Şanlıurfa'da kuruyemişçilerde yılbaşı hareketliliği
Yılbaşına az bir zaman kala Şanlıurfa’da kuruyemişçilerde hareketlilik gözleniyor....
ŞANLIURFA – Yılbaşına saatler kala Şanlıurfa’nın çarşı pazarlarında hareketlilik başladı. Vatandaşlar çoğunlukla kuruyemiş alırken geçen sene pandemide sokağa çıkma yasağı nedeniyle çok fazla satış olmadığını söyleyen kuruyemişçi esnafı bu yılki satışlardan memnun kaldı.
Yeni yıla evinde girmek isteyen vatandaşların tercihi kuruyemişten yana oldu. Esnaf, ekonomik sıkıntılara rağmen ilgiden memnun kalırken, bazı vatandaşlar fiyatların yüksek olmasından şikayet etti.
ÇELİK: “YILBAŞI NEDENİYLE VATANDAŞLARIN TALEBİ YOĞUN”
Kent merkezinde uzun yıllardır kuruyemişçilik yapan Süleyman Çelik, yılbaşı eğlencesi nedeniyle yoğunluk yaşadıklarını söyledi. Urfa’da insanların yılbaşı gecesi sokağa çıkıp eğlenmediğini belirten Çelik, “Yılbaşına az bir zaman kaldığı için vatandaşlar kuruyemiş talep ediyor. Burada insanlar sokağa çıkıp eylenmiyor, evinde oturup kuruyemişlerini çaylarını alıp TV izliyorlar. Sene sonuna geldik ve kış mevsimi nedeniyle yoğun var. Ürünlerimiz dolar yüzünden pahalı olmasaydı, bizim için daha da iyi olurdu. Dolar düşse bizim ve vatandaşlar için çok iyi olacak” dedi.
Urfalıların en çok çekirdek, bastık, sucuk gibi ürünleri tercih ettiğini belirten Çelik, “Geçen seneye göre işlerimiz daha iyiydi, geçen sene ürünler de ucuzdu. Bir tarafta pandemi vardı ama ürünlerimiz daha çok gidiyordu. Şimdi insan bir çarşıya çıksın en az 100 liradan aşağı çıkamıyor. Mesela vatandaş geliyor fıtığın fiyatına bakıyor geçen sene 60 liraydı, bu yıl 100 lira olduğunu görünce geri çekiliyor, almıyor. Vatandaş şu an her şeyi kısmış durumda” diye konuştu.
TARÇIN: “VATANDAŞLARIN ALIM GÜCÜ EPEY DÜŞMÜŞ”
Müşterinin ürün fiyatlarına baktığı zaman şok olduğunu dile getiren esnaflardan Mehmet Tarçın, “Vatandaşlar eskiye göre şimdi kuruyemiş alamıyor. Ürünlerin fiyatları baya yüksek. Müşteri gelip ürün fiyatlarına baktığı zaman şok oluyor. Vatandaşların alım gücü epey düşmüş. Eskisi gibi iş de yapamıyoruz. Bir ay önce sattığımız fıstığın üstüne neredeyse 30-40 lira gelmiş. Vatandaşlar kuruyemiş aldığı zaman bile az alıyor. Mesela bir kilo fıstık alan yok, ya 10 liralık ya da 15 liralık alıyorlar” dedi.
Tarçım, kuruyemişin dolara endeksli olmaması gerektiğini belirterek, “Bizim milletimiz her şeyi dolara endeksliyor. Fıstığın dolarla ne alakası var. Fıstık burada yetişiyor ama dolara bağlıyorlar. Dolar yükseldiği zaman fıstıkta yükseliyor” diye konuştu.
CEYLAN: “EURO’MUZU BOZUYORUZ, ALIŞVERİŞİMİZİ YAPIYORUZ”
Almanya’dan Şanlıurfa’ya gelen Ramazan Ceylan, Urfa’da yaşayanlar için fiyatların çok yüksek olduğunu söyledi. “Ben ürünleri alabiliyorum, benim için sıkıntı değil” diyen Ceylan, “Burada yaşayan insanlar için fiyatlar pahalıdır. Gerçekten burada her şey çok pahalı. Kuruyemiş olarak karışık kokteyl alacağım” ifadesini kullandı.
PEKKOLAY: “ALIM GÜCÜMÜZ YOK”
Diyarbakır’dan gelen vatandaşlardan Mehmet Salih Pekkolay ise kuruyemiş ürünlerinin Diyarbakır’da daha pahalı olduğu için Urfa’ya geldiğini kaydetti. Ancak Pekkolay, umduğu fiyatları Urfa’da da bulamadı. Pekkolay, “Burada da ürünler pahalıymış. Yurt dışından gelenlerin doları var, bizim Türk Lirası var. Paramızda gün geçtikçe değeri düşüyor. Bize badem, fındık, fıstık lazım ama ucuz bulamıyorum. Bizim alım gücümüz yok. Herhalde istediğim kadar alamayacağım” ifadesini kullandı.
Sinan ÖZDEMİR / BİHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.