Urfa’da Kürtçe ders seçimiyle ilgili kafalar karışık;

Urfa’da Kürtçe ders seçimiyle ilgili kafalar karışık

MEB’e bağlı ortaokullarda 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı döneminde okutulacak seçmeli derslerin tercih süreci 7 Şubat’ta sona eriyor. Eğitim-Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, okul idarelerinin öğrencilerin tercihlerine saygı duyarak Kürtçe dersinin...

ŞANLIURFA - Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı döneminde okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 7 Şubat’ta sona eriyor. 'Yaşayan Dil ve Lehçeler' adı altında Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde seçmeli dersler için de başvuru yapılabiliyor. Ancak okullarda en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli dersin okutulabilecek olması, önceki yıllarda olduğu gibi yine tartışmaları beraberinde getirdi. Okullarda seçmeli Kürtçe dersi için atanan öğretmen sayısıyla ilgili sorunlar bulunduğu iddia ediliyor.

Bizim Haber Ajansı'nın (BİHA) sorularını yanıtlayan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şanlıurfa Şubesi Eşbaşkanı Mahmut Binici, Kürtçe öğretmen atamasının yetersizliğinin Kürtçe’nin tercih edilmesinin önünde engel olarak gösterildiğini söyledi.

BİNİCİ: “KAĞIT ÜSTÜNDE GEÇERLİ”

Mahmut Binici, öğrencilerin dersi teorikte seçebildiklerini okulda ise bu dersi alamadıklarını şu sözlerle dile getirdi:

“Seçmeli dersler teorik anlamda kağıt üzerinde öğrenciler diledikleri dersleri seçebiliyorlar ama pratikte okula yansıyan ile sahaya yansıyan bunun tam tersidir. Okul idareleri belli dersleri özellikle seçim velilerin önüne koyuyorlar. Eğitim-öğretim Şanlıurfa’da en sıkıntı yaşayan illerden biridir. Dolayısıyla Urfa’da veliler bu haklarının çoğundan habersiz oldukları için okul idareleri, milli eğitim müdürlüğü, idareciler, ilçe eğitim ve il müdürlükleri bu konuda işgüzarlık yapıyorlar özellikle bizim bölgede daha çok bulunan Kürtçe ve Arapça çok var. Kürtçe seçmeli dersi seçmeye çalışan aileler de veliler de ikna ediliyor. Yeterli sayıda başvuru olmadı. Yeterli sayıyı bulsanız dahi bu dersi verecek eğitmen öğretmenin olmadığını belirtiyorlar.”

Urfa’da ailelerin Kürtçe seçmeli dersine gösterdikleri ilgiye karşın bu dersi verecek öğretmenin bulunmadığını vurgulayan Binici, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Kürtçe dersi veren öğretmenlerin normalde olması gerekiyor. Aileler bu konuda çok duyarlı ama öğretmen atanmıyor, atansa da ders verilmiyor. İlçe Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve bakanlık bununla ilgili çalışma yürütmediği için maalesef alınmıyor. Milli eğitimin kadrosu içerisinde dahi bir kurs programı açık, bu kurslarda başarılı olan öğretmenlere Kürtçe eğitim veriliyor ve sertifika verilip öğretmenlerimizin aracılığıyla bu okuldaki açıklarda gideriliyor.”

“KÜRTÇE İÇİN DE ATAMA OLMASI LAZIM”

Mahmut Binici, çocukların anadilde eğitim gördüklerinde daha başarılı olacağını belirterek, öğrencilerin Kürtçe dersini rahatlıkla seçmeleri gerektiğini ifade etti.

Binici, “Öğrencilerin dersi özgürce ve rahatlıkla seçmeleri gerekiyor. Kürtçeye dönük olarak eğitim ve öğretimde bununla ilgili bir çalışma isteniyorsa bunun alt yapısını oluşturmak lazım ki çok kolaydır da bu. Birçok bölümde sertifika programları açılıyor o sertifika programlarında yapılan sınavlarda başarılı olanlar o sertifikayı alarak bu şekilde de öğretmen açığı da kapatılır. Kürtçe için de atama olması lazım. Bu konuda ki eksiklikler de giderilmiyor. Bu kağıt üzerinde her ne kadar da yapılacak gibi gözükse de okul idarelerinin bu konuda seçimlerine saygı duyup kim ne istiyorsa buna karışılmaması gerekiyor. Engellemelerin bir şekilde kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

COŞKUN: “BAKANLIK BU ÖĞRETMENİ BULUNDURMAK ZORUNDADIR”

Memurlar Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun ise Kürtçe seçmeli derslerinin verilmemesi gibi bir şeyin mümkün olmayacağını söyledi.

Seçmeli derslerin kaç saate tekabül ediyorsa öğrencilere verildiğini belirten Coşkun, “Okulda hangi öğrenci hangi dersi seçmiş ise o dersi alıyor. O dersin verilebilmesi için 10 öğrenci tarafından seçilmesi şartı var. Buna göre ayarlanıp öğretmen öğrenciye dersi veriyor” dedi.
İbrahim Coşkun, “Öğrencilerin yaşayan diller ve lehçeler dersini seçerek alabilirler. Kürtçe derslerinin verilmemesi gibi bir şey mümkün değildir. Öğrenciler istedikleri dersleri alabilirler. Bir sınıf oluşturabilmemiz için 10 öğrenci olacaktır, o şekilde sınıf kuruluyor. Seçmeli derslerde seçenek olarak bu ders verilmişse bakanlık bu öğretmeni bulundurmak zorundadır” diye konuştu.

BİHA – ÖZEL HABER


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum