencilerin 10 yaş grubu öğrencilerin yaşam memnuniyetlerinden daha düşük olduğu ifade edilirken, Türkiye ile ilgili verilerde de her iki yaş grubuna ilişkin verilerde uluslararası yaşam memnuniyetlerinin daha düşük olduğu belirtilirken, 10 yaş grubunda uluslararası ortalama 8,23 iken Türkiye’de 8,10, 15 yaş gurubunda ise uluslararası ortalama 7,18 iken Türkiye’de 6,30 olduğu belirtildi. Araştırmaya göre Türkiye’de 15 yaş grubu öğrencilerin yüzde 46,35’i yani her beş öğrenciden biri yaşamından memnun olmadığı kaydedildi.
6-17 YAŞ ARALIĞINDA 676 BİN ÇOCUK OKUL DIŞINDA
Raporda, Türkiye’de okullaşma oranlarındaki değişimlere değinildi. Son on yılda ilkokul ve ortaokullarda okullaşma oranlarına bakıldığında ilkokullarda okullaşma oranlarının neredeyse aynı kalmasına rağmen, ortaokullarda okullaşma oranının son on yılın en düşük seviyesinde olması ise dikkat çekerken, ortaöğretim kademesinde net okullaşma oranının ise en yüksek değere ulaşarak yüzde 87,93 olduğu kaydedildi. Bunlara ek olarak zorunlu eğitim çağında olan 6-17 yaş aralığında ki çocukların okullaşma oranlarındaki rakamlar ise dikkat çekici. Raporda, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ve MEB örgün eğitim istatistiklerinin kıyaslanması sonucunda yaklaşık 676 bin çocuğun okul dışında kaldığı gözler önüne serildi. Okul dışı kalan çocukların çoğunluğunun ise 14-17 yaş aralığında olduğunun altı çizildi.
BİHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.