Vitamin takviyelerine dikkat;

Vitamin takviyelerine dikkat

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Berrin Pehlivan,bağışıklık sisteminin güçlenmesine yönelik tüketilen vitaminler hakkında uyarılarda bulundu....

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Berrin Pehlivan, gripten ve korona virüsten korunmak amacıyla vitamin ilaçlarının kullanımının artmasının bireylerde ciddi sıkıntılar doğurabileceğine dikkati çekti.  Vitamin kullanımının son yıllarda farklı bir boyut kazandığını ve vitaminlerin özellikle ekonomik gücü yüksek kesimin yaşlanmamak, daha sağlıklı olabilmek amacıyla sıklıkla ve fevri bir şekilde kullandığı ürünler haline geldiğine vurgu yapan Pehlivan, “Pandemi ile birlikte de çılgınlık boyutuna ulaştı. Ancak takviyelerin yiyeceklerle alınan vitaminlerle aynı etkiyi yarattığına dair herhangi bir çalışma elimizde bulunmamakla birlikte, son yıllarda yapılan çalışmalar bize tam tersi etki yaratabileceğini de gösteriyor” ifadesini kullandı.

Vitamin takviyesine doktorla birlikte, kan ve diğer testlerin eşliğinde karar verilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Berrin Pehlivan “Sigara içip vitamin A veya B takviyesi alanlarda akciğer kanseri riskinin arttığına dair yayınlar bulunmaktadır. Pandemi sürecine bakarsak dışardan alınan vitamin takviyelerinin o çok korktuğumuz ve artık hepimizin çok iyi öğrendiği akciğerleri tahrip eden sitokin fırtınasını artırdığına dair yayınlar var.Öncelikle kanser hastalarından başlarsak, kanser tedavisi gören hastalarda vitamin takviyesinin kanserin nüksetme ihtimalini artırdığı biliniyor. Sağlıklı insanlarda, sigara içenlerde, A, B, C vitaminleri, koenzimq’lar yüklendiğinde kişinin akciğer kanseri olma ihtimali artıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Pehlivan, başka bir deyişle takviyelerin uyumadığımız uykunun, yapmadığımız sporun, yanlış beslenmenin yerine geçmediğini ya da içtiğimiz sigaranın, alkolün zararlarını telafi etmediğini, aksine zararı artırabildiğine vurgu yaptı.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK DİYE BİR ŞEY YOK”

Kronik bir hastalık olmaması halinde bağışıklık sisteminin yeterli düzeyde olduğunun altını çizen Pehlivan, vitamin takviyelerini gereksiz yere almanın, bulantı, kusma, karaciğer fonksiyonları bozukluğu, kanama gibi şikayetlere yol açabileceğini kaydetti.

“Kronik bir hastalığınız yoksa bağışıklık sistemi yeteri kadar muntazam işler, güçlendirme adına yapacağımız her şey onun işleyişini bozar” diyen Pehlivan,  bağışıklık sistemini güçlendirmek diye bir şey olmayacağını, onu çökertmemek için yapılacaklar olduğuna dikkati çekti. Pehlivan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yapılacaklar da yeterli ve dengeli beslenmek, uyku, sigara ve alkolden uzak durmak, spor yapmak ve stresimizi hayat tarzı haline getirmemek. Bağışıklık sistemimizin düzenli işlev görmesinde uyku zannettiğimizden çok daha önemli; gece 11-12 de yatıp sabah 7-8 de uyanmak kendimiz için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri.”

“DOKTORLA HAREKET ETMEK ÖNEMLİ”

Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Pehlivan, “Bir vitamin takviyesi alıp sağlığımız için yapmamız gerekenleri bir kenara bırakmak çok kolayımıza geliyor. Birilerinin bize önerdiği bir ilacı veya takviyeyi almak, diyeti uygulamak yine aynı şekilde çok kolay geliyor. Ancak hepimiz çok farklıyız ve birimize iyi gelen reçetenin diğerimize de iyi geleceğini beklemek günümüz teknolojisinde ve bilgi ağında çok makul mantıklı bir şey değil. Hepimizin genleri, hücreleri ve hücrelerin işleyişi farklı; birimize iyi gelen diğerimize kötü de gelebilir. Tüm diğer ilaçlar ve yöntemler gibi vitamin takviyesine de bir doktorla birlikte, kan ve diğer testlerin eşliğinde karar verilmesi gerekir” ifadesini kullandı.

BİHA

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum