ŞUTB Başkanı Kaya’dan ekonomi açıklaması!
ŞUTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılardan çıkabilmenin yolunun tarıma ve yan sektörlerine bağlı olduğunu kaydetti....
ŞANLIURFA- Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkan Mehmet Kaya, son dönemde ekonomide yaşanan hareketliliğe dair açıklamada bulundu.
Kaya, ekonomik dalgalanmalardan kurtulmanın yolunun tarıma bağlı olduğunu vurguladığı açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:
“Tarım, hem devletin hem de ekonominin dayandığı temel noktadır. Türkiye, geniş ve verimli arazileriyle, üretim hacmi ve taşıdığı potansiyelle dünyada önemli bir yere sahiptir. Küresel olarak dünya, salgından ve iklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan kuraklıktan olumsuz yönde etkilendi.
Yüksek bütçelere sahip Avrupa ülkeleri dahi bu krizlerden payını aldı. Dolayısıyla ülkemizde de bu anlamda etkiler görüyoruz. Burada tabii, uluslararası para piyasalarının içinde bulunduğu daralma büyük rol oynadı. Ancak, piyasalar ve küresel krizlerden ötürü yaşanan bu kur dalgalanmalarının yaşandığı bu geçici süreçte dahi ülkemiz tarımsal üretimi ve dış ticaretiyle öne çıkmaktadır. Urfa ise bana göre bu noktada ulusal anlamda bir gurur kaynağıdır. Henüz topraklarımızın yalnızca yüzde ellisinin sulanabilir nitelikte olmasına karşın pek çok ürünün rekoltesinde rekor kırıldı ve bu ürünlerin ihracat payında Urfa merkezi bir konuma yerleşti. Tarım arazilerimizin tamamına su ulaştırıldığında eminim ki daha sahip olduğumuz merkezi konum daha da sağlamlaşacaktır.”
“VATANDAŞLAR KÜRESEL KRİZLERİN ETKİSİNİ AĞIR BİÇİMDE HİSSEDİYOR”
Tarım en önemli ve stratejik sektörlerden birisi olduğuna dikkati çeken Kaya, “İçinde bulunduğumuz ekonomik süreçten süratle çıkabilmemiz tarıma ve yan sektörlerine bağlıdır. Vatandaşlarımız bu günlerde küresel krizlerin etkisini ağır biçimde hissediyor. İnsanımız için ekonomik endeks mutfağıdır. Sofralarımızın eski bereketine kavuşması ise hepimizi kapsayan, ileriye dönük olarak faydasını göreceğimiz adımlara bağlıdır. Şu anda Türkiye uzun vadeli para politikaları oluşturmaktadır. Bu önemli adımlar üretime ve üretim süreçlerine verilecek desteklerle pekiştirilmelidir. Bu sayede uzun soluklu politikaların etkisi kısa vadeli önlemlerle daha da arttırılabilir” değerlendirmesinde bulundu.
BİHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.