Orta kulak iltihabına karşı ihmale gelmez önlemler!;

Orta kulak iltihabına karşı ihmale gelmez önlemler!

Uzmanlar, bugünlerde çocuklarda sık görülen orta kulak iltihabına ilişkin önemli uyarılar ve önerilerde bulundu....

Küçük yaşta görülen kimi hastalıkların belirtileri, çocukların konuşma becerilerinin henüz yeterince gelişmemiş olması nedeniyle gözden kaçırılabiliyor.

Çok şiddetli kulak ağrısına neden olmasının yanı sıra denge ve iştahta sorun, huzursuzluk, uyku problemleri gibi ilgisiz olduğu düşünülebilecek belirtileri de bulunan orta kulak enfeksiyonları, tedavi edilmediğinde beyin zarı iltihabı, menenjit ve kalıcı duyma kaybına yol açabiliyor.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayça Koç, anne babaların bu nedenle, özellikle şikayetlerini tam olarak ifade edemeyen küçük çocuklarını iyi gözlemlemeleri, elini sürekli kulağına götürmek gibi bazı sinyalleri mutlaka dikkate almaları gerektiğini vurgu yaptı.


BU SİNYALLERE DİKKAT!

Koç, orta kulak iltihabı sıklıkla iki yaşa kadar görülebildiğini, okul öncesi çağdaki çocukların da yüzde 80’i yılda en az bir kez bu hastalığa yakalandığını belirtti.

Bir kulağını sürekli çekiştiren, denge kaybı yaşayan, iştahı azalan, kulağından sıvı gelen, normalden daha fazla ağlayan, huzursuz, sesleri duymada ve cevap vermede sorun yaşayan çocuklarda da orta kulak iltihabını olabildiğini belirten Koç, çocuğun şikayetleri başlar başlamaz hekime başvurulması gerektiğini tavsiye etti.


ŞİDDETLİ KULAK AĞRISI UYKUDAN UYANDIRIYOR!

Koç, sinüzit, büyümüş geniz eti, alerji, burun eti, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi nedenlerin yanı sıra burun anatomisindeki farklılıkların da bu hastalığa davetiye çıkardığının altını çizdi.

Orta kulak iltihabının en iyi göstergelerinden birinin şiddetli kulak ağrısı olduğunu, anne babaların, gece ağrıyla uyanan çocuklarını endişeli bir biçimde acil servise getirdiklerini belirten Koç, şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık hizmetlerine hızlı erişim, erken tanı ve tedavi sayesinde bu hastaların iyileşme oranı çok yüksektir. Ancak tedavi edilmeyen durumlarda kulak zarı yırtılması, kulak kemiği iltihapları, işitme kaybı, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle çocuk veya erişkin hastaların kulakla ilgili yakınmalarında erken dönemde doktora başvurup verilen tedaviyi uygulamaları önemlidir.”


GRİP VE ZATÜRRE (PNÖMOKOK) AŞISI, KORUNMADA ETKİLİ

Koç, üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede etkili olan, halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısıyla  grip aşılarının dolaylı olarak orta kulak enfeksiyonu sıklığını da azalttığına işaret etti.

Koç, anne sütüyle beslenmenin desteklenmesi, emzik alışkanlığından vazgeçilmesi, büyümüş geniz eti ve burun içi anatomik yapı sorunlarının çözülmesi ve alerji tedavilerine özen gösterilmesinin de önemine vurgu yaptı.


BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum