Dr. Kurtuluş: "Verem tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır";

Dr. Kurtuluş: "Verem tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır"

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Şerif Kurtuluş, verem hastalığını, hastalığın tanı ve tedavi süreçlerini anlattı....

Bakanlar Kurulu tarafından 1947 yılında ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftası "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" olarak ilan edildi. Günümüzde bu haftanın ismi "Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası" olarak güncellendi. Her yıl bu haftada, okullar ve hastaneler başta olmak üzere çeşitli topluluklarda eğitim çalışmaları ve bilgilendirmeler yapılıyor.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Şerif Kurtuluş, söz konusu hafta nedeniyle yaptığı açıklamada verem (tüberküloz) hastalığını, hastalığın tanı ve tedavi süreçlerini anlattı.

Kurtuluş, verem hastalığının erken tanıda tedavi edilebilir ve önlenebilir olduğuna dikkati çekerken, Türkiye’de tüberküloz hastalığının tanı ve tedavi sürecinin ücretsiz olduğunu kaydetti.

Kurtuluş, şunları ifade etti:

"Verem, dünyada en fazla sayıda insanı etkileyen ve ölümüne yol açan hastalıktır. Sizlerin de bildiği üzere Covid-19 pandemisi insanlığı etkileyen ve ölüme yol açan hastalıklar arasında birinciliği almıştır. Covid-19 pandemisinden önce de maske kullanımı önemliydi. Tüberküloz bulaşının önlenmesi için maske kullanılıyordu. Ülkemizde tüberküloz hastalığı tanı ve tedavi süreci tamamen ücretsizdir. Hatta ekonomik sorunlar yaşayan tüberküloz hastalarına son 4 yıldır parasal yardım da yapılmaktadır."

Peki tüberküloz hastalığının belirtileri nelerdir?

Kurtuluş, tüberküloz hastalığının belirtilerini şöyle anlattı:

"Öksürük (3-4 haftadan uzun süren), balgam, ağızdan kan gelmesi, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı ve benzeri belirtiler verem belirtisidir. Tabii Covid -19 pandemisi tüberkülozu gizlemesi nedeniyle kötü yönde etkiledi. Covid-19 ile birlikte sosyal yaşam kısıtlamaları ve sağlık kuruluşlarında yaşanan yoğunluk nedeniyle tüberküloz hastalarının tespiti ve tanı alma sayısı azalmıştır. Bu durum, veremle savaşta çok ciddi sorunların bizleri beklediğini düşündürmektedir."

Tüberküloz tedavisinin doktor gözetiminde yapıldığını ifade eden Kurtuluş, "Tedavi süresi düzenli olarak en az altı ay sürdürülmelidir. Hastalarımız, tüberküloz tedavisinin ilk 1-2 ayı içerisinde şikayetlerinde belirgin azalma ve toparlanma olması nedeniyle, çoğu zaman iyileştiklerini düşünerek tedavilerini yarıda kesmektedirler. Ancak, tabloya aldanmadan kararlı şekilde en az 6 ay kesintisiz tedavi ile tüberküloz hastalığını olarak yenmek mümkündür. Unutmayalım ki verem (tüberküloz) tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır" değerlendirmesinde bulundu.


BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum