Hazır giyim fiyatları artınca kumaşa rağbet arttı;

Hazır giyim fiyatları artınca kumaşa rağbet arttı

Artan kur kriziyle birlikte gıda, otomotiv ve konuttan sonra hazır giyimde de fiyatlar durmuyor. Bu da top kumaşa olan rağbeti yükseltti. Şanlıurfa Tarihi Kapalı Çarşısı'nda kumaşçılarda son dönemde ciddi bir hareketlilik yaşanırken kumaş fiyatlarında da ...

ŞANLIURFA – Türk lirasının gittikçe değer kaybetmesi hazır giyim sektöründe de krize yol açmış durumda. Hazır giyimde yükselen fiyatlar karşısında vatandaşlar yeniden top kumaşlara yönelmiş durumda. Şanlıurfa Tarihi Kapalı Çarşısı’ndaki kumaşçılar da hareketli günler geçiyor.

ŞANSAL: “TAVSİYE ETMİYORUM HAZIR GİYİMİN KUMAŞLARI İYİ DEĞİL”

Çarşıda 30 yıldır kumaşçılık yapan Salih Şansal, vatandaşların yeniden ilgili duymaya başladığı kumaşların daha uzun ömürlü olduğunu söyledi. Hazır giysilere nazaran kumaşı alıp diktirmenin daha ekonomik olacağını belirten Şansal, “Avrupa’da gelirli zenginler hazır alıyor, bizim ülkede durum tam tersi. Köylü kesimi metre üzerine alır, kumaş diktirir. Yüzde 40’lık bir kesim de hazır giyim tercih ediyor. Fakat ben tavsiye etmiyorum hazır giyimin kumaşları iyi değil. Diktirmek daha avantajlı daha ekonomik daha güzel, kaliteli kumaşlarla kaliteli elbise çıkarabilirler” dedi.

Şansal, en pahalı kumaşın metresinin 180 lira olduğunu belirterek, “Mağazalarda bu kumaşlardan yok. Hazır kıyafet satanlar genelde böyle kaliteli kumaş kullanamaz, o yüzden diktirmek daha iyi, daha avantajlı her zaman. Tabii iyi bir terzi bulursanız” diye konuştu.

Ekonomik krizden sonra kumaş fiyatlarında ufak artışlar olduğunu belirten Şansal, şunları söyledi:

“Fiyat artışları bizim kumaşlara fazla yansımadı ama fark var tabii, normal şartlarda en pahalı kumaşımızı metresi 150 liradan verirken mevcut şartlar ile beraber bazı kumaşların metresi 180 lira oldu, gitgide yükseliyor ama satışlarımız ne azaldı ne de yükseldi, aynen devam ediyor.”

MÜŞTERİLERİN TERCİHİ İPEK KUMAŞ

Esnaf Şansal, en ucuz kumaşın metresinin 30 lira olduğu bilgisini vererek, “İpek kumaşlarımız her zaman daha pahalıdır, metresi 180 lira. Viranşehir ipeği diye geçiyor ismi, hepsi kaliteli ürünler. Müşterilerin vazgeçilmezi ipek kumaştır. Pahalı olmasına rağmen her zaman ipek kumaşlar tercih ediliyor” ifadesini kullandı.


BİLAL: “HAZIR DİKİME DE FARK ATIYOR”

Esnaf Bilal İstemi de vatandaşların hazır dikimden kaçıp, kaliteli ve uygun dikime yöneldiğini söyledi.

Kumaşa yönelik ilginin arttığını belirten Bilal, “Normal şartlarda kumaş daha kaliteli olduğu için insanlar artık kumaşlara rağbet gösteriyor, uygun olduğu için de her şekilde alınıp dikilebiliniyor. Hazır kıyafete göre çok daha uzun ömürlü oluyor, yıkamada asla deforme olmuyor, kumaşlar kaliteli olunca hazır dikime de fark atıyor. Hazır dikime göre her zaman daha iyi diktirmek.”

GENÇLER DE TERCİH EDİYOR

Modayı takip edenlerin kendilerine gelip alışveriş yaptığını belirten İstemi, şunları söyledi:

“Normal şartlarda kumaşları biz dışardan alırken toptancılar dolarla çarpıp bize veriyor, biz de müşterilerimize fazla yansıtmamaya çalışıyoruz. Biz genelde parça kumaş ve uygun fiyatlı kumaş satıyoruz. Pantolonluk kumaşlarımızın metresi 30 TL, en pahalısı da 60 TL. Bizi genelde orta yaşlı kesim tercih ediyor ama modayı da takip ediyorum, gençler de gelip bizi tercih ediyor. İşler biraz düşük, fazla satış yapamıyorum.”


PAHALI KUMAŞLARI ARAPLAR ALIYOR

Pahalı kumaşları genellikle Arapların tercih ettiğini ifade eden İstemi, “Araplar anladığından değil de sadece gösterişten, görünümden kaynaklı alıyorlar. Görüntü onlar için çok önemli” ifadelerini kullandı.

AÇIKGÖZ: “HAZIR KIYAFETLER KALİTELİ OLMAZ”

Çarşıdaki esnaflardan Zeki Açıkgöz, kumaşların kalitesinden dolayı tercih edildiğini söyledi.

Ekonomik krizden vatandaşların etkilendiğini belirten Açıkgöz, “Ekonomik krizden sonra maddi durumu olmayanlar alamıyor ne yazık ki. Şu anda bizi en çok Araplar tercih ediyor, onların kumaşlarını daha çok satıyorum. Kumaşın metre fiyatı da artmış durumda 180 ila 200 arasında değişiklik gösterebiliyor, tabii bu en pahalı kumaşlar için geçerli” dedi.


“PARA OLMAYINCA TALEPTE OLMUYOR”

Tur ile gelen yerli turistlerin genelde kendilerini tercih ettiğini belirten Açıkgöz, “Kumaşlarımızı beğeniyorlar, farklı geliyor gözlerine, kumaşları buradan alıyorlar. Talep çok ama insanlarda para yok, parası olan gelip rahatça alabiliyor ama diğer türlü alınmıyor öyle olunca talep azalıyor” diye konuştu.


Sinan ÖZDEMİR- İbrahim Halil ASLAN / ÖZELHABER- BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum